Italië is een bijzonder land. Ook op het gebied van feestdagen en dat zijn er heel wat. Sinterklaas kennen ze niet, maar ‘La Befana’ wel. Een heks die op haar bezemsteel cadeaus brengt aan brave kinderen. Maar niet alle kinderen zijn gehoorzaam in Italië, voor diegenen neemt Befana as en kool mee. Maar er zijn meer Italiaanse feestdagen.

De Italianen zijn trots op hun gewoonten en gebruiken rond feestdagen. Naast nationale feestdagen zijn er ook veel regionale en plaatselijke feesten.

Naamdagen

Zo heeft ieder dorp zijn eigen heilige van wie de naamdag (soms uitbundig) wordt gevierd. Natuurlijk worden ook de traditionele katholieke feestdagen niet vergeten.

In de decembermaand is de nationale delicatesse panettone, een luchtige cake met vruchten die mooi wordt verpakt en veel cadeau wordt gedaan.

Officiële Italiaanse feestdagen

In het lijstje hieronder vind je de officiële Italiaanse feestdagen terug.

DatumItaliaanse naamNederlandse naam
1 januariCapodannoNieuwjaarsdag
6 januariEpifania/BefanaDriekoningen
Maart/aprilPasquaEerste Paasdag
Maart/aprilPasquettaTweede Paasdag
25 aprilGiorno della LiberazioneBevrijdingsdag
1 meiFesta del LavoroDag van de Arbeid
2 juniFesta della RepubblicaDag van de Republiek
15 augustusAssunzione della Vergine MariaMaria-tenhemelopneming
1 novemberOgnissantiAllerheiligen
8 decemberImmacolata ConcezioneOnbevlekte ontvangenis
25 decemberNataleEerste Kerstdag
26 decemberSanto StefanoTweede Kerstdag
31 decemberSan SilvestroOudjaar

Pinksteren en Hemelvaart

Het zal iedereen verbazen dat in Italië Pinksteren en Hemelvaart niet of nauwelijks worden gevierd. Bijna niet te geloven toch? Maar zoek het maar op, in Italië zijn het doodnormale dagen waarin iedereen werkt en de meeste Italianen geen idee hebben dat er in andere landen een (katholieke) feestdag is.

Echter, er zijn andere dagen die in Italië voor iedereen vrij zijn en die in Nederland en België niet worden gevierd. Twee ervan zijn aan elkaar gerelateerd. De eerste, 8 december is de ‘Immacolata Concezione’. dat wil zeggen de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

De Katholieke Kerk viert het dogma dat Maria met een onbevlekte ziel zou zijn verwekt. En dat is heel belangrijk in een land waarop de Heilige Maagd op een groot voetstuk staat. Maria Onbevlekte Ontvangenis wordt vaak verward met dat andere aspect uit de katholieke leer: dat Jezus uit een maagd geboren zou zijn.

Ferragosto

Buon Ferragosto! (foto: Pixabay)

Een andere Italiaanse feestdag die aan Maria is gerelateerd is Ferragosto, 15 augustus. De dag waarop Maria in de hemel wordt opgenomen. In België is dit wel een vrije dag, maar in Nederland niet.

Maria is in Italië, zo blijkt, heel erg belangrijk. Wie Italië een beetje kent zal het niet zijn ontgaan dat er overal Mariabeelden staan, uiteraard altijd afgebeeld met Jezus in haar armen. De dag waarop Maria is geboren, 8 september, wordt niet officieel gevierd, maar is binnen de kerk wel een belangrijke dag.

Natale (Kerstmis)

In Italië is Natale, net als in Nederland en België, een echt familiefeest. Men zegt altijd ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’ (Kerst met je familie, Pasen met wie je maar wilt).

Kerst begint met La Vigilia (di Natale), Kerstavond. Om twaalf uur ’s nachts is er een mis die door velen wordt bezocht, ook mensen die normaal niet naar de kerk gaan, gaan op de Vigilia wel. Eerst wordt er echter goed gegeten, zoals elke zichzelf respecterende Italiaanse feestdag om eten draait.

