in ,

Italiaanse bijgerechten: makkelijk en snel

Italiaanse bijgerechten
Patate al forno, een van die makkelijke en snelle Italiaanse bijgerechten (beeld: YouTube)

Ben je op zoek naar een heerlijk Italiaans bijgerecht, maar graag wel een beetje makkelijk en snel? Zoek niet verder. Hier hebben we 5 van de lekkerste en makkelijkste contorni voor je verzameld.

Deze supermakkelijke en snelle bijgerechten kun je serveren bij een groot aantal hoofdgerechten als vlees en vis, maar een combinatie van bijgerechten kan ook een hoofdgerecht op zich zijn.

1. Patate al forno – aardappeltjes uit de oven

Weinig bijgerechten zijn makkelijker te maken dan deze Toscaanse klassieker: aardappeltjes uit de oven. Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld rundvlees.

Benodigheden

Gebruik het liefst aardappelen of krieltjes in de schil. Neem ook olijfolie, wat (takjes) rozemarijn, knoflook en grof zout.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg de (gesneden) aardappeltjes in een overschaal en besprenkel ze rijkelijk met olijfolie.
  3. Doe er wat rozemarijn en zout overheen en leg er een paar teentjes of hele roosje knoflook tussen. De knoflook kun je gerust in de schil laten zitten, die is er alleen voor de smaak.
  4. In ongeveer 30 minuten, nadat de aardappeltjes goudgeel zijn, is dit altijd lekkere bijgerecht klaar.

2. Verdure al forno – groenten uit de oven

Nog een makkelijk én gezond Italiaans bijgerecht uit de oven. Deze groenten uit de oven kun je eigenlijk overal mee combineren. Varieer gerust met de groenten die je nog in je groentela hebt liggen!

Benodigdheden

Je kunt verschillende groenten voor dit bijgerecht kiezen. Bijvoorbeeld: courgette, rode paprika, gele paprika, aubergine, aardappel. Neem simpelweg zo veel groenten als dat je voor je gezelschap nodig denkt te hebben.

Zorg daarnaast voor olijfolie, zout, peper, paneermeel, peterselie en wat parmigiano.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak de groenten schoon en snijd de paprika, courgette, aubergine en aardappel in plakjes.
  3. Maak een gratin van het paneermeel, de Parmezaanse kaas, zout, peper en fijngehakte peterselie door alles in een kom te doen en het goed te mengen.
  4. Neem een ovenschaal en plaats de plakjes groenten er afwisselend in.
  5. Overgiet alle in de schaal geplaatste groenten met de gratin.
  6. Plaats de schaal overdekt met alumimiumfolie voor ongeveer 35 minuten in de oven.
  7. Haal voor de laatste 10 minuten het folie van de overschaal af.
  8. Als de groenten er lekker bruin en krokant uitzien is dit heerlijke groentenbijgerecht klaar.

3. Chips di zucchine – courgettechips

Zin in een simpel, gezond en o zo lekker bijgerecht? Probeer dan deze courgettechips. Deze kun je zelfs gebruiken als aperitiefje.

Benodigdheden

Voor ongeveer 4 personen gebruik je 3 middelgrote courgettes, olijfolie, peper en zout en paneermeel. Wil je een gezondere variant? Kies dan voor lijnzaad of sesamzaad als vervanger van het paneermeel.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de courgette in dunne plakken en dep deze met keukenpapier om ze droog te maken.
  3. Doop de courgetteplakken in de olijfolie en voorzie ze van paneermeel, zout en peper.
  4. Bak de courgetteplakken in de pan, zonder dat ze helemaal bruin worden.
  5. Leg ze nu op bakpapier over elkaar op een rijtje in de oven.
  6. In 10 tot 15 minuten zouden ze een mooie goudbruine kleur moeten krijgen.
  7. De courgettechips kun je warm eten, maar als je ze echt krokant wilt hebben moet je ze eerst laten afkoelen.

4. Funghi pleurotus al forno – oesterzwammen uit de oven

Oesterzwammen hebben een milde en nootachtige smaak. Uit de oven zijn ze een heerlijk bijgerecht óf hoofdgerecht. Met dit makkelijke en snelle recept tover je zo iets lekkers op tafel.

Benodigdheden

Voor 4 personen neem je 1 kg oesterzwammen. Hiernaast heb je citroensap, olijfolie, peterselie en zout nodig.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de oesterzwammen in niet al te dunne repen.
  3. Leg ze op bakpapier op een bakplaat met een scheutje olijfolie eroverheen.
  4. In 15 minuten zijn de oesterzwammen klaar. Hou iets meer tijd aan als je ze knapperig wilt.
  5. Laat ze volledig afkoelen en doe ze in een schaal met olie, zout, peterselie en citroensap.

5. Piselli con pancetta – erwten met spek

Een verrassend smakelijk en supersimpel gerecht om te maken dat in veel regionale Italiaanse keukens terugkomt. Heerlijk als bijgerecht, maar je kunt er met wat pasta, een paar sneetjes brood of wat aardappeltjes bij ook prima een hoofdgerecht van maken.

Benodigdheden

Voor 4 personen gebruik je 600 gram erwten, 150 gram gerookte spek, een ui, olijfolie, zout, peper en eventueel wat nootmuskaat.

Bereiding

  1. Snijd de ui fijn en bak deze in een pan.
  2. Bak de blokjes spek bruin en voeg daaraan dan de erwten toe.
  3. Roer het mengsel van ui, erwten en spek geheel door elkaar, voeg een glas water toe en breng het op smaak met het zout.
  4. Kook het geheel tot de erwten gaar zijn (niet te lang).
  5. Breng de erwten met spek op smaak met peper en nootmuskaat.

Op zoek naar meer snelle en makkelijke recepten?

Snel iets maken met wat je in huis hebt? Probeer dan eens de recepten-matchmaker van HelloFresh. Hier kun je kiezen wat je wilt eten en of het makkelijk of kindvriendelijk of iets anders moet zijn.

Heb je zelf nog tips voor lekkere en simpele Italiaanse bijgerechten? Laat dan hieronder jouw tips achter om anderen te helpen.

Bronnen: blog.giallozafferano.it, ricettedellanonna.net

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

naar de opera in Pavia

Column: naar de opera

Winter Florence

Italië in januari