in , ,

De Italiaanse spread…

Wat is ‘lo spread’ en waarom houdt het de Italianen bezig?

Lo spread

Heh, Italiaanse spread? Lekker voor op een sneetje brood wellicht? Of hebben we het niet over broodbeleg of de beroemde crema spalmabile die naar hazelnoten smaakt? Nou nee, dit keer geen zoete broodjes!

In Italië worden we al sinds jaren elke dag doodgegooid met (of geïnformeerd over) ‘lo spread’. Het is een woord dat elke Italiaan kent, maar zeker niet iedereen weet wat het echt betekent. Het woord heeft te maken met Europa, dat is wel zeker. Het heeft ook te maken met de Italiaanse politiek. Maar hoe zit het dan precies?

Vast staat dat lo spread door alle Italiaanse media elke dag wordt besproken en veelal wordt gebruikt om aan te geven dat ‘Italië’ iets verkeerd doet. Gaat namelijk de spread omhoog, dan geeft dat aan dat Italië niet ‘het juiste’ heeft gecommuniceerd of besloten. Gaat-ie omlaag dat zit Italië (volgens wie?) op de goede koers.

Lo spread: l’introduzione

In 2011 regeerde Berlusconi toen min of meer plotseling ‘lo spread’ enorm begon te stijgen. Om Italië te redden, moest Berlusconi toen vertrekken om plaats te maken voor de regering Monti, niet gekozen, maar ‘gewoon technisch’. Lo spread had zijn intrede gedaan en mocht blijven, want het woord deed wonderen. 

De regering Monti zou Italië weer in het gareel brengen, zo werd destijds gedacht. Lo spread bleef echter hoog en de staatsschuld steeg met 13 procentpunten. Dus achteraf gezien was het wellicht niet echt zo’n succes, die ’technische’ regering. Niet dat wat erop volgde nou zoveel beter was, maar dat is een ander verhaal.

Lo spread: een beetje uitleg

Oké, lo spread. Waar hebben we het eigenlijk over? Het is het verschil in rendement tussen de staatsobligaties van Duitsland en van Italië. Als lo spread hoog is, is dat een teken dat de markten weinig vertrouwen in Italië hebben, vergeleken met het vertrouwen dat ze in Duitsland hebben. De rente op staatsobligaties van Italië is hoger dan die op staatsobligaties van Duitsland en dat verschil noemt men dus lo spread

In Italië horen en lezen we elke dag over lo spread, vaak met paniekerige en hijgerige commentaren over hoe waardeloos Italië weer is, hoe gevaarlijk deze of gene in deze of gene regering, hoe gewaagd een opmerking van iemand omdat die lo spread doet stijgen en de laatste tijd hoe fijn het is dat we nu een regering hebben die pro-Europa is omdat lo spread weer is gedaald.

Blijkbaar vinden we het met elkaar heel normaal dat de financiële markten beslissen of Italië het goed doet of niet. Dat de armoede gestaag toeneemt, dat er honderdduizenden Italiaanse jongeren naar andere landen zijn verhuisd om een beter bestaan op te bouwen, dat de lonen blijven dalen terwijl de kosten van levensonderhoud stijgen… dat doet er allemaal niet zoveel toe, als lo spread maar onder bedwang wordt gehouden. Dat wil zeggen: als de financiële markten maar vinden dat Italiue goed bezig is.

Kritisch op de Europese Unie

Om te kunnen begrijpen waarom in Italië een groeiende groep mensen kritisch tegenover de Europese Unie staat, kan lo spread wellicht helpen. In Nederland hoor je er nooit iets over en lijkt het alsof de regering macht heeft om het land autonoom te besturen (hoewel ook hier ‘dat moet van de EU’ een veel gehoord excuus is).

In Italië wordt men geregeerd door lo spread, dus door de mening of verwachtingen van de financiële markten. Na jaren steeds over deze spread te horen, lijkt het alsof een Italiaanse regering geen enkele macht heeft om iets te doen, want ‘sale lo spread’ (de spread stijgt). 

Uiteraard zijn er meer redenen dat Italië een groeiende groep mensen heeft die tegen de EU is en de euro als een probleem ziet, maar lo spread is een mooi voorbeeld, omdat we dan wel samen in de EU zitten met elkaar, maar de verschillen tussen landen en de soorten communicatie binnen die landen, is gigantisch.

Voor Nederlanders en andere Noord-Europeanen is het moeilijk te begrijpen wat er in Italië speelt, maar weten dat lo spread hier onderwerp van de dag is, is een element dat wellicht helpt.

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: laat de Italiaanse jongeren aan het woord

roadtrip Matera

5 tips voor een roadtrip met je huurauto in het najaar