in , , ,

Ontdek Perugia in 10 reistips

Levendige studentenstad in het Groene Hart van Italië

perugia tips bezienswaardigheden
De beste tips en bezienswaardigheden voor Perugia, hoofdstad van Umbrië (foto: Edward Hendriks)

Perugia, de compacte hoofdstad van Umbrië en een echte studentenstad, lijkt altijd een beetje in de schaduw van het bekendere Assisi te staan. En dat is onterecht. Want met alle bezienswaardigheden die het herbergt en evenementen als Umbria Jazz in juli en Eurochocolate in oktober is er in deze van oudsher Etruskische stad altijd wel wat te beleven.

De belangrijkste bezienswaardigheden vind je in het historische centrum van de stad. En aangezien dat historische centrum boven op een heuveltop ligt, moet je heel wat trappen te nemen om er te komen.

Plattegrond van Perugia (klik voor een vergroting)

Met de roltrap naar boven

Als je liever uitgerust en zonder te veel inspanning aan je ontdekkingstocht begint, kun je beter voor één van de vier roltrappen kiezen. Een heel comfortabele manier om in het zo goed als autovrije centrum te komen.

Je vindt ze in de buurt van de grote parkeerplaatsen aan de voet van het historisch centrum. Van begin juni tot eind oktober werken ze van ongeveer 6.45 uur tot 2.00 uur. De roltrap in Piazza Partigiani brengt je naar Piazza Italia, die vanaf Piazzale Cupa naar de Via dei Priori in het centrum.

Straatje in Perugia (foto: Edward Hendriks)

De roltrap op Piazzale Europa brengt je vlakbij het station Sant’Anna op Piazza Bellucci. En vandaar kun je vervolgens de roltrap naar Corso Cavour nemen. Er rijdt trouwens ook een minimetro vanaf de parkeerplaats Madonna Alta die je voor €1.50 bij de Mercato Coperto afzet.

Het historische centrum

Piazza IV Novembre in het historische hart van Perugia (foto: Edward Hendriks)

Het Piazza IV Novembre is het belangrijkste plein van Perugia. Hier worden de belangrjike evenementen georganiseerd, zoals het Jazzfestival, Eurochocolate en de beroemde Fiera dei Morti, een historische jaarmarkt die begin november plaatsvindt.

Vanaf het plein loopt de Corso Vannucci, de hoofdstraat die het plein met Piazza Italia en het stadspark Giardini Carducci verbindt. Vanuit dit park heb je een mooi uitzicht over de vallei en de heuvels in de omgeving.

Uitzicht over Umbrië vanaf Perugia (foto: Edward Hendriks)

Andere uitkijkpunten voor mooie panoramafoto’s vind je bij de stadspoort Porta Sole en bij de Mercato Coperto op het Piazza Matteotti. Zorg trouwens wel dat je makkelijke schoenen aan hebt: het centrum van Perugia is, net als andere burchtstadjes op heuveltoppen, een doolhof van smalle middeleeuwse straatjes en trappen die stijgen en dalen.

Standbeeld van Vittorio Emanuele II op Piazza Italia in Perugia (foto: Edward Hendriks)

10 tips voor een leuke dag in Perugia

In Perugia kun je rustig doelloos ronddwalen en toch allerlei mooie en onverwachte dingen te ontdekken. Ga je liever op pad met alvast een idee van de dingen die je zeker niet wilt missen? Dan heb je vast wat aan deze lijst met tips!

Tip 1: Piazza IV Novembre en de Fontana Maggiore

De Fontana Maggiore op Piazza IV Novembre (foto: Edward Hendriks)

Midden op de Piazza IV Novembre staat de ronde Fontana Maggiore, een van de bekendste fonteinen in Italië. Nicola en Giovanni Pisano bouwden haar rond 1275, naar een ontwerp van monnik Fra’ Bevignate.

Het water stroomde uit de fontein dankzij een ingenieus hydraulisch systeem, waarbij het water via het aquaduct omhooggestuwd werd. Tegenwoordig hebben moderne waterpompen dat werk overgenomen.

De fontein bestaat uit twee waterbekkens. Het bovenste deel van de fontein wordt omringd door beelden die heiligen en personages uit de mythologie en de bijbel voorstellen. Het steunt op kleine zuilen die in het onderste bekken staan.

