Toscane
Toscane (Toscana) is een regio in Midden-Italië, grenzend aan Latium (Lazio) in het zuiden, Umbrië in het oosten, Emilia-Romagna en Ligurië in het noorden en de Tyrreense Zee in het westen.
Toscane is veruit de populairste regio voor Nederlanders en Belgen om op vakantie te gaan. Toscane leent zich door de vele bezienswaardigheden uitstekend voor een rondreis. Ook onder Italianen zelf is het een bekende vakantiestreek.
De totale lengte van de kustlijn bedraagt 329 km. De noord- en oostzijde van Toscane worden begrensd door de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen, waarvan de bergen hoger reiken dan 2.000 m.
Voor de kust van Toscane ligt de Toscaanse archipel, waarvan Elba (223 km2) het grootste en bekendste eiland is. Elba heeft een lengte van 27 km, een maximale breedte van 18 km, een omtrek van 147 km, en ligt zo’n 10 km uit de Toscaanse kust.
De andere eilanden zijn Capraia, Giglio, Montecristo, Gorgona, Giannutri, en Pianosa. De Toscaanse archipel is tot beschermd natuurgebied verklaard en nu vormen de eilanden een nationaal park, het Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano. Het is het grootste Europese beschermde zee-natuurgebied.
Toscane, het meest beboste gebied van Italië, ligt tussen de Apennijnen en de Tyrreense Zee en heeft een zeer gevarieerd heuvel- en bergachtig landschap. Slechts 10% van Toscane is vlak te noemen, vaak als het gevolg van in de 18e en 19e eeuw gerealiseerde droogleggingen. Vlaktes liggen voornamelijk in het kustgebied Versilia. Verder is een kwart van Toscane bergachtig en 65% is met heuvels bedekt. Het landschap van het Val d’Orcia is in 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.
Opvallend is dat, in tegenstelling tot het aangrenzende Umbrië, Toscane veel meer bewerkt en gevormd is door mensenhanden. Steden en dorpen liggen in de regel op een heuvel, binnen hun middeleeuwse ommuring. Florence daarentegen ligt juist in het dal van de rivier Arno.