in

Italiaanse aperitiefjes voor de zomeravond: maak ze zelf

Italiaanse aperitiefjes voor de zomeravond -zo maak je ze zelf

Zomer. Vakantie. De late namiddag na een dagje strand. Een terrasje in het schemerlicht met uitzicht op de zee. Met op het tafeltje voor je een gekoeld glas. Een aperitiefje voordat je besluit wat te doen met de avond die nog voor je ligt. Prosecco, Campari of Aperol Spritz liggen voor de hand. Maar is er niet iets anders te beleven op Italiaans aperitievengebied? Hier een aantal tips hoe je zelf de lekkerste Italiaanse aperitiefjes maakt: de klassieke en de (bijna) alcoholvrije.

Italianen zijn niet alleen goede wijnmakers, maar weten ook wel raad met het mixen van cocktails. Er zijn de echte klassiekers gemaakt met Italiaanse ingrediënten, die al sinds de eerste helft van de vorige eeuw te bestellen zijn. En natuurlijk zijn er de analcolici, de alcoholvrije Italiaanse aperitiefjes, die je bij wijze van spreken op elk moment van de dag zou kunnen bestellen. Kies dus eens voor een van de drankjes uit de onderstaande lijst en laat je verrassen!

De klassieke Italiaanse aperitiefjes

L’Americano

De ‘Americano’ is de eerste Italiaanse cocktail die als aperitief werd geserveerd. De cocktail dankt zijn naam waarschijnlijk aan de bokser Primo Carnera, die in 1933 in Madison Square Garden wereldkampioen zwaargewicht werd. Dat was vrij bijzonder: voor het eerst in de geschiedenis won een niet-Amerikaan die titel! De Italianen vierden de thuiskomst van hun kampioen door deze cocktail ter ere van hem ‘De Amerikaan’ te noemen en zo zijn bijzondere overwinning te herinneren.

LEES OOK:  6 Italiaanse digestieven en likeuren die je nog niet kende
Italiaanse aperitiefjes - L'Americano
L’Americano (foto: Wikimedia)

Hoe maak je de L’Americano?

Meng in een glas met ijsblokjes:

 • 3 cl Campari
 • 3 cl rode vermouth
 • een scheutje sodawater
 • een schijfje citroen

Negroni

De Negroni werd in de jaren 1919-1925 voor het eerst gemixt door de Florentijnse barman Scarselli voor graaf Camillo Negroni. Deze wilde een stevigere Americano, met gin in plaats van sodawater. Scarselli verving het schijfje citroen door sinaasappel. Het resultaat beviel de graaf, die vanaf dat moment alleen nog maar ‘het gebruikelijke’ bestelde. De oranjekleurige cocktail werd één van de bekendste Italiaanse aperitieven.

Italiaanse aperitiefjes - Negroni
Negroni (foto: mariobonifacio – Flickr)

Hoe maak je de Negroni?

Meng in een glas met ijsblokjes:

 • 3 cl gin
 • 3 cl Campari
 • 3 cl rode vermouth
 • een half schijfje sinaasappel

Bellini

Eind jaren 30 van de vorige eeuw mixte Giuseppe Cipriani, capo barista van de beroemde Harry’s Bar in Venetië voor het eerst deze longdrink. Het bestaat uit mousserende witte wijn en het sap en het gepureerde vruchtvlees van een witte perzik. De naam dankt het drankje aan zijn kleur: het herinnerde Cipriani aan de rozige mantel van een persoon op een schilderij van Bellini.

Italiaanse aperitiefjes - Bellini
Bellini (foto: Wikimedia)

Hoe maak je de Bellini?

Meng in een glas met ijsblokjes:

 • 10 cl prosecco of spumante
 • 5 cl gepureerde (witte) perzik met sap

Spritz

De Spritz is van oorsprong een Venetiaans aperitief, dat geserveerd wordt met ijs en een groene olijf.

LEES OOK:  Italiaans recept: torta Santa Pollastra
Italiaanse aperitiefjes - Spritz
Spritz (foto: Pixabay)

Hoe maak je de Spritz?

Meng in een glas met ijsblokjes:

 • 1/3 witte wijn
 • 1/3 Campari
 • 1/3 koolzuurhoudend bronwater

Inmiddels is de variant met Aperol beroemder. Hoe je de Aperol Spritz maakt, lees je hier.

