in ,

Panettone, de Italiaanse decemberspecialiteit

Wij hebben onze appelflappen, appelbeignets, kerstkransen en natuurlijk oliebollen. Italië heeft panettone. Panettone is een soort ronde, hoge cake, gevuld met vruchten, sukade en rozijnen. De pannettone is al lange tijd het traditionele decembergebak van Milaan en omgeving. De laatste jaren heeft pannettone heel Italië veroverd.

Deze Italiaanse variant van de kerststol met spijs is lekker luchtig van structuur door gebruik van speciaal deeg en toevoeging van suiker, rozijnen, gesuikerde citrusvruchten en stukjes chocolade. Bij de traditionele Milanese bereiding werden vergiste rozijnen en half gekookt deeg gebruikt. Tot woede van velen heeft de Europese Unie eisen gesteld aan de bereidingstechnieken om te voorkomen dat mensen ziek worden. De smaak van de moderne panettone wijkt daarom af van de traditionele. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk wel heimelijk panettoni volgens het ‘echte’ recept worden gemaakt.

Panettone: de nationale delicatesse

Ja, het is een ware delicatesse. Het is typisch zo’n product dat je nooit miste in je leven (want zelf nou zelf, zo bijzonder ziet ‘ie er op het eerste gezicht niet uit), totdat je het eenmaal hebt geproeft. Dan ben je verkocht en haal je je neus op voor die fabriekskerststol die je in je kerstpakket meekrijgt. Je kunt de panettone natuurlijk zelf maken en je eigen recept hanteren en dat is wat veel Italiaans mamma’s doen. Overgoten met chocolade, met room, met likeur, of…

LEES OOK:
Winactie: maak je eigen Italiëboek!
Zelfgemaakte panettone
Zelfgemaakte panettone (photo credit)

Maar ook bakkers en patissiers maken deze dagen overuren en de traditionele cakes liggen dan ook in alle winkels, bakkerijen en supermarkten. Een traditie is inmiddels ook de doos waarin ‘ie verpakt zit. Deze moet glimmen en met mooie linten zijn versierd. De panettone wordt geserveerd in plakken, samen met een glaasje prosecco of een zoete wijn.

Panettone
Bekende fabrikanten van de panettone zijn Motta, Paluani, Bauli, Bella Italia, Balocco en Bauducco.

San Biagio

Zoals met veel tradities in Italië wordt de panettone vaak zelf bereid en cadeau gedaan aan vrienden en familieleden. Je loopt in Italië dus het risico na de feestdagen nog met een flink aantal panettoni opgescheept te zitten. Maar de Italianen zouden de Italianen niet zijn als ze hier niet een nieuwe traditie rond hadden bedacht. Op 3 februari, de dag van San Biagio, worden de overgebleven cakes massaal verslonden. Bakkers haken in op de traditie door voorafgaand aan deze datum weer nieuwe panettoni te bakken, zodat je opnieuw het risico loopt er een te krijgen. Zo kom je er natuurlijk nooit vanaf! Gelukkig mag je zo veel panettone eten als je wilt, hij beschermt je tenslotte tegen ziekten.

Ook in Nederland hebben we de panettone inmiddels in gespecialiseerde winkels zien liggen. Zo’n plakje cake kan er ook best bij, zo tussen de kerststol, oliebollen en appelflappen, nietwaar?

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Bosco Verticale

Het ‘verticale bos’ van Milaan

Sardinië Vakantiebeurs

Ontdek Sardinië tijdens de Sardinië Vakantiebeurs