in , ,

Mooie Italiaanse dorpen: Corinaldo

Via La Piaggia, de trap van Corinaldo
Via La Piaggia, de trap van Corinaldo (foto: Edward Hendriks)

Vaak moet je in Italië even verder kijken dan de toeristische highlights om de echte pareltjes te ontdekken. Zo ook in De Marken, waar de meeste mensen op trekpleisters als Urbino, Ancona, Ascoli Piceno en Loreto afkomen. Maar je vindt er ook dorpen als Corinaldo, dat we onlangs met recht een van de mooiste plekken in De Marken hebben genoemd. Hoog tijd om de bezienswaardigheden van Corinaldo eens verder te verkennen!

De ligging van Corinaldo in De Marken
De ligging van Corinaldo in De Marken (bron: Google Maps)

Onlangs maakte ik een trip naar Corinaldo, dat door de Italianen zelf als ‘een van de mooiste dorpen van Italië’ wordt bestempeld.

Corinaldo ligt even landinwaarts bij de eveneens mooie badplaats Senigallia, ruwweg tussen de grote steden Urbino en Ancona in.

Direct bij het parkeren van de auto wordt al duidelijk dat we hier met een bijzonder Italiaans dorp of een stadje te maken hebben.

Burchtdorp Corinaldo

Een van de middeleeuwse poorten van Corinaldo
Een van de middeleeuwse poorten van Corinaldo

De toegang tot Corinaldo wordt gevormd door een burcht met een geheel intacte poort en een stadsmuur die zeer goed bewaard is gebleven. Het doet meteen sprookjesachtig aan.

De plattegrond van Corinaldo
De plattegrond van Corinaldo (bron: corinaldo.it)

Eenmaal binnen de muren van Corinaldo zie je wel een paar dagjesmensen lopen, maar het dorp doet absoluut niet toeristisch aan.

Dit is echt zo’n plek die wordt overgeslagen ten faveure van grotere attracties in de omgeving. Terwijl het echt wel wat mooie bezienswaardigheden te bieden heeft!

De massieve stadsmuren van Corinaldo
Wandelroute van de stadsmuren
Wandelroute van de stadsmuren

Uitzicht over De Marken

Corinaldo ligt hoog op een heuvel en vanuit het dorp heb je vanaf verschillende plekken een geweldig uitzicht over het Marchiaanse landschap. Eenmaal binnen de robuuste stadsmuren kun je helemaal rond het dorp lopen.

Zicht op het Marchiaanse landschap
Zicht op het Marchiaanse landschap

Op warme dagen kan dit nog behoorlijk inspannend zijn, want het is op sommige plekken flink klimmen. Maar de uitzichten en de pleintjes langs deze route maken het meer dan goed. Ook kun je her en der een trappetje op om een hoger gelegen deel van de muur of een toren te bezoeken.

Je kunt een route lopen langs de binnenzijde van de stadsmuren van Corinaldo
Je kunt een route lopen langs de binnenzijde van de stadsmuren van Corinaldo

La Piaggia: trap met 100 treden

Het centrale plein van Corinaldo kun je niet missen. Het heet La Piaggia en het is eigenlijk meer een enorme trap dan een plein. De trap telt maar liefst honderd treden en aan weerskanten vind je prachtige bloemen, verweerde deuren, balkons en het terrasje van een restaurant.

La Piaggia in Corinaldo met de put in het midden van de trap
La Piaggia in Corinaldo met de put in het midden van de trap
Op de stadsmuur van Corinaldo
Op de stadsmuur van Corinaldo

De put van Corinaldo

Ongeveer in het midden staat dé attractie van Corinaldo en dat is een oude waterput. Deze Pozzo della Polenta stond hier ook al toen er nog helemaal geen trap, maar alleen een heuvel was.

Volgende de legende rustte ooit een boer met zijn zak maïsgriesmeel bij de put uit, waarbij hij de zware zak op de rand zette. Hij lette niet op en de zak meel viel in de put.

Ketting boven de Pozzo della Polenta in Corinaldo
Ketting boven de Pozzo della Polenta in Corinaldo

De boer kroop in de put om zijn meel te redden, maar bleef vervolgens in de put achter om van zijn zo ontstane gerecht polenta te genieten.

Het schijnt dat de boer er nog steeds in zit en dat soms zijn barbecue kunt ruiken. Volgens de dorpelingen dan, hè?

