Kinder Surprise
Kinder Surprise (foto: Wikimedia)

De Kinder Surprise, of Kinder Sorpresa zoals het product in Italië heet, behoort tot de meest populaire producten van het merk Ferrero (dat onder andere ook Nutella en Ferrero Rocher produceert). Het idee is simpel; chocolade in de vorm van een ei met daarin een klein speeltje voor kinderen. Het speelgoed zit in een plastic capsule en bestaat soms uit één stuk en soms moet het speelgoed met behulp van illustraties nog in elkaar gezet worden. De Kinder Surprise is sinds de introductie in 1974 ongekend populair.

Dit blijkbaar briljante idee van Ferrero is voort gekomen uit een ander bijzonder succesvol product: de Kinder-chocoladereepjes. In de jaren 50 bedacht Ferrero een aparte lijn speciaal voor kinderen, de Kinder-producten. Voor de Italianen zal het minder voor de hand liggen maar het woord ‘Kinder’ komt natuurlijk uit het Duits en betekent letterlijk gewoon ‘kinderen’, dat zal duidelijk zijn. Ferrero houdt nu eenmaal van eenvoud. Deze producten op basis van chocolade werden speciaal bedacht voor kinderen en het recept bevat dan ook veel melk en maar een klein beetje cacao om de sterke smaak hiervan te verzachten. Daarbij werden de porties dusdanig klein gehouden zodat het een perfect klein tussendoortje voor kinderen werd.

De introductie van Kinder Surprise

In 1974 vond Ferrero het tijd om een stapje verder te gaan en bracht de Kinder Surprise op de markt. Dezelfde chocolade als de reepjes maar dan in een andere vorm en met een klein stukje speelgoed als extraatje. Elk jaar worden er meer dan honderd stuks nieuw speelgoed bedacht die in series worden uitgebracht, zodat de kinderen ook nog eens kunnen sparen om een serie compleet te hebben. Dit in combinatie met de verworven bekendheid van het merk Ferrero zorgde ervoor dat de Kinder Surprise direct een succes werd. En niet alleen onder kinderen. De spaarfactor van het speelgoed (er wordt geschat dat er inmiddels zo’n 15.000 verschillende speeltjes gemaakt zijn) trekt ook veel verzamelaars aan en er is een grote markt voor het uitwisselen en verkopen van de Kinder Surprise-speelgoed op verzamelaarsbeurzen. Vergis je niet, want voor sommige zeldzame exemplaren kunnen bedragen tot wel € 1.000 worden gevraagd. In 2009 verscheen er een documentaire van Monique Nolte over de verzamelcultuur rondom de Kinder Surprise genaamd Een bitterzoete verleiding. Als je deze ‘wereld’ nog niet kende, gaat ze met het bekijken van deze documentaire (hieronder) wel voor je open (helaas niet in al te hoge kwaliteit).

Kinder Surprise: verboden in Amerika
‘Guns don’t kill kids, Kinder Surprise does.’ (bron: abovetopsecret.com)

Kinder Surprise: verboden in Amerika

Het succes van de Kinder Surprise heeft niet de hele wereld kunnen veroveren. Het verrassingsei wordt wereldwijd verkocht behalve in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is de verkoop van Kinder Surprise niet toegestaan wegens het gevaar op verstikking van het kleine speelgoed. Een wet uit 1938 verbiedt het introduceren van niet-eetbare elementen in snoepgoed. Een aantal jaren geleden is er geprobeerd de ban op de Kinder Surprise op te heffen maar helaas vooralsnog zonder succes.

Foto: Wikimedia