in

Italië stoot Frankrijk van de troon als grootste wijnproducent

Italië stoot Frankrijk van de troon als grootste wijnproducent

Frankrijk is niet langer de grootste wijnproducent van de wereld. Volgens de International Organisation of Vine and Wine heeft Italië het afgelopen jaar opnieuw de plek van de Fransen overgenomen.

Daarbij komt nog dat de buren van Frankrijk, Spanje en Italië, het land hebben overtroffen in de wereldwijde export over de afgelopen negen jaar.

Het is niet de eerste keer dat Frankrijk en Italië stuivertje wisselen. In 2011 wist Italië ook al meer wijn dan Frankrijk te produceren, maar drie jaar later kwam Frankrijk sterk terug. In 2015 produceerde Italië 49 miljoen hectoliter, vergeleken met de 47 miljoen liter van de Fransen. Spanje bezet de derde plek met 37 miljoen hectoliter.

De daling in de Franse productie kan enerzijds worden verklaard door hogere uitvoerkosten van Franse wijn. En anderzijds door een lagere binnenlandse vraag.

Volgens de Franse krant Le Parisien consumeerden de Fransen honderd liter wijn per persoon in 1960. Dat is in 2015 gedaald tot 42 liter per persoon. Verder wijst de krant erop dat meer dan tachtig procent van de Franse wijn in het buitenland voor meer dan vijf euro per liter wordt verkocht. Italiaanse wijn doet slechts de helft hiervan en Spaanse wijn wordt verkocht voor slechts 1,16 euro per liter.

LEES OOK:
9 dingen die je makkelijk vergeet als je naar Italië gaat

Op wereldwijde schaal steeg de wijnproductie vergeleken met 2014 met 2%.

Bron: RFI

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Gianmaria Testa

Italiaanse zanger Gianmaria Testa overleden

Alleen op reis? Italië is een goede bestemming

Alleen op reis? Italië is een goede bestemming