in

Italiaans recept: spaghetti al pomodoro

spaghetti al pomodoro

Het lijkt zo makkelijk, spaghetti al pomodoro, maar wil je écht lekkere maken dan moet je je aan een aantal regels houden. Dit is mijn recept voor een goede pasta met tomatensaus, ieder heeft zijn eigen variant. Dit is geen gesponsord artikel overigens, de merken die ik aanbeveel vind ik gewoon goed.

Benodigdheden

 • pak De Cecco-spaghetti
 • halve kilo tomaten
 • blikje passata di pomodoro, bijvoorbeeld Cirio
 • zout voor de saus en zout voor het water van de pasta
 • peper
 • theelepeltje suiker
 • 1 chilipepertje (peperoncino)
 • paar takjes tijm en rozemarijn
 • ui
 • knoflook

Bereiding

 1. Gebruik de grootste pan die je hebt om de pasta in te koken. Hoe meer water je hebt, hoe minder plakkerig hij wordt. En met groot bedoel ik ook écht groot. Zo een die ze in de horeca hebben, waar een hele kip in kan. Die vul je met water, zo’n 6 liter. Oefen je meteen je armspieren.
 2. Aan het water voeg je zout toe. De regel van een Italiaanse nonna: zo zout als de zee. Dat betekent een eetlepel zout op 6 liter. Maak je geen zorgen, het lost op in het water en gaat niet allemaal in de pasta zitten.
 3. Gebruik goede pasta, dus niet de goedkoopste. Goede pasta is bijvoorbeeld De Cecco. Houd je aan de kooktijd voor al dente, deze staat er altijd op. Zet de kookwekker en giet af als de wekker gaat.
 4. Fruit in een pan een ui samen met een teentje knoflook. Even wachten dus. Geduld is een schone zaak.
 5. Doe de halve kilo tomaten in de blender. Gooi die bij de ui en knoflook, samen met een goede passata di pomodoro zoals die van Cirio.
 6. Voeg wat zout en peper toe, en dit is belangrijk: ook een theelepeltje suiker.
 7. Hak met een mezzaluna wat tijm en rozemarijn fijn. Heel fijn. Je wilt geen takjes engrote stukken erin. Hoe fijner, hoe subtieler de smaak. Een mezzaluna is een hakmes in de vorm van een halve maan. Ik kreeg er ooit één van mijn man voor mijn verjaardag. De romanticus. De maan had hij me gegeven! En toen moest ik natuurlijk lekkere pasta voor hem maken. Dat dan weer wel.
 8. Verkruimel twee kleine chilipepers (peperoncini) tussen je vingers boven de pan met saus. Peperoncini zijn hele kleine gedroogde rode pepertjes. Kun je vinden in het kruidenrek in de supermarkt. Niet doen als je lenzen draagt. Want dan crepeer je ’s avonds als je je lenzen uit doet. Gebruik dan een mes, of vraag het een onschuldig kind met kleine vingertjes die zich goed lenen voor kinderarbeid.
 9. Laat de saus geruime tijd pruttelen op een halflaag vuur. Een halfuur is prima. Dan dikt-ie lekker in.
 10. Is de pasta klaar, giet deze dan af en voeg ‘m toe aan de pan met saus. Goed roeren, samen opdienen, dus niet gescheiden.

Ingrediënten voor de gehaktballetjes

Regel 11 en 12 zijn voor de mensen met kinderen of mannen die geen vlees kunnen ontberen.

 • halve kilo rundergehakt
 • een ei
 • paneermeel, twee eetlepels.
 • worcestersaus, ik doe meestal drie eetlepels zoiets.
 • ah gehaktkruiden (zit in een potje, heel authentiek)

11. Meng de ingrediënten voor de gehaktballetjes en draai kleine balletjes. Worcestersauce is the secret ingredient. Niet Italiaans, sorry. Maar dat zijn gehaktballen in de tomatensaus sowieso al niet. Dat wordt namelijk alleen gemaakt door Italianen in Amerika die eigenlijk geen Italiaan meer zijn. Apart bakken in een koekenpan. Als ze klaar zijn, toevoegen aan de saus en spaghetti.

12. Snijd de spaghetti niet! Echt niet! Draaien op je vork op de rand van het bord. Oké dan stop je het in je mond en dan hangen er twee slierten uit. Dat is niet erg want die kun je er gewoon alsnog in proppen. Doen ze zelf ook.

Nodig vrienden uit, neem een aperitivo van te voren en bedenk: pasta is eigenlijk een voorgerecht, maar in Nederland mag het best een hoofdgerecht zijn.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 feiten die je misschien nog niet wist over Nutella

8 feiten over Nutella die je misschien nog niet kende

5 redenen om een Italiaan te daten

5 redenen om een Italiaan te daten