Het oer-Italiaanse bromfietsenmerk Vespa heeft niet alleen zijn stempel gedrukt op een compleet tijdperk, maar is ook het symbool geworden van de Europese strijd om uit de as van de Tweede Wereldoorlog te herrijzen.

Piaggio verrijst uit de volledig door bommen vernietigde fabriek in Pontedera. De verlamde Italiaanse economie en de desastreuze staat van de wegen hielpen niet mee aan de wederopbouw van de auto markt.
Enrico Piaggio, de zoon van oprichter Rinaldo Piaggio, besloot de luchtvaartafdeling te verlaten om zich te richten op de dringende behoefte in Italië aan een moderne en betaalbare manier van transport. Het idee was om een voertuig voor de massa te ontwikkelen dat het naoorlogse Italië weer in beweging moest krijgen.
Een luchtvaartkundige, Corradino D’Ascanio, verantwoordelijk voor het ontwerp en bouw van de eerste moderne helikopter kreeg de opdracht om een simpel, robuust en betaalbaar vervoermiddel te ontwerpen. Het voertuig moest gemakkelijk bestuurbaar zijn voor mannen en vrouwen, moest een passagier kunnen vervoeren en de kleding niet vuil maken.
D’Ascanio, die een hekel had aan motorfietsen, bedacht een revolutionair voertuig. Met zijn kennis van luchtvaarttechniek, ontwierp hij een voertuig, gebouwd op een frame met een handvatstuur en de motor gebouwd op het achterwiel.
Uit de visie van Enrico Piaggio, ontstond de Vespa in het voorjaar van 1946.
De eerste Vespa’s
In april 1946 verlieten de eerste 15 Vespa’s de fabriek in Pontedera. De eerste Vespa had een 98cc, tweetakt motor. Het haalde 60 km/uur en had 3 versnellingen. Het was een echt gebruiksvoertuig op 2 wielen, dat niet leek op een oncomfortabele en lawaaiige motorfiets maar met klasse en elegantie in één oogopslag.
Het succes van Vespa
Het succes van Vespa is een fenomeen dat nooit herhaald zal worden. Eind 1949 waren er 35.000 voertuigen geproduceerd. Italië was herstellende van de oorlogswonden en ging over op de Vespa. In de eerste 10 jaar zijn er een miljoen stuks geproduceerd. Halverwege de jaren 50, werd Vespa geproduceerd in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk België, Spanje en uiteraard Italië. En slechts een paar jaar later, werd de productie ook gestart in India en Indonesië
De 125 uitvoering van 1948, de legendarische 150 GS van 1955, de 50cc van 1963, de Primavera van 1968, en de PX, ontstaan in 1978, die nog steeds geproduceerd wordt als de classic 125 en 150cc versies, zijn slechts een paar modellen waardoor de technische en stilistische ontwikkeling van de meest beroemde scooter ter wereld zich onderscheidt.
Vespa is niet alleen een scooter Het is een van de grote iconen van Italiaanse stijl en elegantie en met meer dan 16 miljoen geproduceerde voertuigen is over geheel de wereld bekend. Vespa is echter niet slechts een commercieel fenomeen maar heeft ook aanzienlijk sociale invloed. Gedurende de “Dolce Vita” jaren, werd “Vespa” synoniem voor scooter. Buitenlandse journalisten beschreven Italië als “Vespa Country” en de belangrijke rol die Vespa speelde in de Italiaanse samenleving werd duidelijk door de vele films waarin Vespa’s voorkwamen.
Het talent van Vespa om door te leven van generatie op generatie, fijntjes het image aanpassend aan elke periode, verbaast een ieder. De eerste Vespa bood mobiliteit aan iedereen. Toen werd het de tweewieler in de tijd van de economische oplevering. Gedurende de jaren zestig en zeventig werd het voertuig een symbool voor de revolutionaire ideeën van die tijd. Advertentie campagnes als “hij die vespaat, eet de appel”.
De geschiedenis gaat door met de nieuwe generatie van Vespa ET, Vespa PX en de spiksplinternieuwe Vespa Granturismo: voor het eerst sinds Piaggio de productie van de “Primavera” stopte, zijn er 3 verschillende Vespa’s.
Gedurende meer dan 50 jaar heeft Vespa miljoenen mensen gefascineerd en aan de wereld een onvervangbaar beeld van Italiaanse stijl en persoonlijk vervoermiddel gegeven, dat synoniem is met vrijheid.
Foto boven: Unsplash
3 Comments
Leave a Reply