in , , ,

Column: mijn top 10 aan Italiaanse muzikale klassiekers

Dit is mijn persoonlijke top 10 aan Italiaanse muzikale klassiekers. Ik houd van zwart-wit, van theatraal, van een incidentele vioolpartij, groots en meeslepend, experimentele videoclips uit de jaren ’60 en van mooie danspasjes.  Ik luister ook incidenteel wel naar moderne Italiaanse pop, maar ik houd toch meer van de chanson, van het Italiaanse levenslied.

10. Rita Pavone

Begon eigenlijk als kindsterretje, ging later in het Duits zingen. Nooit evenaarde ze het succes uit haar jonge jaren, maar ze bleef zingen. Haar repertoire moet het een beetje hebben van de eendagsvliegen, maar dit liedje staat op nummer tien. Niet zozeer vanwege het lied, als wel vanwege de danspasjes, de kleding en de videoclip. Even kijken dus.

9. Roberto Murolo

Zong veelal in het Napolitaans dialect. Overleed een paar jaar terug. Het Napolitaans lied is een fenomeen en heeft een eigen geschiedenis. In deze clip is Murolo samen met Mia Martini, die geen onverdienstelijke stem heeft:

8. Vinicio Capossela

Een relatieve nieuwkomer die van mij tussen de groten mag staan. Creatieve, eclectische muziek.

LEES OOK:
Naar Italië - tu parli italiano?

7. Lucio Battisti

Een beetje de Italiaanse Bob Dylan. Ik ga hem met de jaren steeds meer waarderen.

6. Giorgio Gaber

Een protestzanger uit de jaren 70. Heerlijk, dit ritme, het enthousiasme: meeslepend.

5. Fabrizio de Andre

Doorbrak taboes en zong over prostitutie, de zelfkant van de maatschappij. Maar ook veel liefdesliedjes, waar ik zelf altijd meer affiniteit mee heb.

4. Ornella Vanoni

Werkte samen met de grote Bossanova-ster Vinicius de Moraes uit Brazilië, van wie ik ook erg fan ben. Een elegante dame.

3. Gino Paoli

Inmiddels zo’n twintig jaar ouder dan mijn vader en moeder, die toch ook al opa en oma zijn.

2. Paolo Conte

Wie kent hem niet?

Oké, mijn top tien mag dan gedomineerd worden door mannen, op nummer één staat een vrouw, een dame, Una Donna con la D maiuscola (een vrouw met een hoofdletter V).

1. Mina Mazzini

De grand dame van het Italiaanse lied. Een echte diva.

Dat was mijn lijstje met Italiaanse muzikale klassiekers. Wie ontbreekt er op dit lijstje of moet volgens jou absoluut op één staan?

LEES OOK:
Column: fare la bella figura
Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze geeft Italiaanse les in Gouda en heeft haar eigen taalschool in Schoonhoven: Di' la tua .

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Ostuni

Il Salento: de hak van de Laars

Column: oud en nieuw in Italië