in

Italiaanse film: Un bacio

Leuke Italiaanse ‘coming of age’-film

italiaanse film un bacio

Un bacio (een kus) is een Italiaanse ‘coming of age’ van regisseur Ivan Cotroneo. Het verhaal is grappig gefilmd door de graphics die in de film zijn verweven. Je krijgt met deze Italiaanse film weer even helemaal het gevoel in de brugklas te zitten.

Het eerste uur van de film gaat over het leven op een Italiaanse middelbare school. En dat verschilt eigenlijk helemaal niet zoveel van die van een Amerikaanse of Nederlandse middelbare school. Jongeren die niet met school bezig zijn, maar met de ontdekking van het leven. Ouders die de gang naar volwassenheid van hun kinderen gadeslaan.

un bacio scene ivan cotroneo italiaanse film

Een ingewikkeld leven

Heftige emoties en niet weten hoe ermee om te moeten gaan, dat karakteriseert de hoofdpersonen. Deze periode, die voor iedereen zo belangrijk is in het leven, is mooi geportretteerd. De makers hebben geloofwaardige karakters neergezet. We volgen drie adolescenten die klasgenoten zijn. Het vrijgevochten meisje Blu, de sportieve en stille Antonio en de openlijk homoseksuele Lorenzo. Je zou ze op het eerste gezicht niet verwachten als vriendengroep, maar dat is wel hoe het uitpakt. We zijn getuige van irreële dromen en verwachtingen van pubers, dingen die voor veel mensen herkenbaar zijn.

un bacio scene italiaanse film

Een trio van deze mix,  jongen – meisje, gay – straight, dat belooft wel ingewikkeld te worden. En dat wordt het dan ook. Maar hoe het precies uitpakt en wie nou precies wie gaat kussen, dat wordt allemaal uitgelegd in de laatste vijftien minuten. Goede passende muziek erbij door de hit Hurts van Mika. Een must-see voor elke high school movie– én Italië-liefhebber.

De regisseur

Ivan Cotroneo is de regisseur van de film. Hij heeft ook een aantal romans geschreven en andere films gemaakt en is ook het brein achter enkele tv-series voor de RAI. Op YouTube kun je Una mamma imperfetta vinden, een beetje een stereotyperende portrettering van een werkende moeder in een beperkt aantal korte afleveringen.

Grappig en met een lichte toon, maar toch genoeg affiniteit met de weerbarstige realiteit om een zeker publiek te trekken. Ook werkte hij mee aan de komische en succesvolle film Mine vaganti die een paar jaar geleden in Nederland al verscheen. Van deze productieve regisseur kunnen we in de toekomst dus nog wel meer films verwachten. Geen arthousefilms in extremis, maar gewoon leuke toegankelijke films die Italiaans zijn gesproken.

italiaanse film un bacioUn bacio
regisseur: Ivan Cotroneo
cast: Leonardo Pazzagli, Rimau Ritzberger Grillo, Valentina Romani
102 min.
€ 17,99
Arti Film, mei 2017

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Politieke twist om tiramisu

Politieke twist om tiramisu

Carluccio - Groenten Italiaans kookboek

Groenten van Antonio Carluccio