in ,

Italiaanse literatuur: Strikken van Domenico Starnone

Strikken van Domenico Starnone dat in augustus 2017 uitkwam in Nederland was dan wellicht toch van dezelfde schrijver als die van de Napolitaanse romans van pseudoniem Elena Ferrante.

Jarenlang was het al onderwerp van gesprek. Was Domenico Starnone soms de echtgenoot van de schrijfster? Een Italiaanse onderzoeksjournalist volgde het geld en kwam uit bij de Starnone en zijn vrouw Anita Raja. Zou Raja dan Ferrante zijn? Maar wetenschappelijk onderzoek naar de stijl en het woordgebruik van de boeken, wees toch Starnone zelf aan als de schrijver.

Hoe dan ook, mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En inderdaad, er zitten dezelfde thema’s in. Overspel, liefde, een psychologische roman die zich voor een groot deel afspeelt in Napels. Ook de roman Strikken werd de hemel in geprezen door verschillende grote Italiaanse kranten.

Het verhaal

Strikken van Domenico Starnone is een zinderende, woedende roman, het verhaal van een vlucht, van een terugkeer en van de onzichtbare banden die ons voorgoed aan elkaar ketenen. 
Vanda en Aldo zijn jong getrouwd maar na twaalf jaar huwelijk – jaren waarin de seksuele revolutie ook Italië bereikte – is Aldo toe aan iets anders. Vandaar dat hij nu in Rome zit, verliefd op de vluchtige charme van een jong, onbekend meisje met wie alle dagen vrolijk zijn, terwijl zij met hun twee kinderen in Napels achterblijft, razend, en met onbeantwoorde vragen.

Moeilijk voor een puriteinse Nederlandse

Op de achterflap lezen we dat Aldo aan iets anders toe was, ook door toedoen van de seksuele revolutie die Italië bereikte. Ik ben een puriteinse, zeiden Italianen mij wel eens. Ik sluit niet uit dat dat zo is. Italianen zijn vaak uitbundig als levensgenieters. Ik heb moeite met het begrijpen van de motieven die mannen hebben om overspel te plegen.

En met die vrouwen die zichzelf daardoor verliezen op de manier die Starnone beschrijft. Het mag duidelijk zijn: ik heb nog niet in deze situatie gezeten. Wel begrijp ik wat hersenspinsels zijn en op welke manier je gedachten soms een loopje kunnen nemen met de werkelijkheid en je relaties kunnen vergallen. Daar gaat dit boek ook over.

Een Italiaans verhaal

Ben ik nu wereldvreemd als ik de indruk heb dat dit ook een Italiaans verhaal is? Natuurlijk zijn er ook in Nederland mannen die vreemd gaan, ik heb altijd de indruk dat dat bij mensen is die in nog in de veronderstelling verkeren dat het leven saai is.

Ik word al moe bij de gedachte aan overspel. Lijkt me vreselijk, alleen al qua logistieke organisatie. Maar in Italië zindert de passie wat meer. Hangt ze wat meer in de lucht. Is het de ultieme belediging als je het gebaar van le corna maakt tegen een andere automobilist. Als je suggereert dat zijn vrouw hem bedriegt. In Nederland halen mensen dan hun schouders op.

Aanrader?

Wil je wat meer weten over vernietigende krachten in een relatie? In het kader voorkomen is beter dan genezen? Dan moet je dit boek zeker lezen. Het is knap geschreven, de karakters fijnzinnig ontleed, de dialogen scherp en snijdend.

De schrijver is een meester in het kennen van zijn personages en het benoemen van de diepste krochten van hun ziel. Je blijft na het lezen echter achter met een gevoel van diepe wanhoop en desillusie over de mogelijkheid van échte liefde in een huwelijk.

Als je dus een positiever verhaal wilt lezen, raad ik je toch echt liever de Napolitaanse serie aan van Ferrante die gaat over de kracht om door te gaan, en niet over de kracht van de vernietiging.

Strikken
(download hier gratis het eerste hoofdstuk)
door: Domenico Starnone (vertaald door Manon Smits)
176 blz.
€ 18,99
Atlas Contact, augustus 2017
ISBN 9789025451714

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even terug in Nederland

Column: even terug in Nederland

Hoe maak je Italiaanse ingemaakte groenten?

Italiaanse groenten inmaken in het zuur