in

La dolce vita – wat betekent dat eigenlijk?

Wat betekent 'la dolce vita' eigenlijk?
Wat betekent 'la dolce vita' eigenlijk?

La dolce vita wordt vaak in één adem genoemd met Italië. Maar wat betekent la dolce vita eigenlijk? Letterlijk betekent La dolce vita ‘het zoete leven’. Dolce is Italiaans voor ‘zoet’ en vita betekent ‘leven’.

via GIPHY

Figuurlijke betekenis

Maar het gaat bij deze uitspraak vrijwel altijd om de figuurlijke betekenis van la dolce vita. En die is: het goede leven. Het goede leven, vol plezier en verwennerij. Het maximale uit je leven halen. We zeggen hier ook wel: je leeft maar één keer.

Als we spreken van la dolce vita hebben we het vaak over het goede leven dat je in Italië vindt.

Italianen verstaan onder het goede leven onder andere:

  • Lekker eten en drinken
  • Samenzijn met familie en vrienden
  • Een goede gezondheid hebben
  • Prettig in je vel zitten
  • Mooi voor de dag komen (fare la bella figura)
  • Je omringen met mooie spullen

La dolce vita staat dus voor: genieten van het leven, een bourgondisch bestaan leiden. Het lijkt wel alsof dit in Nederland het best lukt in het zuidelijk deel van het land. Dat heeft waarschijnlijk met de cultuur te maken.

Leve het goede leven!
Leve het goede leven! (foto: MaxPixel)

La dolce vita in de lage landen?

Nederland is van oudsher voor het grootste deel toch een wat calvinistisch landje. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Het zit niet in de protestantse cultuur om te genieten van het leven. Maar het zit wel in de katholieke, latijnse cultuur.

Veel Nederlanders en Belgen (Duitsers trouwens ook) gaan speciaal naar het zuiden van Europa voor een beetje dolce vita. Een injectie van zoet leven doet tenslotte iedereen goed. Dat blijkt wel uit het feit dat Italianen het oudst worden van alle Europeanen, ondanks een matig functionerende economie en overheid.

Het zoete leven bezongen

Italodisco-ster Ryan Paris (een pseudoniem van Fabio Roscioli) bezong ‘het zoete leven’ al in 1983. Overigens niet in Italië maar in Parijs. La dolce vita was een dikke hit in de zomer van dit jaar in zowel Nederland als Vlaanderen.

Waar komt de uitdrukking la dolce vita vandaan?

Maar de uitdrukking is nog veel ouder. La dolce vita dook op in de (Nederlandse) taal na het succes van de film La dolce vita van Federico Fellini uit 1960 met Marcello Mastroianni, Anita Ekberg en Anouk Aimée.

Marcello is een columnist die het ‘zoete leven’ beschrijft van de hogere kringen in Rome. Op zoek naar sappige roddels en schandalen stort hij zich elke nacht in de drukte van de Via Veneto, waar playboys, filmsterren en hoeren in de nachtclubs en bordelen van het leven een feest proberen te maken. Maar in de door seks en drank ondergedompelde nachten sluimert – uiteraard – een diepe tragiek en een groot verdriet.

In Nederland en Vlaanderen werd deze film uitgebracht onder de titel Het zoete leven. Het beroemdst is de scène waarin hoofdrolspeelster Anita Ekberg door de Trevifontein hupst.

De scène met Anita Ekberg et Marcello Mastroianni bij de Trevifontein:

Behalve de uitdrukking la dolce vita leverde deze film nóg een nieuw woord op: paparazzi. Vernoemd naar het personage Paparazzo. Paparazzi zijn persfotografen die uit zijn op grof geld voor foto’s van beroemdheden in compromitterende situaties. Ze achtervolgen hun slachtoffers met telelenzen, soms letterlijk tot de dood erop volgt (zoals bij Lady Diana in 1997). Het woord paparazzo is oorspronkelijk Italiaans voor zoemend insect.

Inmiddels een cliché

La dolce vita op dvd
La dolce vita op dvd

Vóór 1960 was de uitdrukking la dolce vita al gebruikelijk in Italië, maar pas na het verschijnen van de film werd la dolce vita ook in andere landen een bekend begrip. Zo bekend dat de uitdrukking inmiddels een cliché is geworden. Je kunt bijna geen inleiding van een artikel over Italië lezen zonder dat je met la dolce vita om de oren wordt geslagen.

Dat neemt niet weg dat La dolce vita een echte filmklassieker is geworden. En dat iedereen zo nu en dan wat dolce vita in z’n leven nodig heeft.

Bestel La dolce vita bij bol.com.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Romeinse adel: van decadentie tot succes

21 interessante feitjes over het Italiaans

21 interessante feitjes over het Italiaans