Sicilië
Sicilië (Sicilia in het Italiaans) is het grootste van alle Italiaanse eilanden en tegelijkertijd het grootste eiland in de Middellandse Zee. Sicilië biedt een geweldige mix van zon, zee, cultuur en lekker eten.
Het wordt van het Italiaanse vasteland (Calabrië) gescheiden door de maar drie kilometer brede Straat van Messina (Stretto di Messina). Er zijn al jaren plannen om het eiland te verbinden met een brug, maar daar kwam tot nu toe steeds niets van terecht.
Je vindt hier overblijfselen van Arabische, Griekse en Romeinse beschavingen, prachtige steden en mooie stranden. Om natuurlijk de Etna, de actiefste vulkaan van Europa, niet te vergeten. Sicilië laat zich perfect ontdekken aan de hand van een rondreis met een huurauto.
Het eiland heeft een oppervlakte van 25.708 km2 en is daarmee het grootste eiland in de Middellandse Zee en ongeveer net zo groot als België. Ook is Sicilië het grootste gewest van Italië.
Sicilië wordt omsloten door de Tyrreense Zee in het noorden, de Ionische Zee in het oosten en de Middellandse Zee in het zuiden en het westen. Het Afrikaanse vasteland begint op minder dan 200 kilometer ten zuiden van Sicilië. Het kleine eilandje Lampedusa (onderdeel van het gewest Sicilië), bekend van de vluchtelingenstromen uit Afrika, ligt dichter bij de kust van Tunesië dan bij Sicilië zelf.
De kust van Sicilië is 1.030 kilometer lang en alleen aan de brede zuidelijke klifkusten komen lange zandstranden voor. De Tyrreense en Ionische kust in het oosten zijn smal en grotendeels steil. Tussen de bergen en rotsen, die tot in de zee lopen, komen vele baaien voor.
Oost-Sicilië wordt gedomineerd door de imposante vulkaan Etna en het omliggende Etna-massief. De Etna is de grootste actieve vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan heeft een hoogte van 3323 meter en is daarmee het hoogste punt van Sicilië. Tot een hoogte van zo’n 3000 meter kun (bij goed weer en geen gevaar voor uitbarstingen) op de vulkaan komen, waar je zicht hebt op één van de kraters.
Het eerste stuk doe je met de auto, waarna je met een skilift verder kunt. Het stuk naar de semi-top leg je te voet of met een speciale toeristenbus af. De Etna is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en hij barst sinds 2006 elk jaar minimaal één keer uit. In de loop der jaren heeft de Etna al heel wat verwoestingen aangericht en levens geëist. Toch geeft de vulkaan ook veel. Een bijzonder vruchtbare bodem bijvoorbeeld, waarop de lekkerste citroenen en sinaasappelen ter wereld groeien.
Er liggen veel kleinere eilanden rondom Sicilië. Ten noorden van Palermo ligt het eiland Ustica en ten zuidwesten van Sicilië ligt Pantellaria. Ver naar het zuiden zijn de Pelagische eilanden te vinden met Lampedusa, Linosa en Lampione. Verdere eilanden zijn in het westen de Egadische eilanden (Favignana, Lévanzo en Marettimo).
De Eolische eilanden bestaan uit Lipari, Salina, Vulcano, Alicudi, Filicudi, Panarea en Stromboli. Op Vulcano en Stromboli vind je eveneens werkende vulkanen. Naar deze eilandjes worden bootexcursies vanaf de noordkust van Sicilië aangeboden. Veel toeristen nemen er een duik in de vulkanische, warme modder die bijzonder goed voor je huid is. Je moet wel tegen de geur van zwavel kunnen, die nog weken nadien uit je poriën kan komen.