Op de reliëfs op de randen van de bekkens zijn de maanden van het jaar afgebeeld met het bijbehorende teken uit de dierenriem en dagelijkse taferelen die bij die maand horen. Je kunt helaas niet dicht bij de fontein in de buurt komen; er staat een hek omheen om het monument te beschermen.

Tip 2: Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell’Umbria

Palazzo dei Priori met Galleria Nazionale dell’Umbria (foto: Edward Hendriks)

Een ander monument op de Piazza IV Novembre is het Palazzo dei Priori, stadhuis en symbool van Perugia. Het werd tussen 1297 en begin 1500 gebouwd in voornamelijk gothische stijl. De kantelen op het gebouw werden rond 1370 op bevel van een paus verwijderd. Maar ter gelegenheid van de eenwording van Italië werden ze in 1870 opnieuw geplaatst.

Via een brede stenen trap kom je bij het hoofdportaal, met daarboven bronzen beelden van de Griffioen van Perugia en de leeuw van Guelph. Het zijn kopieën van de 13e eeuwse originelen die in het atrium van het paleis worden bewaard.

In het Palazzo dei Priori zelf vind je de Galleria Nazionale dell’Umbria, een van de belangrijkste musea in de regio. Het bevat werken van de 13e tot de 19e eeuw, waaronder de meesterwerken van Pietro Vannucci, il Perugino genoemd, en een paar van de belangrijkste werken uit de Umbrische renaissance. Het museum is dagelijks geopend van 8.30 tot 19.30 uur. Een ticket kost 8 euro en iedereen onder de 18 jaar kan gratis naar binnen.

Tip 3: De Kathedraal van San Lorenzo

Op de trappen aan de zijkant van de San Lorenzo (foto: Edward Hendriks)

Recht tegenover het Palazzo dei Priori ligt de Kathedraal van San Lorenzo. Het is gebouwd op de resten van een Romaanse kathedraal, die zelf ooit op Etruskische ruïnes stond. De Kathedraal werd al in 1300 ontworpen, maar kreeg 2 eeuwen later pas zijn huidige uiterlijk.

Het is gek genoeg niet de voorgevel die uitkomt op de Piazza IV Novembre, maar de de zijgevel van de kathedraal. De trappen naar het zijportaal, ontworpen in 1568 met de preekstoel van St. Bernardinus aan de muur, zijn ‘s avonds de ontmoetingsplaats van universiteitsstudenten. De ‘echte’ voorgevel van de kathedraal uit 1792 is een stuk soberder en kijkt uit op het Piazza Danti.

In de kathedraal hangen belangrijke kunstwerken zoals Barocci’s Kruisafname en Di Paolo’s Madonna delle Grazie. Je kunt er verder het 16e-eeuwse glas-in-loodraam van Arrigo Fiammingo bekijken en het grafmonument voor bisschop Andrea Baglioni van Urbano.

Wat je zeker niet moet overslaan is de kloostergang. Waar ooit de Kanunniken woonden, vind je nu het Museo Capitolare met kunstschatten uit het kathedraal en kerken uit de omgeving. Ernaast kun je het archeologische gebied van de kathedraal met de oorspronkelijke acropolis bezichtigen. Op de route van ongeveer 1 kilometer kom je langs Etruskische terrassen, de fundamenten van een tempel, een Romeinse domus en een Etruskisch-Romeinse weg.

Tip 4: Rocca Paolina

De Rocca Paolina was een van de meest fascinerende bouwwerken van Perugia. Paus Paulus III Farnese bouwde het op de Colle Landone, een strategische positie die eigenlijk bedoeld was om de stad te verdedigen.

Hij gebruikte de Rocca echter als veilige haven tijdens zijn bezoeken aan Perugia, waar hij niet erg populair was. Die populariteit nam niet toe na de bouw, waarvoor meer dan 100 huizen, kloosters en kerken verwoest werden. Dat de kanonnen van de Rocca gericht waren op de stad en niet op eventuele indringers van buitenaf zegt genoeg!

De Rocca Paolina zelf bestaat niet meer: hij werd in 1860 definitief gesloopt. Maar dat betekent niet dat hij helemaal verdwenen is- Je kunt het ondergrondse gangenstelsel nog altijd bezoeken. En zelfs op een heel makkelijke manier: neem de roltrap vanaf de Piazza Partigiani en je komt er vanzelf doorheen!

Het leuke is dat de uitgegraven kamers en gangen gebruikt worden voor tijdelijke en permanente tentoonstellingen. En naarmate de opgravingen vorderen, komen er nieuwe gangen en kamers bij.

Tip 5: Pozzo Etrusco

Pozzo Etrusco, de Etruskische put (foto: Turismo Perugia)

De Pozzo Etrusco is een echt waterbouwkundig meesterwerk. De put stamt uit ongeveer 250 v.Chr. en ligt op de Colle del Sole, het hoogste deel van de stad. In dit 37 meter diepe ondergrondse reservoir stroomde het water uit 3 waterhoudende aders onder de stad. Het was de belangrijkste bron in de Etruskisch-Romeinse periode.

De put is niet al te lang geleden gerestaureerd en je kunt er een kijkje nemen. Via een trap kom je uit bij het diepste punt van de put, waar je vanaf een glazen loopbrug dit stukje Etruskisch meesterschap van dichtbij kunt bewonderen terwijl je omhoogkijkend de buitenlucht kunt zien.

De ingang naar de put is op Piazza Danti 18 en een kaartje kost € 3. De toegang is alleen mogelijk in kleine groepen vanwege de gladde treden en de nogal krappe omgeving. En wie last heeft van claustrofobie of liever niet ondergronds gaat, kan een bezoekje aan de put maar beter overslaan.

Tip 6: Basilica di San Domenico

Basilica di San Domenico Perugia
Basilica di San Domenico in Perugia (foto: VisitItaly)

De Basiliek van San Domenico kun je niet missen: dankzij haar enorme klokkentoren is ze vanuit de hele omgeving te zien. Het is, op de Santa Maria degli Angeli in Assisi na, de grootste kerk van Umbrië. De basiliek is gothisch en is in de loop der eeuwen verschillende keren gerestaureerd. De laatste keer in 1997, toen delen van het gebouw instortten door de aardbeving.

Via een zeer fotogenieke trap, reden waarom veel pasgetrouwde stelletjes er graag komen, kom je bij het hoofdportaal van de kerk. In de basiliek kun je fresco’s, een prachtig glas-in-loodraam van 23 meter uit 1411, het 17e eeuwse orgel en buitengewoon mooie grafmonumenten zoals dat van paus Benedictus XI bekijken. En natuurlijk zijn de klokkentoren en de zolders een bezoekje waard.

De basiliek is dagelijks geopend van 07.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur.

Tip 7: Museo Storico del Cioccolato

Een spreuk op de verpakking van het beroemde chocolaatje uit Perugia (foto: Edward Hendriks)

Wie ‘Perugia’ zegt, zegt ‘bacio’, het beroemde kleine bonbonnetje met hazelnootstukjes erin dat ooit gemaakt werd door de Perugina-fabriek. Dus als je dan in Perugia bent, mag je het beroemde Historisch Chocolademuseum bij het Perugina Chocoladehuis eigenlijk niet missen.

Tijdens de rondleiding kom je aan de hand van onder meer foto’s niet alleen meer te weten over de chocoladegeschiedenis en -gebruiken, maar kun je ook een bezoek brengen aan de chocoladefabriek van Perugina, waar die beroemde ‘bacio’ gemaakt wordt.

Trouwens, niet vergeten de chocola van de concurrent te proeven. Na de overname van Perugina door Nestlé in de jaren 90, richtten 4 oud-werknemers het bedrijf Vannucci op. Hun handgemaakte chocolaatjes vind je in verschillende winkels in het stadscentrum. En volgens veel inwoners is de echte bacio dan ook niet meer die van Perugina, maar die van Vannucci!

Het museum ligt buiten Perugia op Viale San Sisto 207/C in San Sisto. Het is geopend van maandag tot en met vrijdag. In maart, mei, augustus en van 1 oktober tot en met 31 december ook op zaterdag.