De oude katholieke gewoonte om pas na de nachtmis de maaltijd te nuttigen, is ook in Italië bijna verdwenen. Wel zijn er nog altijd per regio specifieke gewoontes aangaande het kerstmaal.

Eerste Kerstdag is gewoonweg Natale of il giorno di Natale. Nascere betekent ‘geboren worden’. La città natale betekent ‘geboortestad’. Het Kerstfeest heeft in het Italiaans dus een heel duidelijke betekenis.

Tweede Kerstdag heet Santo Stefano. In Italië wordt deze dag sinds 1947 gevierd, voor die tijd was Tweede Kerstdag een gewone werkdag. Het idee erachter was om de geboorte van Christus nog meer gewicht te geven. Op dezelfde manier is Tweede Paasdag ontstaan, die in het Italiaans il lunedì di Pasqua heet (paasmaandag) of ook wel ‘Pasquetta’.

Lees hier de ervaringen van een Nederlandse tijdens haar eerste Kerstmis in Italië.

Capodanno (Nieuwjaarsdag)

Auguri di Buon Anno! Gefeliciteerd met een nieuw jaar!

Net als bij ons is ook 1 januari een feestdag, die eigenlijk vooral op de dag en de nacht ervoor gevierd wordt. Italië zou Italië niet zijn als oud en nieuw niet ook in het teken van rituelen zou staan. Daarover vind je in dit blogartikel meer informatie.

Driekoningen

6 Januari is Driekoningen, een officiële feestdag in Italië. Het heet de Epifania (hetgeen openbaring betekent) omdat het idee is dat Jezus zich voor het eerst als zoon van God aan de Drie Koningen openbaarde.

Het feest lijkt verder op Sinterklaas alleen is er in plaats van een wijze oude heer, een heks, die La Befana heet. Het idee is hetzelfde, brave kinderen krijgen zoet en stoute roet. Er wordt een kous opgehangen en gevuld met zoetigheid.

Een groot verschil met Sinterklaas is dat op 6 januari iedereen vrij is in Italië. Er wordt gezegd: ‘L’Epifania tutte le feste le porta via’, De Drie Koningen nemen alle feestdagen mee. Met andere woorden, na 6 januari zijn er lange tijd geen vrije dagen meer. De eerste feestdag na Epifania is Pasqua (Pasen).

Allerheiligen en Allerzielen

Een andere Italiaanse feestdag die met het geloof te maken heeft is 1 november, Ognissanti of ook wel Tutti i Santi genoemd. Allerheiligen. In Italië wordt het altijd in één adem genoemd met ’tutti i morti’ (letterlijk: alle doden maar dat kan mooier en heet dus Allerzielen) op 2 november.

Velen gaan op 1 of 2 november naar de begraafplaatsen om bloemen op de graven van hun dierbaren te leggen. Allerheiligen (1 november) is een vrije dag, Allerzielen (2 november) niet.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag Italië: Festa della Liberazione
Bevrijdingsdag Italië: Festa della Liberazione

Op 25 april is de Italiaanse Bevrijdingsdag. Italië ging de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van Duitsland in, maar kwam gaandeweg tot inkeer.

Dag van de Arbeid

Verder wordt in Italië, net als in België, 1 mei gevierd, de Dag van de Arbeid. In de grote steden zijn gratis concerten met uiteraard wat toespraken er tussendoor.

Dag van de Republiek

La Festa della Repubblica: een van de belangrijkste Italiaanse feestdagen (foto: Wikimedia)

Dan is er nog 2 juni, de Dag van de Republiek. In dit artikel lees je er meer over.

Al met al zijn er aanzienlijke verschillen in de feestdagen tussen Italië en Nederland, maar minder grote verschillen in feestdagen tussen Italië en België. De schoolvakanties zijn weer heel anders, met in Italië een lange zomervakantie, maar geen herfst- of voorjaarsvakantie.

One Comment