Het bedrijf Alfa Romeo werd opgericht als Società Anonima Italiana Darracq in 1906 door de Franse firma van Alexandre Darracq, met sommige Italiaanse investeerders. Eén van hen, Cavaliere Ugo Stella, een aristocraat uit Milaan, werd voorzitter van SAID in 1909. De firma begon in Napels, maar voor de bouw van de geplande fabriek was begonnen, besliste Darracq eind 1906 dat Milaan een geschiktere plaats was.

Eind 1909 werd A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) opgericht. De eerste auto die door bedrijf wordt geproduceerd was de 24 HP in 1910. Deze is door Giuseppe Merosi ontworpen. Hij is in 1909 ingehuurd om ontwerpen te maken die meer geschikt zijn voor de Italiaanse markt.Merosi zou een reeks nieuwe auto’s met krachtigere motoren (40-60 pk) gaan ontwerpen.

In het begin van WO I stopte de productie van auto’s bij A.L.F.A. drie jaar. In augustus 1915 kwam het bedrijf onder leiding van De Nicola. Hij zette de fabriek in om militaire hardware te produceren, zoals munitie, vliegtuigmotoren en motoren. Toen de oorlog voorbij was, investeerde de Nicola zijn oorlogswinsten in het verwerven van locomotieven die aan het eigendom Alfa Romeo. werden toegevoegd. De productie van auto’s werd pas in 1919 hervat.

Alfa Romeo Tipo

Het eerste succes voor Alfa Romeo

Het eerste succes voor Alfa Romeo kwam in 1920 toen Guiseppe Campari in Mugello een race won. In 1923 kocht de autoproducent Vittorio Jano weg bij Fiat. De jonge coureur Enzo Ferrari was daar verantwoordelijk voor. Jano verving Nicola als ontwerper bij Alfa Romeo. De ontwerpen van Jano bleken betrouwbaar en krachtig. En Enzo Ferrari bleek een veel betere teammanager dan bestuurder. Ferrari is later bekend geworden met een ander belangrijk Italiaans automerk.

Nicola liet Alfa Romeo in 1928 failliet gaan, nadat de militaire contracten beëindigd waren. In 1932 werd het autobedrijf door de overheid overgenomen. Tijdens deze periode bouwde Alfa Romeo op maat gemaakte voertuigen voor de overheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Alfafabriek gebombardeerd en het bedrijf had moeite om terug te komen op de markt na de oorlog.

Het bedrijf richtte zich vanaf 1954 meer op productiewagens en stapte uit de Formule 1. Het eerste succes in de deze sector was de Giulia, waarvan meer dan een miljoen exemplaren in verschillende versies werden gebouwd vanaf 1960. De jaren ’70 waren lastig voor Alfa Romeo door de crisis en falend management. In de jaren ’80 werd het bedrijf verkocht aan de FIAT-groep. Die tijd bracht een aantal succesvolle modellen voor Alfa voort.

Ook vandaag de dag is Alfa Romeo nog een bekend automerk. Het bedrijf produceert sportieve consumentenauto’s zoals de Giulietta en de Alfa 159. Het bedrijf bestond in 2010 100 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *