in ,

Panettone, de Italiaanse decemberspecialiteit

Een panettone-recept van Ziti Zitoni

Wij hebben onze appelflappen, appelbeignets, kerstkransen en natuurlijk oliebollen. Italië heeft panettone. Panettone is een soort ronde, hoge cake, gevuld met vruchten, sukade en rozijnen. De pannettone is al lange tijd het traditionele decembergebak van Milaan en omgeving. De laatste jaren heeft pannettone heel Italië veroverd.

Kerststol op z’n Italiaans

Deze Italiaanse variant van de kerststol met spijs is lekker luchtig van structuur door gebruik van speciaal deeg en toevoeging van suiker, rozijnen, gesuikerde citrusvruchten en stukjes chocolade. Bij de traditionele Milanese bereiding werden vergiste rozijnen en half gekookt deeg gebruikt.

Tot woede van de Italianen heeft de Europese Unie eisen gesteld aan de bereidingstechnieken om te voorkomen dat mensen ziek worden.

De panettone hoort bij kerstmis en eigenlijk bij de hele maand december (foto: Marcelo Verfe/Pexels)

De smaak van de moderne panettone wijkt daarom af van de traditionele. Dat neemt niet weg dat er natuurlijk wel heimelijk panettoni volgens het ‘echte’ recept worden gemaakt.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de panettone? Lees dan dit artikel.

Panettone: de nationale delicatesse met Kerstmis

Ja, het is een ware delicatesse. Het is typisch zo’n product dat je nooit miste in je leven (want zelf nou zelf, zo bijzonder ziet ‘ie er op het eerste gezicht niet uit), totdat je het eenmaal hebt geproefd.

Dan ben je verkocht en haal je je neus op voor die fabriekskerststol die je in je kerstpakket meekrijgt. Je kunt de panettone natuurlijk zelf maken en je eigen recept hanteren en dat is wat veel Italiaans mamma’s doen. Overgoten met chocolade, met room, met likeur, of…

Zelfgemaakte panettone
Zelfgemaakte panettone (photo credit)

Maar ook bakkers en patissiers maken deze dagen overuren en de traditionele cakes liggen dan ook in alle winkels, bakkerijen en supermarkten.

Een traditie is inmiddels ook de doos waarin ‘ie verpakt zit. Deze moet glimmen en met mooie linten zijn versierd. De panettone wordt geserveerd in plakken, samen met een glaasje prosecco of een zoete wijn.

Panettone
Bekende fabrikanten van de panettone zijn Motta, Paluani, Bauli, Bella Italia, Balocco en Bauducco.

San Biagio

Zoals met veel tradities in Italië wordt de panettone vaak zelf bereid en cadeau gedaan aan vrienden en familieleden. Je loopt in Italië dus het risico na de feestdagen nog met een flink aantal panettoni opgescheept te zitten. Maar de Italianen zouden de Italianen niet zijn als ze hier niet een nieuwe traditie rond hadden bedacht.

Op 3 februari, de dag van San Biagio, worden de overgebleven cakes massaal verslonden. Bakkers haken in op de traditie door voorafgaand aan deze datum weer nieuwe panettoni te bakken, zodat je opnieuw het risico loopt er een te krijgen.

Zo kom je er natuurlijk nooit vanaf! Gelukkig mag je zo veel panettone eten als je wilt, hij beschermt je tenslotte tegen ziekten.

Ook in Nederland hebben we de panettone inmiddels in gespecialiseerde winkels (en online shops) zien liggen. Zo’n plakje cake kan er ook best bij, zo tussen de kerststol, oliebollen en appelflappen, nietwaar?

panettoni
Panettoni opgestapeld in de supermarkt (foto: Aart Heering)

Traditioneel recept panettone

Het allerbelangrijkst van het maken van een goede panettone is de gisting van het deeg. Zorg dat je een goede warme plek hebt waar het deeg goed kan rijzen!

Is het bakken van een panettone je toch iets te veel werk, maar je wil wel net iets meer doen dan alleen een kant-en-klare panettone uit zijn verpakking halen, probeer dan het onderstaande recept!

