in , ,

Recept: een makkelijke Italiaanse ovenschotel

makkelijke Italiaanse ovenschotel
Een Italiaanse ovenschotel zet je in een handomdraai op tafel (foto: Edward Hendriks)

Ovenschotels eten we eigenlijk te weinig, omdat we er vaak niet de tijd voor nemen. Gedoe met die oven, denk je misschien al snel. Maar veel ovengerechten zijn toch heel makkelijk te maken. Alleen even op tijd de oven voorverwarmen en je eet ook zomaar doordeweeks een heerlijke Italiaanse ovenschotel.

We durven wel te stellen dat de recepten voor ovenschotels de makkelijkste Italiaanse recepten zijn die we kunnen geven. Gewoon wat verse groenten, aardappelen, gehakt, kookroom, tomatensaus en geraspte kaas en je bent er wel zo ongeveer.

Gemak dient de mens

Hier is een recept voor een simpele Italiaanse ovenschotel die je in een handomdraai op tafel zet. Wil je het nog makkelijker dan in het onderstaande recept? Gebruik dan gewoon een zak Italiaanse groenten en een zak aardappelschijfjes. Dat bespaart je ook weer het snijwerk.

Lusten de kinderen geen courgette? Laat die dan gewoon achterwege.

Ingrediënten voor de Italiaanse ovenschotel

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 2 x prei, 1 courgette, 2 tomaten, 2 uien en 2 paprika’s
  • 600-800 gram aardappelen
  • 400 gram gehakt
  • 2 blikjes tomatenpuree van 70 gr
  • 200 ml water
  • kookroom
  • kruiden: basilicum, oregano, paprikapoeder, chilipoeder (wat Italiaanse kruiden kan natuurlijk ook)
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr geraspte kaas
  • eventueel wat verse basilicum of peterselie
  • peper en zout

Verder heb je een ovenschaal, een pan voor de aardappelschijfjes en een hapjespan nodig.

Bereiding van de Italiaanse ovenschotel

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken, kook de aardappelschijfjes 10 minuten voor.
  3. Was en snijd de groenten fijn.
  4. Doe wat olijfolie in een hapjespan, fruit de knoflook 1 minuutje en voeg de gesneden groenten toe.
  5. Voeg het gehakt na 5 minuten aan de pan toe en bak dit rul. Voeg dan de tomatenpuree toe en warm het geheel op.
  6. Nu kun je het water, de kookroom en de kruiden aan het gehakt-groentenmengsel toevoegen.
  7. Laat de saus een minuut of 5 pruttelen. Iets langer als je ‘m nog te dun vindt.
  8. Neem een ingevette ovenschaal en schep de saus erin. Bedek de saus riant met de aardappelschijfjes. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
  9. Bak 15-20 minuten in de oven. Garneer eventueel met wat verse basilicum of peterselie.

Meer tips voor lekkere ovenrecepten? Verdiep je dan ook eens in deze heerlijke aubergines recepten.

Buon appetito!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vico Food Box

Vico Food Box: de Italiaanse online supermarkt

prato tips bezienswaardigheden

Een dagje Prato – tips en bezienswaardigheden