in

Mia Madre

Italiaanse film: Habemus Papam

Ik heb een haat-liefdeverhouding met de films van Nanni Moretti. Hij maakte vele bekende Italiaanse films. Of hij speelde erin. Of beide. Il Caimano, La stanza del figlio, Habemus Papam en Caos Calmo, naar het beroemde boek van Sandro Veronesi. Zijn films kregen lof bij het filmfestival van Cannes. Naast de bekendheid in Italië wisten ze een ook een breder Europees publiek te bereiken. Een echte maker van filmhuisfilms, Nanni Moretti. En nu is er van zijn hand Mia Madre.

Mia Madre is stervende

Mia Madre is het verhaal van een regisseuse wier moeder stervende is. Ze werkt hard en heeft in deze fase van haar leven ook te maken met een veeleisende acteur. Eigenlijk is er nauwelijks tijd om stil te staan bij wat er gaande is in haar familie. Haar broer realiseert zich beter wat er aan de hand is. Hij laat zijn zus Margherita echter haar eigen keuzes maken. De regisseuse heeft een dochter en haar relatie is net stuk gelopen. Ze is gescheiden van de vader van haar kind, waardoor ze er alleen voor staat en ook de mogelijkheid heeft om haar ogen te sluiten voor wat gaande is. Maar hoelang kun je dat volhouden?

Sentimenteel of ontroerend?

Margherita reageert bij vlagen hysterisch. Dan dringt de realiteit ineens tot haar door. Dat is wel kenmerkend voor de films van Moretti. Het gaat vaak over mensen die moeite hebben om de realiteit te begrijpen of te accepteren zoals ze is. Zoals ook echte mensen dat weleens hebben in het echte leven. Een interessant thema, waarbij grote vragen en thema’s niet geschuwd worden.

Maar bij Italiaanse films van Moretti wordt die discrepantie tussen wens en werkelijkheid soms net iets té flamboyant verbeeld. Doordat Italianen zulke extraverte mensen zijn die dan ineens wild gaan gebaren, gaan schreeuwen tegen mensen die er niks mee te maken hebben of voor zich uit gaan prevelen terwijl de wereld rondom voorbij vliegt.

Surrealisme

Dat surrealisme dat kan Moretti goed verbeelden. Het gevoel dat ineens de werkelijkheid tot je doordringt. En daarbij staat hij in de traditie van grote Italiaanse filmmakers. In Caos Calmo was het de vader die dagenlang op een bankje voor de school van zijn dochter zat, bij La stanza del figlio het ontwijkende gedrag van de familie die het verlies van hun zoon moest zien te accepteren en nu dus de dochter die niet wil zien dat haar moeder stervende is.

Mia Madre - Nanni Moretti
Top of flop?

Tegen mijn zin in moest ik toch weer een traantje wegpinken bij deze nieuwe film van Moretti. Eerlijk is eerlijk. Deze film draait niet voor niks in de filmhuizen. Het is een film die gaat over écht belangrijke dingen. Familie. Liefde. De rest doen we er maar een beetje bij. En er is niks mis mee om daar af en toe bij stil te staan. En dat beetje ergernis… dat neem ik graag op de koop toe.

Mia Madre is verkrijgbaar op dvd en via video on demand. De cast wordt gevormd door John Turturro, Margherita Buy, Guilia Lazzarini en Nanni Moretti.

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pasta di Janny

Dingen die je vergeet als je een tijdje niet in Italië bent geweest

Column: dingen die je vergeet als je een tijdje niet in Italië bent geweest (deel 3)