in ,

Italiaanse woorden die iedereen verkeerd uitspreekt

Italiaanse woorden die iedereen verkeerd uitspreekt
Italiaanse woorden die iedereen verkeerd uitspreekt (foto: PxHere)

Italiaanse uitspraak lastig? Nee, jij spreekt die Italiaanse woorden natuurlijk wél goed uit. Maar al die anderen niet en daar moet je stiekem om lachen. Hoe dan ook. Dit zijn de veelvoorkomende woorden waar nog best veel olandesi e belgi het moeilijk mee hebben.

Kijk maar even mee.

Ciabatta

Ciabatta is een Italiaanse soort brood. Een luchtig, plat, rechthoekig brood, met een knapperige korst. De ciabatta komt oorspronkelijk uit de streek rond Como. Het brood werd gemaakt van restdeeg, dat met water weer soepel werd gemaakt. Daarna werd het in lange repen op de ovenbodem gebakken.

Zo spreek je het uit:
Tsjaa-bat-taa (let op de tsj-klank)

Dus niet:
Sie-ja-bat-taa

Prosciutto

Prosciutto is een Italiaanse gedroogde ham die meestal in dunne plakjes wordt gesneden en ongekookt wordt geserveerd; deze stijl wordt prosciutto crudo in het Italiaans genoemd en onderscheidt zich van gekookte ham; prosciutto cotto.

Zo spreek je het uit:
Proo-sjoet-too (let op de dubbele medeklinker)

Dus niet:
Pro-skoet-too of pro-sjut-to

Bruschetta

Bruschetta is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden-Italië. Het bestaat uit gegrild brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Qua beleg kun je variëren met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas.

Zo spreek je het uit:
Broes-ket-ta (let op de k-klank en de dubbele t, klemtoon op de tweede lettergreep)

Dus niet:
Broe-sjet-ta

Gnocchi

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent ‘klont’. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord ‘dumpling’ aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi zijn vooral bekend in de variant van aardappel: de zogenoemde gnocchi di patate.

Lastig om uit te spreken voor Nederlandstaligen.

Zo spreek je het uit:
Njokkie

Dus niet:
Gnokkie of gnotsjie

Caffè

Koffie op z’n Italiaans spreek je niet op z’n Frans uit. Het is geen café maar caffè. Let op het accentstreepje. Als je in Italië un caffè bestelt, bedoel je daar automatisch een espresso mee.

Zo spreek je het uit:
Kaffeh (met een è in plaats van een ee)

Dus niet:
Kaffee

Espresso

Espresso is een klein kopje koffie dat het resultaat is van heet water dat onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst.

Zo spreek je het uit:
Espresso (met een s, heel makkelijk dus)

Dus niet:
Expresso (niet met een x)

Latte macchiato

Een latte macchiato is een koffiebereiding die bestaat uit laagjes van melk en espresso. Latte betekent melk en macchiato staat voor gevlekt. Wat er ontstaat als er op de juiste wijze espresso aan de latte wordt toegevoegd is een vlek in de melk. Soms wordt er nog karamel toegevoegd.

Zo spreek je het uit:
Latte makkiato (let op de dubbele k)

Dus niet:
Latte masjie-ato

Le Marche

Le Marche is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. De regio grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië, in het zuidwesten aan Lazio en in het zuiden aan de Abruzzen.

In het Nederlands heet deze regio De Marken en daar kun je de goede uitspraak al aan afleiden.

Zo spreek je het uit:
Le Marke

Dus niet:
Le Marsje (dat zou je misschien in het Frans doen)

Grazie

Het betekent gewoon ‘dank je wel’, maar de uitspraak is voor velen nog niet zo makkelijk.

Zo spreek je het uit:
Kraa-tsie-e (begin met de gh van ghetto, let op die e aan het eind)

Dus niet:
Graa-tsie of Kraa-tsie

Cappuccino

Cappuccino is een Italiaanse koffie, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. De koffie bestaat uit gelijke delen melkschuim, melk en espresso. Soms wordt er ook wat cacaopoeder of kaneel over gestrooid, hoewel dit in professionele kringen not done is, omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen.

Dit Italiaanse woord wordt meestal niet zozeer verkeerd uitgesproken, maar wel vaak verkeerd geschreven.

Zo schrijf je het:
Cappuccino (met dubbel p en dubbel c en die spreek je ook uit)

Dus niet
Capucino, cappucino, cappuchino of welke varianten ik nog meer voorbij zie komen.

Lamborghini

Een Italiaanse fabrikant van luxe sportwagens die eigendom is van Audi. Lamborghini’s fabriek en het hoofdkantoor zijn gevestigd in Sant’Agata Bolognese, Italië.

Niet dat je je ooit zo’n luxe sportwagen zult kunnen veroorloven, maar dan nog.

Zo spreek je het uit:
Lam-bor-kie-nie (met de gh uitgesproken zoals in ghetto)

Dus niet:
Lam-bor-sjie-nie

Mozzarella

Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later zijn ze ook mozzarella uit koemelk gaan maken.

Zo spreek je het uit:
Mot-za-rel-la (let op de t-klank en de a-klank, net zoals in pizza)

Dus niet:
Moz-ze-rel-la

Puglia

Apulië (Italiaans: Puglia) is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio van Italië. De hoofdstad is Bari.

Zo spreek je het uit:
Poel-ja

Dus niet:
Poe-kli-a of poe-li-a

Meer Italiaanse woorden met lastige uitspraak?

Op zoek naar meer Italiaanse woorden die moeilijk uit te spreken zijn? Hier vind je nog eens 10 x verkeerd uitgesproken etenswaren (met enkele dubbele).

Tot slot nog even ter nuancering: in iedere taal spreken mensen woorden anders uit. Uiteraard hebben Italianen ook moeite met Nederlandse woorden. Trek het je dus niet te veel aan als je ‘spaghetti’ uitspreekt als ‘spaa-gettie’. Mag je zelf weten.

Alleen: het kan wel gênant worden als verkeerd uitgesproken Italiaanse woorden vervolgens iets heel anders betekenen!

Weet je nog meer ‘lastige’ Italiaanse woorden? Laat dan hieronder jouw reactie achter!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

beste pizzeria's

Dit zijn de 16 beste pizzeria’s van Napels

Yoga in Italië

Column: yoga in Verona