in ,

Italië zorgt goed voor dronken feestvierders: gratis taxirit naar huis

Experiment: gratis taxi voor dronken feestvierders in Italië
Experiment: gratis taxi voor dronken feestvierders in Italië (beeld: Midjourney)

Italiaanse feestvierders hebben reden om er nog eentje extra te nemen, want er loopt nu een bijzonder experiment om jongeren veilig thuis te brengen na een avondje uit. In plaats van te wachten op die zeldzame alcoholcontrole, worden nachtclubbezoekers in het experiment aangemoedigd om vrijwillig een blaastest te doen voordat ze achter het stuur kruipen. Als de test aangeeft dat er iets te veel ‘feestvreugde’ in hun systeem zit, staat er een taxi klaar om ze gratis naar huis te brengen, op kosten van de belastingbetaler.

Het plan is een reactie op de schrikbarende cijfers van verkeersongevallen, vooral tijdens feestelijke zomerse weekends wanneer jonge Italianen naar de openluchtnachtclub gaan. De kans om in Italië aan een ademtest te worden onderwerpen is echter nog kleiner dan het kleinste espressokopje. Daarom is de verleiding groot om na iets te veel cin cins nog zelf achter het stuur te krijgen.

In de eerste helft van 2023 vielen er 600 doden in het Italiaanse verkeer, het laatste weekend van juli waren dat er 35 in één weekend. Een triest hoogtepunt in toch al trieste cijfers.

Matteo Salvini, de Italiaanse minister van Transport heeft het plan gelanceerd om geld ter beschikking te stellen om jongeren met een slok te veel op gratis naar huis te brengen. Bij succes wordt het experiment mogelijk verlengd.

Het experimentele plan omvat in eerste instantie 6 locaties doorheen heel Italië, op zaterdagavonden van augustus tot half september, en de resultaten zullen aan het einde worden geëvalueerd, zei Salvini.

Eigenaren van discotheken juichen de regeling toe. Maar er zijn ook critici die hun bezorgdheid uiten over het gezondheidsrisico voor jongvolwassenen die overmatig drinken. Ook zijn de cynische opmerkingen op sociale media niet van de lucht. Er worden volop grappen gemaakt over de regeling: ‘Papa, kun je met vannacht ophalen?’ ‘Nee, jongen, neem gewoon nog een extra glaasje!’

Inmiddels hebben al honderden feestgangers gebruik gemaakt van de gratis taxi. Salvini: ‘Elk ongeluk dat we kunnen voorkomen en elk leven dat we kunnen redden is winst.’

Bron: Trouw

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Strandleven in Italië

Column: Italiaans strandleven

In Amsterdam bereikte ik niveau A1, daarna zocht ik een kamer in Bologna

Van A0 naar C2: mijn eerste jaar Italiaans (deel 2)