Negroni Sbagliato

De Negroni Sbagliato – de verkeerde Negroni – is een uitvinding van Mirko Stochetto. Voor een klant die op een mooie dag een Negroni bestelde, mengde hij de cocktail, maar greep in plaats van de fles gin, de fles spumante die niet op de jusite plek was terug gezet. En dankzij die vergissing, ontstond er een nieuwe cocktail!

Italiaanse aperitiefjes - Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato (foto: YouTube)

Hoe maak je de Negroni Sbagliato?

Meng in een glas met ijsblokjes:

 • 1/3 Campari
 • 1/3 rode vermouth
 • 1/3 een droge spumante of prosecco

garneer het glas met een schijfje sinaasappel

De (bijna) analcolici: Italiaanse aperitiefjes zonder alcohol

Drink je liever iets met een lager alcoholgehalte of zelfs helemaal alcoholvrij, dan is er keus te over. Dit jaar (2016) is de trend ingezet om steeds meer te experimenteren met alcoholvrije cocktails en de lichtalcoholische, de zogeheten mocktails. Heel wat hippe bars hebben hun eigen cocktails voor het aperitief, die nog niet wijd en zijd bekend zijn. Daarom zul je een Italiaans aperitief op basis van rodebietensap (geen grapje!) nog lang niet overal kunnen krijgen, maar kun je de barvrouw- of man wel vragen wat ze voor je kunnen maken. Weet je dit soort smaakavonturen niet te waarderen, dan kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor de bekende analcolici die je overal tegenkomt.

Crodino

Crodino is het bekendste en meest gedronken alcoholvrije aperitiefje in Italië. Het is vernoemd naar het kleine plaatsje Crodo, in het noordwesten van het land, waar het oranjegekleurde drankje sinds 1964 geproduceerd wordt. Na het mengen van alle ingrediënten, waaronder bronwater, kruidnagel en kardemom, ‘rijpt’ de drank zes maanden lang in eikenhouten vaten.

LEES OOK:  Italiaans recept: baba met rum
Italiaanse aperitiefjes - Crodino
Crodino, aperitivo non-alcoholico

Sanbittèr: rood of wit

De eerste analcolico die in 1961 in Italië werd geproduceerd. De rode variant is wat steviger van smaak, de witte wat droger en fijner. Je kunt Sanbittèr zo drinken, maar het ook gebruiken in een alcoholvrije cocktail.

Nog een Italiaans aperitiefje: Sanbitter
Nog een Italiaans alcoholvrij aperitiefje: Sanbittèr

Garibaldi

Garibaldi is een licht-alcoholisch aperitief. De naam is een eerbetoon aan Giuseppe Garibaldi: het rood van Campari Bitter herinnert aan zijn beroemde rode jas, het sinaasappelsap aan zijn landing op Sicilië.

Italiaanse aperitiefjes - Garibaldi
De licht-alcoholische Garibaldi-cocktail (foto: Taverna ventuno – Flickr)

Hoe maak je de Garibaldi?

Meng in een glas met ijsblokjes:

 • 3 cl rode Campari
 • 7 cl sinaasappelsap
 • decoreer het glas met een schijfje sinaasappel

Fruit and Tonic

Een drankje voor een warme zomeravond. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een shaker om de volgende ingrediënten te mengen.

Fruit and Tonic: een lekker verfrissend Italiaans aperitiefje voor warme zomeravonden
Fruit and Tonic: een lekker verfrissend Italiaans aperitiefje voor warme zomeravonden (foto: Wikimedia)

Hoe maak je de Fruit and Tonic?

 • 8 cl sinaasappelsap
 • 2 cl citroensap
 • 1 klein flesje tonic (20cl)
 • ijsblokjes

Decoreer het glas met  een ½ schijfje citroen.

Jouw favoriete Italiaanse aperitiefje?

Welk Italiaans aperitiefje heeft jouw voorkeur? Heb je geen zin om zelf te gaan mixen, dan kun je natuurlijk ook terecht in een van de vele cocktailbars in Italië en laat je jezelf een lekkere aperitivo voorschotelen. Meer ideeën voor Italiaanse zomerdrankjes vind je hier. En de lekkerste zomerdrankjes zonder alcohol lees je hier.

Geef ook gerust jouw recepten voor Italiaanse aperitiefjes door!

Italiaanse aperitiefjes voor de zomeravond: maak ze zelf
5 (2 stemmen)

Geschreven door Myrthe Claus

Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Loading…

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Italië?

Wat moet ik meenemen op vakantie naar Italië?

'Ndrangheta

‘Ndrangheta: de wereld is van ons