in , ,

Column: natte haren, het Italiaanse ‘living on the edge’

Over hoe Italianen niet zonder föhn kunnen

Natte haren -Over hoe Italianen niet zonder föhn kunnen

‘Dat meen je niet!’
‘Ja echt, ze sprong altijd zo met haar natte haren op de fiets om naar les te gaan.’

Zonder föhn

Marco grijnst als hij het geshockeerde gezicht van zijn vriend Francesco ziet. We zitten met zijn drieën aan de keukentafel en drinken koffie. Ons gesprek gaat over de verschillen tussen Nederlandse en Italiaanse gewoontes. Marco woonde een tijdlang in Nederland en vertelt over zijn ervaringen. Zoals over zijn Hollandse ex-vriendin die zonder haar haren droog te föhnen gewoon op haar fiets de kou in ging. Francesco, normaal gesproken een spraakwaterval die je de oren van je hoofd kletst, is sprakeloos.

Ben je een watje of ben je het niet?

Ik glimlach en denk terug aan die eerste keer dat ik perplex stond omdat juist het tegenovergestelde gebeurde. Aan de spiegels bij de douchehokjes op een camping in een warme Italiaanse zomer. Aan de mannen die daar in badjassen op een rijtje hun haren droogden. En niet zomaar ‘droogden’, maar hun haar echt in model föhnden. Met heel serieuze gezichten. Een bijzonder fenomeen voor iemand die slechts een handjevol vrouwen kende die regelmatig zo serieus en geduldig hun haar in de juiste coupe bliezen. De mannelijke leden van mijn familie had ik nog nooit op het gebruik van een föhn betrapt. Die waren van het kaliber ‘kam erdoor en gewoon laten drogen’. Een haardroger? Dat was voor watjes.

Geen föhn is ‘living on the edge’

In tegenstelling tot hele volksstammen Nederlanders, lijkt er geen Italiaan te zijn die kan leven zonder haardroger. Hoewel mijn schoonvader waarschijnlijk net die ene uitzondering op de regel is. Net als al die mannen met kale koppen. Al zou het me ook weer niet verbazen als die een föhn gebruiken om hun borsthaar droog te föhnen na het douchen.

Iedereen krijgt in Italië namelijk met de paplepel ingegoten dat het niet drogen van je natte haren een enorm gevaar voor je gezondheid is. Een stevige hoofdpijn, spierpijnen en verkoudheid liggen op de loer. Je kan er griep van krijgen. Of keelpijn, roos, jeuk op je hoofd en/of een stijve nek. Je vraagt gewoon om allerlei vreselijke schimmels en andere micro-organismen die feestjes gaan bouwen op je hoofdhuid.

En dacht je dat een cervicale leuk is, een hoofdpijnsoort die alleen in Italië lijkt te bestaan en een combinatie is van pijn hoog in je nek en ergens in je achterhoofd? En mocht je nu nog geen last hebben van dit alles, ondanks je natte haren en niet drogen, dan kun je er zeker van zijn dat je op de lange duur het slachtoffer wordt van artrose, artritis en meer van dat soort pijnen.

De oude Romeinen en hun föhn

Ik begrijp de geshockeerdheid van Francesco, die nog steeds niet goed weet wat hij moet zeggen.
”s Zomers op het strand heb je toch ook geen haardroger bij je? En dat heb je tot nu toe steeds overleefd. Dacht je dat de Romeinen een föhn gebruikten? Dat de mens al die eeuwen overleefd heeft dankzij de haardroger? Kom op, joh, zo doen de meesten dat in Nederland. Ik föhnde na de training ook mijn haar niet meer toen ik daar was. Ook niet in de winter.’

Marco probeert de sprakeloosheid van Francesco te doorbreken met zijn opmerking. Maar met weinig succes. De laatste mededeling van zijn vriend brengt Francesco nog meer van zijn à propos. ‘Tja’, brengt hij tenslotte uit terwijl hij naar de bodem van zijn koffiekopje kijkt,’ ”s lands wijs, ’s lands eer, zullen we maar zeggen.’

Foto: Pexels

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse-auto's-Ferrari-Testarossa-Ferrari Daytona Spider 365

6 Italiaanse auto’s in de (hoofd)rol

Palmbomen en bananenbomen op Piazza Duomo in Milaan

VIDEO: bananenrepubliek Italië