in

Italiaanse film: Perfetti sconosciuti

Welk geheim zit er in jouw smartphone verstopt?

Italiaanse Film Perfetti Sconosciuti

De smartphone. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Zo is het voor velen van ons. Een klein apparaatje dat ons hele leven documenteert en domineert. Massaal zijn we verslaafd aan het geluid van de binnenkomende whatsappjes en facebookreacties. Maar wat als iemand anders die berichten opent? Als je beste vrienden en je echtgenoot alles te zien zouden krijgen van jouw virtuele leven? Dat is de vraag waar de film Perfetti sconosciuti over gaat.

Een dag als alle andere

Drie bevriende stellen en een single man (wiens vriendin vanwege ziekte had afgezegd) spreken met elkaar af voor een dinertje. Iemand neemt tiramisu mee, een stel ruziet met hun puberende dochter een ander stel maakt nog snel een afspraak met de oppasoma over hoe laat de kinderen naar bed moeten. En dan gaan ze aan tafel.

Experiment

Een van hen vertelt over een vriendin die haar vriend had betrapt op vreemdgaan toen zij door zijn telefoon scrolde en intieme berichten van een ander vond. Voor de grap stelt de psychologe Eva voor een experiment te doen. Hebben wij echt geen geheimen voor elkaar? Dan leggen we al onze telefoons op tafel en openen we publiek onze inkomende gesprekken en whatsappjes met elkaarDat gaat op het begin natuurlijk wel even goed, maar al snel blijken er een paar in de piepzak te zitten. Ze hebben wel degelijk iets te verbergen, maar niemand durft natuurlijk ‘nee’ te zeggen tegen het voorstel. Daaruit zou bij voorbaat al schuld blijken.

Herrie in de tent

Welke geheimen precies allemaal boven tafel komen, daarvoor moet je deze soap-achtige film zelf maar even bekijken. Regisseur Paolo Genovese raadt wel af om dat samen met je partner te doen, die zou zomaar op een idee kunnen komen. Natuurlijk speelt ook seks een rol: wie doet het met wie. Maar ook andere, iets interessantere geheimen die wellicht voor de brave kijker meer herkenbaar zijn, komen aan bod. En dat geeft de film nét iets meer diepte. Wat vind je nu echt van je schoonmoeder? Mag die puberende dochter al overnachten bij haar vriendje?

Acteurs en setting

De Italiaanse topcast zorgt ervoor dat het verhaal, dat zich grotendeels in één kamer afspeelt, heel natuurlijk overkomt. De dialogen zijn vanzelfsprekend en de personages ongedwongen en geloofwaardig.

Het voordeel van een Italiaanse film boven een Amerikaanse film over dit thema, is dat het allemaal veel natuurlijker en minder hysterisch is. Als het gaat over alledaagse geheimen, zou een Amerikaanse film wellicht veel meer het leven van Kim Kardashian of het leven in The Hills willen portretteren. In deze film kun je je beter identificeren met de personages, gewone hardwerkende mensen met tekortkomingen net als iedereen. Die zich soms schamen voor hun opvattingen. En daarom niks vertellen. Of de ander willen beschermen en daarmee een leugen in stand houden.

Of heb jij geen geheimen?

italiaanse film perfetti sconosciutiPerfetti sconosciuti
regisseur: Paolo Genovese
cast: Giuseppe Battiston Marco Giallini Kasia Smutniak Alba Rohrwacher, Valerio Mastandrea, Anna Foglietta
97 min.
€ 16,99
Arti Film, april 2017

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse wijn van 2017: weinig en zwaar

Italiaanse wijn van 2017: weinig en zwaar

Italianen leven langer maar hebben meer te lijden

Italianen leven langer maar hebben meer te lijden