in , , ,

Op zoek naar een geschikte camping in Italië

camping in Italië

Zo in de donkere dagen voor kerst (ja, in die periode zijn we weer aanbeland) leven al weer heel wat mensen toe naar hun volgende vakantie. Die heerlijke, warme zomer in het mooie Italië lijkt al weer zo lang geleden! Tijd om weer een nieuwe te boeken en je alvast te verheugen op zo’n lekkere Aperol-Spritz en het warme strandzand tussen je voeten. Een groot aantal bezoekers aan Italië kiest een vakantiehuisje of agriturismo, maar kamperen is onder Nederlanders ook nog altijd heel populair. Maar hoe kies je nou een geschikte camping?

Toeristisch Italië of onontdekt Italië?

Veel vragen die we bij DitIsItalie.nl krijgen gaan over of wij nog tips hebben voor een leuke camping. Meestal van gezinnen die dan willen weten of het ook leuk is voor kinderen. Natuurlijk hebben wij bij DitIsItalie.nl wel een paar tips uit eigen ervaring, maar het is natuurlijk ook belangrijk wat jij wilt. Wil je naar een toeristisch gebied zoals Toscane of bij de Italiaanse meren? Wil je de natuur in of een pretpark bezoeken? Houd je van een levendige omgeving of meer van een rustige kampeervakantie in ‘onontgonnen’ gebied?

Wat voor soort kampeervakantie?

Het begint er dus mee je af te vragen naar wat voor soort vakantie je op zoek bent, dan kun je vervolgens op zoek naar een geschikte omgeving (bergen, strand, bossen, stad). Toch kunnen we er wel iets meer over zeggen, want veel Italië-gangers geven aan een kleine en rustige camping op prijs te stellen. Velen zijn geschrokken van de massacampings zoals je die aan de Adriatische kust en aan het Gardameer vindt. Die kunnen zo ook hun voordelen hebben (restaurant, entertainment, zwembaden), maar zijn niet voor iedere vakantievierder weggelegd. Italië heeft behoorlijk wat van deze ‘villagio-campings’, maar gelukkig zijn ook ook veel kleine campings in Italië te vinden.

Kleine campings in Italië

Een aantal van deze kleine campings hebben al een plekje op de site gekregen. Heb je hier zelf een goede aanvulling op (het liefst met een foto en een korte omschrijving), dan horen we het graag! Maar we helpen je ook graag op weg met een link naar Kleineitaliaansecampings.nl. Op dit sympathieke, particuliere initiatief vinden kampeerders die kleine, rustige en gemoedelijke camping in Italië. Je kunt er zoeken op Noord-, Midden- en Zuid-Italië en daarna op regio. Helaas zijn er voor het zuiden van Italië nog niet zo veel campings op de site vermeld. Aan de andere kant: de meeste kampeerders uit Nederland zullen hun vakantie in het noorden van Italië of op z’n verst in het midden van Italië uitzoeken. Kleineitaliaansecampings.nl is trouwens nog op zoek naar beoordelaars die meehelpen om bezochte campings te keuren.

Kamperen Italië tips

Italiaanse campings kunnen in het hoogseizoen veel duurder zijn dan wat je bijvoorbeeld in Frankrijk was gewend. Een goede tip is dan ook om niet in het hoogseizoen te kamperen, als je die mogelijkheid hebt. Zelf hebben we regelmatig in de meivakantie gekampeerd. Maar let op: zeker in het noorden van Italië is het dan nog niet altijd warm. Behalve in een tent kun je natuurlijk ook kamperen in een stacaravan. In de meivakantie betaal je ongeveer een derde van het tarief dat je in het hoogseizoen betaalt. Meer tips voor een goedkope vakantie in Italië lees je hier.

Augustus is dé vakantiemaand in Italië. Veel Italianen gaan dan zelf ook naar de camping. Bij de campings rond de meren en in de bergen van de Dolomieten kamperen ze dan chalets of in hun campers. Italianen kunnen vrij luidruchtig zijn en hun kinderen gaan niet voor elf uur ’s avonds naar bed. Hou hier rekening mee als je meer voor de rust komt. Sowieso kun je in dat geval beter voor kleinere campings kiezen dan voor de villaggio’s.

Behalve op prijs en op het seizoen moet je natuurlijk letten op de mogelijkheden die je in de omgeving hebt. Bij de campings rond het Gardameer is natuurlijk genoeg te doen, maar op andere plekken moet je misschien te ver rijden vanaf de camping. Je doet er goed aan je vooraf te bedenken wat je allemaal wilt zien en doen en daar de camping op af te stemmen. Natuurlijk kun je ook meerdere campings aandoen, maar als je met kinderen reist is het meestal wel zo leuk voor ze om langere tijd op één camping te staan.

Heb je zelf nog goede tips voor het kamperen in Italië? Geef ze dan aan ons door.

We wensen je alvast veel voorpret met het uitzoeken van je kampeervakantie voor volgend jaar. En je laat ons toch wel even weten wat het is geworden, hè?

Foto: Edward Hendriks

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Voorbij Toscane: de San Lorenzo Anekdotes

Voorbij Toscane: de San Lorenzo Anekdotes

Knappe Italiaanse mannen

Column: Italiaanse mannen