in ,

Recept: linzensoep

recept Italiaanse linzensoep
Linzensoep is een populair gerecht in Italië, zeker in de wintermaanden (foto: Elisabetta Cascino)

Linzensoep, in het Italiaans bekend als zuppa di lenticchie, is een populair gerecht in Italië. Het is bekend in verschillende regio’s en wordt gedurende het hele jaar gegeten, maar toch wel vooral in de koudere maanden.

Het is een eenvoudig en voedzaam gerecht dat goed past bij de Italiaanse culinaire traditie van het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Daarnaast is het een gezond gerecht, vooral te danken aan de linzen die vol plantaardige eiwitten en vezels zitten.

In de Italiaanse keuken worden meestal bruine of groene linzen gebruikt voor linzensoep. Deze linzen behouden hun vorm en textuur goed tijdens het koken, waardoor ze ideaal zijn voor soepen en stoofschotels.

Het ‘summum’ onder de linzen zijn de lenticchie di Castelluccio, een beroemde variëteit van groene linzen die groeien in het gebied rondom Castelluccio di Norcia, in de regio Umbrië.

Deze linzen worden vaak beschouwd als de beste linzen ter wereld vanwege hun smaak en textuur. Helaas is het bij ons vaak moeilijk om aan deze linzen te komen, maar gelukkig volstaan gewone groene of bruine linzen ook!

Ingrediënten voor de linzensoep

Voorgerecht voor 2 personen 

  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el milde olijfolie
  • 160 gram bruine of groene linzen of een mix, gewassen
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 blik San Marzano tomaten
  • klein bosje platte peterselie, fijngehakt
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • 2 aardappelen (middelgroot), in blokjes van 2 cm gesneden
  • zwarte peper
  • extra vergine olijfolie

Bereiding van de linzensoep

  1. Snijd de wortel, ui, bleekselderij en knoflook fijn. Doe 3 eetlepels olijfolie in een (soep)pan en fruit het groentemengsel zo’n 3 à 4 minuten op zacht vuur tot de groenten zacht zijn.
  2. Maal het mengsel fijn met een staafmixer (als dit moeilijk gaat, voeg dan een scheutje bouillon toe) en doe het weer terug in de pan.
  3. Meng de linzen door het gepureerde groente en voeg na een minuut de groentebouillon en de laurierblaadjes toe.  
  4. Haal de tomaten uit het blik en hak de tomaten fijn. Voeg toe aan de bouillon.
  5. Breng het geheel rustig aan de kook. Check de kooktijd van de linzen en laat de soep deze tijd koken (dit is meestal rond de 20-30 minuten). Roer zo nu en dan door de pan. Voeg 10 minuten voor tijd de aardappelblokjes en de peterselie toe (houd wat peterselie achter voor de garnering).
  6. Haal zodra de linzen en aardappelen gaar zijn, de laurierblaadjes uit de soep.
  7. Breng de linzensoep op smaak met een draai zwarte peper en een scheutjes extra vergine olijfolie en serveer in voorverwarmde koppen.

Written by Elisabetta Cascino

Naast liefhebber van lekker eten, fan van het Italiaanse leven, een dromer en een denker, ben ik expert op het gebied van het mediterraan dieet en de mediterrane leefstijl. Leefstijlcoach en gewichtsconsulent (resp. BLCN- en BGN-geregistreerd).

Veel mensen willen graag gezonder leven, maar dit kan een behoorlijke uitdaging zijn. Mijn ambitie is mensen te inspireren hun dolce vita te leven en hen hierbij te ondersteunen. Dit doe ik door het delen van mediterrane recepten op mijnmediterraneleefstijl.nl, het geven van voedingsadvies en leefstijlcoaching.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

valse vrienden Italiaans

Valse vrienden in de Italiaanse taal

Heb je nog wat ideeën voor een Italië-surprise nodig? Hier vind je ze

Italië-surprise voor Sinterklaas nodig? Hier zijn wat leuke ideeën!