in ,

Recept: mosselen op Pugliese wijze

Mosselen op Pugliese wijze
Een regionaal recept uit de hak van de laars: mosselen op Pugliese wijze (foto: Elisabetta Cascino)

Bij deze mosselen zijn geen sausjes on the side nodig: ze worden bereid in en geserveerd met een heerlijke pittige tomatensaus. Het is een regionaal recept uit Puglia, in de hak van Italië. De tomaten, peterselie en chilipeper combineren perfect met de mosselen. Laat de mayonaisesausjes maar voor wat ze zijn, dat is nog een stuk beter voor de lijn ook!

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 4

 • 2 kilo panklare Zeeuwse mosselen
 • 2 blikken gehakte tomaten (800 gram)
 • 2 teentjes knoflook (heel), 4 teentjes knoflook (uitgeperst)
 • 2 gedroogde chilipepertjes, verpulverd
 • 1 glas droge witte wijn
 • 6 el extra vergine olijfolie
 • zwarte peper
 • zout
 • 25 gram verse peterselie, fijngehakt
 • stokbrood/ boerenbrood om erbij te serveren

Voorbereiding

 • Was de mosselen in ruim koud water en verwijder eventuele kapotte mosselen. Blijft een mossel openstaan, geef hem dan een tikje op het aanrecht. Sluit de mossel zich, dan kun je hem gebruiken. Blijft de mossel openstaan, gooi hem dan weg.

Bereiding van de mosselen op Pugliese wijze

 1. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een ruime (mossel)pan en voeg één heel teentje knoflook, 1/3 van de peterselie en de mosselen toe. Blus af met de witte wijn en bak de mosselen tot ze openstaan. Tip: Is je pan niet ruim genoeg, bak de mosselen dan in 2 rondes.
 2. Giet de mosselen af en vang het kookvocht op. Filter het kookvocht door een dunne zeef en houd apart tot verder gebruik.
 3. Veeg de pan die je voor de mosselen hebt gebruik schoon met een keukenpapiertje en verwarm er 3 eetlepels olijfolie in.
 4. Fruit de uitgeperste teentjes knoflook en de chilipepertjes in de olijfolie en voeg dan de tomatenblokjes toe.
 5. Breng op smaak met een snufje zout (niet te veel, want het kookvocht dat er straks bijkomt is ook zout). Laat 5 minuten pruttelen.
 6. Voeg de mosselen toe en 100 ml van het achtergehouden kookvocht en laat nog eens 5 minuten pruttelen tot de saus indikt.
 7. Snijd ondertussen een paar sneetjes brood af en gril deze goudbruin in een pan of oven. Wrijf in met een teentje knoflook en giet er een straaltje extra vergine olijfolie overheen.
 8. Draai nog wat verse peper over de mosselen en voeg de rest van de peterselie toe.
 9. Serveer de mosselen met het knoflookbrood.

Written by Elisabetta Cascino

Naast liefhebber van lekker eten, fan van het Italiaanse leven, een dromer en een denker, ben ik expert op het gebied van het mediterraan dieet en de mediterrane leefstijl. Veel mensen willen graag gezonder leven, maar dit kan een behoorlijke uitdaging zijn. Mijn ambitie is mensen te inspireren hun dolce vita te leven en hen hierbij te ondersteunen. Dit doe ik door het delen van mediterrane recepten op mijnmediterraneleefstijl.nl, het geven van voedingsadvies en leefstijlcoaching.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enzo Avitabile

Enzo Avitabile: Napolitaanse zanger met een missie

Erasmus-oplichting in Rome

Met Erasmus naar Rome? Pas op voor oplichting!