in ,

Italiaanse taal: hoe je in Italië koffie bestelt

Koffie bestellen in Italië
Zo bestel je koffie in Italië (foto: Eric Scholten)

Ben je in Italië? Doe dan als de Italianen. Ga ’s ochtends nog voor school of werk langs de lokale koffiebar. (En dan natuurlijk nog eens halverwege de ochtend en na de lunch en…) Koffie bestellen in Italië, zo doe je dat.

Je kunt dit blogartikel ook als video bekijken:

Een prima manier om de taal te oefenen

Een espresso in het Italiaans bestellen is makkelijk en een prima manier om de Italiaanse taal te oefenen met wat eenvoudige zinnen. Hieronder zie je wat je zou kunnen zeggen als je een kop koffie in een Italiaanse bar gaat bestellen.

Let er trouwens op dat het in Italië vaak zo is dat je meer voor een kop koffie betaalt als je die op het terras nuttigt. Een espresso aan de bar kost zelden meer dan één euro.

koffie aan tafel of aan de bar in Italië
Koffie ‘al tavolo’ of ‘al bar’? Reken op een prijsverschil in Italië (foto: Pixabay)

Hoe dan ook, de bestelling doe je op dezelfde manier:

‘Buongiorno, un caffè per favore.’ Als je caffè zegt, bedoel je daar in Italië automatisch een espresso mee. Je hoeft dus niet om un espresso te vragen. Maar dat kán wel. Espresso is natuurlijk een Italiaans woord.

De barista zou aan je kunnen vragen: ‘Lo vuoi macchiato?’ Wil je dat macchiato, ofwel ‘bevlekt’ met een druppel melk?

Dan kan die macchiato ook nog een macchiato caldo zijn, als je wil dat de melk heet en opgeschuimd is.

Hollands bakkie?

Je kunt ook vragen om een caffè lungo, een meer waterige versie van een kop espresso. Lungo staat voor lang, wat betekent dat de koffie is gebrouwen met meer water.

Caffè americano staat trouwens voor een grotere kop Amerikaanse (of Hollandse) koffie. Maar dat wil je eigenlijk niet als je in Italië bent, toch?

caffè americano
Bij een caffè americano wordt de espresso aangelengd met water (foto: Public Domain Pictures)

Cappuccino

Een andere favoriet is natuurlijk de cappuccino of cappuccio. Een shot espresso met opgeschuimde melk. Maar let op: dit is alleen ontbijtkoffie in Italië!

We zijn er nog niet. Italië zou Italië niet zijn als er niet veel meer koffiedranken waren om uit te kiezen.

Een paar van de meestvoorkomende Italiaanse koffies:

Latte macchiato

Een glas opgeschuimde melk met een ‘vlekje’ espresso. Eigenlijk meer melk dan koffie. Het verschil tussen een latte macchiato en een cappuccino is dat een latte macchiato nóg meer melk bevat. En dat de espresso op de opgeschuimde melk wordt gegoten, in plaats van andersom.

Latte macchiato en cappuccino
Latte macchiato en cappuccino (foto: Pixabay)

Caffè latte

Espresso met hete melk, meestal in een glas geserveerd, maar zonder schuim. Let op: alleen om latte vragen is het risico lopen een glas – koude – melk voorgeschoteld te krijgen.

Caffè corretto

Oftewel: ‘gecorrigeerde’ koffie. Espresso met een shotje likeur. Een echte verbetering, nietwaar?

Caffè freddo

Koude koffie. Espresso met ijs en suiker, geserveerd in een glas. Een populair drankje tijdens die bloedhete zuidelijke zomers.

Caffè e cornetto
Caffè e cornetto: een Italiaans ontbijt (foto: Pixabay)

Iets te eten bij je koffie?

Krijg je ook al zo’n trek? Dan wil je waarschijnlijk ook wel iets eten bij je koffie. Grote kans dat de bediende in de koffiebar aan je vraagt: ‘Vuoi qualcosa da mangiare?’

Bijna iedereen bestelt dan een croissant. Of – zoals die dingen in Italië heten – een brioche of een cornetto. Een naturel exemplaar (vuota/vuoto) of gevuld met crème (crema) of jam (marmellata) of honing (miele).

Gevuld met Nutella kun je ze ook krijgen. Hmmm! Onze persoonlijke favoriet zijn trouwens de broodjes gevuld met pistachecrème!

cornetto pistache
Onze favoriet: croissantje met pistachcrème! (foto: TripAdvisor)

Je koffie betalen

Na het afhalen van je bestelling betaal je bij de kassa. Al komt de omgekeerde volgorde ook regelmatig voor, waarbij je eerst afrekent voor wat je wilt nuttigen en dan met het bonnetje naar de barista gaat.

koffie espresso italie
80 cent voor een espresso: in Italië kan het nog (bron: Wikimedia)

Een fooi geven is niet noodzakelijk in Italië, maar als je dat toch wilt doen kun je een paar muntjes op de bar achterlaten voor de barista.

Let gewoon even op wat de locals doen, als je niet zeker weet in welke volgorde het bestelproces verloopt. Bij de kassa zeg je vervolgens wat je hebt besteld: ‘Un caffè e una brioche.’

Je betaalt en je zegt tot ziens. ‘Grazie e buona giornata. Arrivederci!’

Bron: Italymagazine.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 populairste streken in italie

De 5 populairste streken in Italië

Italiaanse leenwoorden in het Nederlands