Verweerde deur aan Via La Piaggia
Verweerde deur aan Via La Piaggia

Hoe dan ook, dit soort urban legends geven zo’n stadje net wat extra’s. Dus de plaatselijke VVV doet er goed aan om het ten volle te benutten.

De San Francesco (midden) en het Santuario di Santa Maria Goretti (rechts) in Corinaldo
De San Francesco (midden) en het Santuario di Santa Maria Goretti (rechts) in Corinaldo

Maar ook het Palazzo Comunale, het Teatro Comunale en de kerken San Francesco en het Santuario di Santa Maria Goretti zijn schitterend om te zien.

Sint Maria Goretti in het Heiligdom van Maria Goretti
Sint Maria Goretti in het Heiligdom van Maria Goretti
De heilige Maria Goretti van Corinaldo
De heilige Maria Goretti van Corinaldo (foto: Wikimedia)

Het verhaal van Maria Goretti

Nog groter dan de legende van de polenta-put is namelijk het verhaal van Maria Goretti, het meisje dat de patrones is van alle jonge meisjes die met aanranding en verkrachting te maken hebben gehad.

Maria Goretti werd geboren even buiten Corinaldo op 16 oktober 1890 en is een heilige voor de Katholieke Kerk. Ze stierf al op 11-jarige leeftijd doordat Alessandro Serenelli haar met 14 messteken dodelijk had verwond, nadat ze had gevochten voor haar leven.

Serenelli wilde haar aanranden en verkrachten. Op haar sterfbed in het ziekenhuis (ze stierf uiteindelijk 2 dagen later) vergaf Maria Goretti haar moordenaar.

Serenelli werd veroordeeld tot 30 jaar dwangarbeid. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij een visioen van het meisje en nadat hij was vrijgelaten vroeg hij Maria’s moeder tijdens Kerstmis 1937 om vergeving. Ook zij gaf hem die direct.

Daarna werd de moordenaar van Maria Goretti een Kapucijner monnik. Pas in 1970 stierf hij.

Heiligverklaring

Op 27 april 1947 werd Maria Goretti zalig verklaard en op 24 juni 1950 werd zij door Pius XII op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad tot heilige verklaard. Dat gebeurde in aanwezigheid van zowel Maria’s moeder als haar moordenaar. Een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de Katholieke Kerk.

In Nederland en België vind je ook een aantal katholieke basisscholen die vernoemd zijn naar Maria Goretti. Het lichaam van Maria Goretti ligt in een tombe in Nettuno, even ten zuiden van Rome.

Het geboortehuis van Maria Goretti, even buiten Corinaldo
Het geboortehuis van Maria Goretti, even buiten Corinaldo (bron: santamariagoretti.it)

Even buiten Corinaldo kun je ook het geboortehuis van Maria Goretti bezoeken. Deze plek is ingericht als een museum en een bedevaartsoord.

Pleintje buiten de stadsmuren van Corinaldo
Pleintje buiten de stadsmuren van Corinaldo

Festa del Pozzo della Polenta

Mocht je rond de derde zondag in juli in de buurt van Corinaldo zijn, dan tref je hier een groot middeleeuws feest aan.

Tijdens het Festa del Pozzo della Polenta (het feest van de polenta-put) maak je kennis met oude ambachten, de kunsten van valkeniers, vaandeldragers en zwaardvechters en geniet je van de historische optocht die door de pittoreske straatjes van Corinaldo trekt.

Terrastip in Corinaldo

De mooiste plek om wat te drinken en even op adem te komen nadat je het hele dorp hebt rondgewandeld is het terras van Osteria de Scuretto boven aan de trap.

Uitzicht vanaf het terras van Osteria Scuretto op het centrale plein in Corinaldo
Uitzicht vanaf het terras van Osteria Scuretto op het centrale plein in Corinaldo

Hiervandaan heb je het mooiste uitzicht. Met een drankje bij de hand en onder de schaduw van de grote parasols kun je genieten van de schitterende, rustige en inspirerende plek die Corinaldo is.

Uiteraard kun je er ook terecht voor een lunch of een diner.

Doorkijkje in Corinaldo
Doorkijkje in Corinaldo

Bekijk ook deze video van Senigallia, Corinaldo en omgeving en – voor zover je nog niet overtuigd was – je wilt er onmiddellijk zelf naartoe:

Foto’s: Edward Hendriks

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bergmassief Gran Sasso, een van de mooiste plekken in de Apennijnen

De 15 mooiste plekken in de Apennijnen

De badmuts in Italië: grote irritatie onder toeristen

Badmuts: verplichte kost in Italië?