Panettone is heerlijk bij een glas prosecco, maar kan ook prima bij het ontbijt worden gegeten. Buon appetito!

Het bereiden kost je 30 minuten, de rust- en rijstijd 3 uur, de baktijd 60 minuten. Het recept is voor 12 personen.

Ingrediënten panettone

Wat heb je nodig om een echt Italiaanse panettone te maken? Dit zijn de traditionele ingrediënten.

  • 4 el halfvolle melk
  • 30 gr verse gist (te koop bij de bakker)
  • 400 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 100 gr kristalsuiker
  • 250 gr (zachte) boter + extra voor het invetten
  • 2 grote eieren
  • 7 eidooiers
  • 2 vanillestokjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 tl zout
  • 160 gr rozijnen
  • 25 ml rum
  • 70 gr gekonfijte sinaasappelschil
  • 60 gr gekonfijte citroenschil

Ook nodig: een mixer en een taartvorm van 20 cm doorsnede (voor een lage panettone). Voor een traditionele hoge panettone heb je een hoge bakvorm nodig.

Bereiding panettone

Maak je eigen panettone (foto: Pixabay)

Zo maak je een traditionele Italiaanse panettone

  1. Wel de rozijnen in de rum

    Verwarm de melk en roer er de verkruimelde gist door. Dek de kom af en laat rusten op een warme plek tot er belletjes aan de oppervlakte verschijnen (na circa een kwartier).

  2. Klop de zachte boter en de suiker met een mixer licht en luchtig

    Klop er één voor één de eieren door en dan één voor één de eidooiers. Splijt de vanillestokjes en schraap de zaadjes eruit. Meng de zaadjes met de geraspte citroen- en sinaasappelschil door het boter-eimengsel.

  3. Zeef boven een andere kom de bloem met het zout en meng het gistmengsel hierdoor

    Meng ook het eimengsel erdoor en klop alles tot een zacht deeg (het deeg blijft vrij nat). Doe de deeghaken in de mixer en meng hiermee het deeg op de laagste stand vijf tot tien minuten.

  4. Leg het deeg in een grote ingevette kom

    Dek af met een theedoek, en laat het op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is in volume (ongeveer één uur).

  5. Laat de rozijnen uitlekken en snijd de gekonfijte citrusschillen in kleine stukjes

    Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier.

  6. Kneed het deeg opnieuw met de mixer op de middelste stand voor 10 minuten

    Zet de mixer laag en voeg de citrusschillen en rozijnen erdoor. Meng alles kort door.

  7. Doe het deeg in de bakvorm en laat het weer rijzen en in volume verdubbelen (2 uur)

    Verwarm de oven voor op 200° C. Bak de taart vijftien minuten. Draai dan de temperatuur omlaag naar 175° C en bak de taart nog 45 minuten tot hij stevig aanvoelt en goudbruin ziet (dek eventueel af met aluminiumfolie als-ie te snel bruin wordt).

  8. Laat de taart in de vorm op een rooster afkoelen

    Je kunt de panettone luchtdicht (in aluminiumfolie of koekblik) circa 4 weken bewaren. Dus ook na kerst blijf je van dit heerlijke Italiaanse kerstbrood genieten!

Veelgestelde vragen over panettone

Hoe eten Italianen panettone?

Italianen eten panettone in plakken bij de koffie of thee, met een zoete wijn zoals spumante of moscato of bij de prosecco. Ook bij het ontbijt wordt de panettone wel genuttigd.

Hoelang kun je panettone bewaren?

Een panettone die je in de winkel koopt kun je ongeveer een week in een gesloten plastic zak bewaren. Je zelfgemaakte panettone kun je in een koekblik wel een paar weken bewaren!

Waar koop je een lekkere panettone?

Goede panettone koop je in Nederland of België bij Italiaanse delicatessenzaken of bij de Xenos. Ook groothandels als de Hanos, Sligro en Makro hebben vaak de beste uit Italië gehaald.

Dit recept komt van de website van Elisabetta Cascino, foto: Pixabay

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het 'verticale bos' van Milaan

Het Bosco Verticale van Milaan: een groen kunststukje in de grote stad

Italiaanse film: Io e te