in ,

Italië deinst terug voor seksuele voorlichting op school

Italië deinst terug voor seksuele voorlichting op school
Italië geeft niet graag seksuele voorlichting op school (foto: Pixabay)

Italië is 1 van de 9 EU-landen zonder verplichte seksuele voorlichting op de middelbare school. Experts zeggen dat deze nalatigheid nadelig is voor jonge Italianen.

In Italië is seksuele voorlichting nog steeds een taboeonderwerp. De meeste scholen geven slechts beperkte informatie over seksuele gezondheid en veel ouders vermijden het onderwerp volledig. Dit gebrek aan voorlichting kan leiden tot problemen zoals ongeplande zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hoewel sommige regio’s in Italië seksuele voorlichting verplicht hebben gesteld op scholen, hebben veel scholen nog steeds geen specifieke programma’s.

Invloed kerk

‘Kinderen en jongeren zoeken steeds vaker naar antwoorden [over seks] op internet,’ zei Alberto Pellai, kinderpsychotherapeut en onderzoeker bij de afdeling Biomedische Wetenschappen van de Universiteit van Milaan.

Sinds 1975 zijn er meerdere pogingen gedaan om verplichte seksuele voorlichting in Italiaanse scholen in te voeren. Maar in 2023 maakt het nog steeds geen deel uit van het nationale leerplan. Als het gaat om financiering en implementatie in scholen, blijft seksuele voorlichting een regionale beslissing.

Italië is niet het enige land van de Europese Unie dat op dit gebied achterloopt. Ook jongeren in Bulgarije, Polen, Roemenië, Litouwen, Hongarije, Slowakije, Kroatië en Spanje krijgen geen consistente seksuele voorlichting op school.

Een deel van de reden voor de terughoudendheid van Italië om seksuele voorlichting te geven, is de invloed van de katholieke kerk. De kerk heeft traditioneel sterke invloed in Italië en is tegenstander van contraceptie en abortus.

Sommige activisten pleiten voor een verandering in de houding ten opzichte van seksuele voorlichting in Italië. Ze wijzen erop dat een gebrek aan informatie kan leiden tot ongewenste zwangerschappen en onveilige seksuele praktijken. Bovendien kan goede voorlichting jongeren helpen bij het ontwikkelen van gezonde en respectvolle relaties.

Regering-Meloni

Het is belangrijk om te onthouden dat seksuele voorlichting niet alleen gaat over het voorkomen van zwangerschap en ziektes, maar ook over het bevorderen van seksuele gezondheid en het verminderen van stigma’s rond seksualiteit.

Nu ligt de kwestie in handen van minister van Onderwijs Giuseppe Valditara, lid van de populistische partij Lega, die zich verzet tegen wat zij ‘genderpropaganda’ noemt en een sterke rol voor ouders in de opvoeding van kinderen ondersteunt.

De Lega maakt deel uit van de huidige regering, samen met de rechtse Fratelli d’Italia-partij van premier Giorgia Meloni en de conservatieve Forza Italia. Meloni, die nu zes maanden in functie is, wil het geboortecijfer van het land verhogen en het concept van een “natuurlijk gezin” in de christelijke zin bevorderen. Hiermee bedoelt ze uitsluitend heteroseksuele gezinnen.

‘Ik zie geen debat op nationaal niveau over seksuele opvoeding dat zou kunnen leiden tot een nieuw concept voor het aanpakken van deze educatieve uitdaging,’ zei onderzoeker Pellai.

Maar sommige politici blijven pleiten voor verplichte seksuele voorlichting, zoals 3 leden van de gemeenteraad van Rome die vorig jaar een petitie lanceerden.

Discriminatie

Raadslid Eva Vittoria Cammerino steunt ook het initiatief, dat zal worden uitgebreid naar het staatsniveau. ‘De aanwezigheid van de kerk is onmiskenbaar en brengt eigenlijk een patriarchale visie terug waarin vrouwen altijd een ondergeschikte rol spelen,’ vertelde ze vorige week aan het online feministische platform Freeda. Onvoldoende seksuele voorlichting in Italië versterkt discriminatie, seksisme, homofobie en geweld tegen vrouwen, aldus Cammerino.

Hoewel studies slechts selectieve informatie verschaffen over of seksuele voorlichting op school leidt tot een afname van SOA’s en ongewenste zwangerschappen, concludeert de wetenschap over het algemeen dat seksuele voorlichting niet alleen gezond seksueel gedrag bij jongeren bevordert, maar ook kennis over seks en gezondheid vergroot.

Het is tijd voor Italië om seksuele voorlichting serieus te nemen en te erkennen dat goede voorlichting jongeren kan helpen bij het nemen van gezonde en verantwoorde beslissingen over hun seksuele leven.

Bron: dw.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fijne Koningsdag! Geniet van deze Italiaanse oranje drankjes!

Italiaanse Oranje-drankjes voor Koningsdag 👑

Slecht weer in Italië - wat nu?

O nee, slecht weer in Italië! Wat nu?