in , ,

Pasta di Janny

Dat het leuk is en helemaal niet zo moeilijk om zelf pasta te maken, ontdekken steeds meer mensen. Op veel plekken kun je inmiddels workshops volgen over hoe je ravioli moet maken. Met het boek Pasta di Janny van Janny van der Heijden is er nu ook een mooi boek over pasta maken van Nederlandse bodem. Een goed boek dat je de Italiaanse kunst gedegen en vanaf de basis uitlegt.

De helft van het boek is gereserveerd voor uitleg over verschillende soorten pasta’s, vormen en kleuren bijvoorbeeld. De verschillende soorten bloem die je kunt gebruiken en diverse recepten voor een goede tomatensaus.

pasta di janny 5

Tomatensaus is de basis

Want dat is écht de basis. Hoe kook je nu een goede pasta met tomatensaus? Om iets te doen wat ogenschijnlijk makkelijk is, heb je soms best wat informatie en scholing nodig. Iedereen die de Italiaanse keuken een beetje kent, zal dat beamen. De juiste hoeveelheid water, de juiste kooktijd, de juiste hoeveelheid zout allemaal erg belangrijk voor een goede pastamaaltijd. Anderzijds is er niks mis met het gebruiken van tomaten uit blik, zo weet Janny. Die kan juist erg lekker zijn en in sommige gevallen te verkiezen boven verse tomaten.

pasta di janny 3

Ik kon ook mijn zusje tippen, want er staan veel recepten in voor goede pesto’s. Limoen-rucolapesto, spinaziepesto, pistachepesto, citroen-dillepesto, ga zo maar door. De klassieke pesto genovese is erg lekker, maar ook erg prijzig, met ingrediënten als basilicum, pijnboompitten en parmezaanse kaas. Het is leuk eens een alternatief uit te proberen.

pasta di janny 4

Pasta met Siciliaanse tomatensaus

Zelf probeerde ik al twee recepten uit van Janny. Eén: de pasta met Siciliaanse tomatensaus. Hierbij kook je even kort een kilo tomaten waarna je ze ontvelt. Dit is de basis voor de tomatensaus. Om het ‘Siciliaans’ te maken voeg je pijnboompitten, rozijnen, olijven en kappertjes toe. Die combinatie van zoet en zout is een klassieker.

pasta di janny 6

Het tweede recept uit Pasta di Janny. Ik wilde altijd al eens roze ravioli maken, waarbij je een beetje gepureerde gekookte bietjes toevoegt aan je bloemmengsel voor het deeg. Hierdoor kleurt de ravioli een beetje roze. Ik maakte een recept waarbij je de ravioli vult met kaas en kruiden met daaroverheen een olie met kruiden. Mijn buurvrouw kreeg ook wat. Ik had alleen de peterselie wat fijner mogen snijden.

pasta di janny 2

Nieuwe inspiratie door Pasta di Janny

Ik denk dat dit kookboek mij nog wel wat plezier gaat bezorgen. Op mijn pastabucketlist staan dankzij haar nu ook canelloni met kip en salie en ook wil ik heel graag eens een zoete pasta maken, als dessert.

Hoe zit het met jullie? Weleens zoete pasta gegeten?

pasta di janny

Pasta di Janny
Door: Janny van der Heijden
192 blz.
prijs: € 19,95
Good Cook, januari 2016
ISBN: 9789461431189

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Design-hotel in Italië0

Het mooiste designhotel van Italië

Mia Madre