in ,

Onderzoek: vooruitzicht op vakantie maakt je het gelukkigst

Onderzoek vooruitzicht op vakantie maakt je het gelukkigst
Voorpret van je vakantie (foto: Pexels)

Een tripje naar Italië maakt je natuurlijk altijd blij. Maar word je ook echt gelukkiger regelmatig vakantie vieren? Enige tijd terug heeft een groep Nederlandse wetenschappers dit onderzocht. En wat blijkt? Vooral van het boeken en plannen van een vakantie word je gelukkig. Dé reden om zo snel mogelijk jouw volgende vakantie naar Italië te boeken!

De studie werd onder 1.530 Nederlandse volwassenen gehouden voor een periode van 32 weken. In die periode gingen 974 van hen op vakantie.

Uit de resultaten bleek duidelijk dat de grootste boost in geluk komt van het vroeg boeken van een vakantie. Simpelweg vooraf bezig zijn met de planning verhoogt de gevoelens van blijheid. Deze kunnen tot wel acht weken aanhouden.

Normaal niveau geluk

Na de vakantie komt je geluksgevoel al snel weer op het normale niveau. Wel is de hoeveelheid stress of juist de rust tijdens de vakantie van invloed op hoe je je na de vakantie voelt.

Toch is het opvallend dat veel mensen die hun vakantie als ‘relaxed’ omschreven niet blijer waren na hun vakantie dan degenen die helemaal niet op vakantie waren geweest.

Alleen de respondenten die hun vakantie als ‘zeer rustgevend’ omschreven, waren twee weken na hun vakantie nog steeds wat gelukkiger.

Jeroen Nawijn van de Universiteit van Breda zei hierover: ‘Vakanties maken mensen duidelijk gelukkiger. Maar vooral voorafgaand aan de vakantie. Na de vakantie is er nauwelijks een effect waarneembaar.’

Stress tijdens en na de vakantie

De reden hiervoor kan zijn dat de vakantie zelf stress met zich meebrengt. Of anders wel de terugkeer naar het werkende leven. De respondenten gaven volgens Nawijn als stressfactoren vooral meningsverschillen met hun reispartner op en ziekte tijdens de vakantie.

Uit het onderzoek kwam geen relatie tussen de lengte van de vakantie en het geluk. Maar omdat het meeste geluk uit het anticiperen op de vakantie lijkt te komen, ligt het voor de hand dat meerdere korte vakanties in een jaar beter voor je geluksniveau zijn dan één lange.

Je weet dus wat je te doen staat. Boek die plek op die Italiaanse camping, dat hotel of vakantiehuis nu en profiteer van wat extra geluk!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Impressie van het Student Hotel Florence

Student Hotel Florence: superhip ‘Nederlands’ concept deze zomer open

De 10 mooiste plekken op Sardinië, Sicilië en Elba