Linzensoep, in het Italiaans bekend als zuppa di lenticchie, is een populair gerecht in Italië. Het is bekend in verschillende regio’s en wordt gedurende het hele jaar gegeten, maar toch wel vooral in de koudere maanden.
Het is een eenvoudig en voedzaam gerecht dat goed past bij de Italiaanse culinaire traditie van het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Daarnaast is het een gezond gerecht, vooral te danken aan de linzen die vol plantaardige eiwitten en vezels zitten.
In de Italiaanse keuken worden meestal bruine of groene linzen gebruikt voor linzensoep. Deze linzen behouden hun vorm en textuur goed tijdens het koken, waardoor ze ideaal zijn voor soepen en stoofschotels.
Het ‘summum’ onder de linzen zijn de lenticchie di Castelluccio, een beroemde variëteit van groene linzen die groeien in het gebied rondom Castelluccio di Norcia, in de regio Umbrië.
Deze linzen worden vaak beschouwd als de beste linzen ter wereld vanwege hun smaak en textuur. Helaas is het bij ons vaak moeilijk om aan deze linzen te komen, maar gelukkig volstaan gewone groene of bruine linzen ook!
Ingrediënten voor de linzensoep
Voorgerecht voor 2 personen
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 3 el milde olijfolie
- 160 gram bruine of groene linzen of een mix, gewassen
- 1 liter groentebouillon
- 1 blik San Marzano tomaten
- klein bosje platte peterselie, fijngehakt
- 2 blaadjes gedroogde laurier
- 2 aardappelen (middelgroot), in blokjes van 2 cm gesneden
- zwarte peper
- extra vergine olijfolie
Bereiding van de linzensoep
- Snijd de wortel, ui, bleekselderij en knoflook fijn. Doe 3 eetlepels olijfolie in een (soep)pan en fruit het groentemengsel zo’n 3 à 4 minuten op zacht vuur tot de groenten zacht zijn.
- Maal het mengsel fijn met een staafmixer (als dit moeilijk gaat, voeg dan een scheutje bouillon toe) en doe het weer terug in de pan.
- Meng de linzen door het gepureerde groente en voeg na een minuut de groentebouillon en de laurierblaadjes toe.
- Haal de tomaten uit het blik en hak de tomaten fijn. Voeg toe aan de bouillon.
- Breng het geheel rustig aan de kook. Check de kooktijd van de linzen en laat de soep deze tijd koken (dit is meestal rond de 20-30 minuten). Roer zo nu en dan door de pan. Voeg 10 minuten voor tijd de aardappelblokjes en de peterselie toe (houd wat peterselie achter voor de garnering).
- Haal zodra de linzen en aardappelen gaar zijn, de laurierblaadjes uit de soep.
- Breng de linzensoep op smaak met een draai zwarte peper en een scheutjes extra vergine olijfolie en serveer in voorverwarmde koppen.
Comments