Tip 8: De Abdij van San Pietro

De Abdij van San Pietro in Perugia (foto: G. Dall’Orto/Wikimedia)

Dit Benedictijnse complex van Sint Pieter werd in 966 gesticht en staat op wat de voor Etrusken en Romeinen heilige grond was. De fresco’s op de voorgevel stammen uit de 14e eeuw, de indeling van de basiliek uit de 10e eeuw. Er hangen werken van onder andere Vasari en Perugino en je kunt de crypte bezoeken.

Misschien zijn de kloostergangen nog wel het mooiste van het complex. Ze leiden naar een middeleeuwse moestuin met de boom van Merlijn, naar een botanische tuin, naar de Galerij van Kunstshatten en naar de bibliotheek en het archief waar waardevolle antieke handboeken, codices en oude manuscripten worden bewaard.

Uitgekeken bij de basiliek? Loop dan aan de andere kant van de straat de Giardini del Frontone binnen. Deze tuinen staan op wat ooit een Necropolis en daarna een verdedigingsfort was. Ze zijn perfect om even lekker te ontspannen.

Tip 9: La Torre degli Sciri

La Torre degli Sciri op de achtergrond (foto: Turismo Perugia)

De Toren van Sciri is de enige overgebleven toren van de honderden die in de middeleeuwen de skyline van Perugia vormden. Hij werd rond het einde van de 13e eeuw gebouwd en is zo’n 42 meter hoog.

Binnen zijn houten galerijen verbonden met ladders en metalen trappen die aan de muren vastzitten. Na de recente renovatie kun je de top van de toren bereiken via een trap met 232 treden. Dat betekent genieten van een wel heel bijzonder uitzicht over de daken van Perugia.

Tip 10: Het Hypogeum van de Volumni

Hypogeum van de Volumni (foto: Turismo Perugia)

Niet in Perugia zelf, maar wel in de buurt. Op zo’n 7 kilometer van het stadscentrum, in de voorstad Ponte San Giovanni, ligt de necropolis Palazzone met meer dan 200 Etruskische graven. Het ‘pronkstuk’ daarvan is het Hypogeum van de Volumni, ongetwijfeld een van de bekendste en belangrijkste Etruskische graven die tot op heden bekend zijn

Het Hypogeum werd in 1840 ontdekt en dateert uit de 3e tot 2e eeuw v.Chr.. Het grafmonument behoorde toe aan de familie Volumni.

Je bereikt de grafkelder via een steile trap die uitkomt op een gang met een toegangsdeur. De kelder zelf is gebouwd volgens de plattegrond van een klassiek Romeins huis, met het atrium in het midden en verschillende kamers er omheen.

Het plafond van het atrium lijkt op dat van een hellend houten dak. In het tablinium achter het atrium staan zeven urnen. In het midden die van Arunte Volumni met een beeld van hem, halfliggend op een met gedrapeerde doeken versierd bed, er bovenop.

Links en rechts van hem staan de urnen van zijn grootvader, vader en broers en van zijn dochter, waarop ook beelden van de overledenen zijn geplaatst. Vlak voor de hoofdingang van het graf staat een reeks urnen van travertijn, die in graven van andere families in dezelfde necropolis zijn gevonden

Het Hypogeum van de Volumni ligt in het Archeologisch Park en is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Als je niet graag op nauwe, en/of donkere plaatsen komt, kun je beter een wandeling door de necropolis maken en de grafkelder niet bezoeken!

Zelf Perugia ontdekken en blijven slapen?

In Perugia zijn veel leuke overnachtingsplekken te vinden (foto: booking.com)

En, krijg je al zin om de Umbrische hoofdstad Perugia zelf te gaan verkennen? Een verblijf in of in de buurt van Perugia kunnen we je zeker aanraden als je houdt van middeleeuwse stadjes, gezelligheid, historie en veel cultuur.

Hier vind je de beste en voordeligste accommodaties Perugia en omgeving.

Laat het hieronder in een reactie weten als je Perugia zelf hebt bezocht en je meer mooie plekken wilt delen.

Bekijk ook: 5 prachtige plekken in de omgeving van Perugia.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Syracuse tips bezienswaardigheden - Piazza Duomo

Wat te doen in Syracuse? (Siracusa in het Italiaans)

hulpmiddelen om italiaans te leren

Wat zijn de beste hulpmiddelen om Italiaans te leren?