in

Italiaanse literatuur: De buitenjongen van Paolo Cognetti

de buitenjongen - paolo cognetti

Vorig jaar maakten we kennis met Paolo Cognetti (Milaan, 1978). Hij schreef De acht bergen, een prachtige roman over het leven in de natuur, dat een bestseller werd in Italië en ver daarbuiten. Nu is er een novelle uit met dezelfde thema’s: de natuur, de bergen, wandeltochten, eenzaamheid en vriendschappen in de bergen: De buitenjongen.

Paolo Cognetti (foto: De Bezige Bij)
Paolo Cognetti (foto: Stephan Vanfleteren)

Dit boek van slechts 160 bladzijden is echter niet zozeer een roman als wel een autobiografisch verhaal over de zoektocht van de schrijver naar zichzelf en het hervinden van jezelf in de natuur. Hij zocht de eenzaamheid op in een verlaten huisje hoog in de bergen en woonde daar een jaar. Een jaar lang, in eenzaamheid aangewezen op zichzelf.

Ik was de bergen in getrokken met het idee dat ik op zeker moment, als ik maar lang genoeg volhield, in iemand anders zou veranderen, en dat die transformatie onherroepelijk zou zijn, maar mijn oude ik stak steeds weer sterker dan daarvoor de kop op. Ik had geleerd hout te kloven, tijdens noodweer een vuur te maken, een moestuin te schoffelen en in te zaaien, te koken met bergkruiden, een koe te melken en hooibalen te maken, maar ik had niet geleerd alleen te zijn, wat toch het enige ware doel is van het kluizenaarsbestaan. Wat dat betreft voelde ik me nog net als op de eerste dag. De huid van mijn handen was steviger geworden, mijn lichaam sterker en weerbaarder, maar mijn geest was verstevigd noch versterkt, was nog steeds zwak en ziekelijk. Mijn alleen-zijn had meer weg van een spiegelpaleis dan van een hutje op de hei: overal waar ik keek zag ik de ontelbare malen vermenigvuldigde reflectie van mijn verwrongen, groteske beeltenis. Ik kon me overal van ontdoen, behalve daarvan. En dus kwam ik, languit op die steen, tot de conclusie dat mijn onderneming mislukt was.

Het is een aangenaam verhaal. Mooi om te lezen hoe de natuur in de geest van de schrijver wortelt. Hoe hij schrijft over de alm, het couloir en de gemzen. Een vocabulaire dat mij onbekend was, maar waar ik wel sympathie voor opvat.

LEES OOK:
Het nieuwe Italië-boek van Tim Parks

Leven in grote eenvoud

Het is knap hoe de schrijver terug kan vallen op de natuur en een leven in grote eenvoud. Hij doet het, de problemen die hij tegenkomt ziet hij niet als een falend leven in de bergen, maar als hetzelfde probleem dat hem tergde in de stad.

Hij leest veel Amerikaanse literatuur, reisverhalen en verhalen van andere schrijvers over de bergen. Hij sluit vriendschap met een reislustige hond, die niet geknecht wilde worden door zijn vorige baas. Hij heeft wat relaties met andere eenzame dolende zielen die in de bergen wonen. En ondertussen probeert hij woorden te zoeken, te beschrijven wat hij voelt en ziet. Om opnieuw zijn waardes te definiëren.

Maar hij zei niet ‘thuis’. Hoewel hij een obsessie had voor huizen verwees hij nooit rechtstreeks naar zijn eigen huis. Laten we naar mij toe gaan, zei hij. OF: waar ik woon. Nooit heb ik hem ook maar één keer ‘thuis’ horen zeggen. Ik vroeg me af waarom dat was, want ik begon elke plek waar ik woonde al snel zo te noemen. Misschien voelde hij zich wel nergens thuis, of maakte het hem niet uit in welk huis hij woonde omdat het hele dal zijn thuis was. Ik benijdde hem erom: deel uitmaken van een veel groter geheel, deel uitmaken van de bossen, de beken, de vorm van de bergen, het door de beren uitgespaarde stuk hemel, de seizoenen die er voorbijtrekken.

De buitenjongen van Paolo CognettiDe buitenjongen
door: Paolo Cognetti (vertaald door Yond Boeke en Patty Krone)
160 blz.
€ 18,99
De Bezige Bij, juni 2018
ISBN 9789403122304

LEES OOK:
Het verhaal van het verloren kind - Elena Ferrante

Koop bij bol.com

Italiaanse literatuur: De buitenjongen van Paolo Cognetti
Beoordeel dit artikel

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze geeft Italiaanse les in Gouda en heeft haar eigen taalschool in Schoonhoven: Di' la tua .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italië Evenement Smaak & Stijl 2018

Verslag: Italië Evenement Smaak & Stijl 2018

In de trein maakt Reinout Bosman zich zorgen over Italië

Column: wat moeten we toch met Italië?