Vis vormt een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet. Het bevat belangrijke vitamines (waaronder vitamine A en D), mineralen, eiwitten, ijzer en omega 3-vetzuren. Eet je één keer per week vis, dan verlaag je daarmee de kans op onder meer hart- en vaatziektes.
Varieer met verschillende vissoorten en kies daarbij minstens een keer per week voor een vette vissoort omdat die meer omega 3-vetzuren bevat dan magere vissoorten. Scholfilet zoals in onderstaand recept is gebruikt, behoort tot de medium vette soorten.
De schol wordt gecombineerd met een soort pesto van peterselie en pijnboompitjes; de salsa verde. Lekker met zilvervliesrijst en een salade. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de scholfilet en de salsa verde
Voor 4 personen
Voor de salsa verde
- 15 gram peterselie
- 75 ml olijfolie extra vergine
- 1 el witte wijnazijn
- 20 gram pijnboompitten
- 2 tl mosterd
- zwarte peper
Overig
- 250 gram zoete tomaatjes
- 1 spaanse peper
- extra vergine olijfolie
- witte wijnazijn
- een paar takjes verse peterselie of basilicum
- zout
- peper
- 5 el bloem
- 4 scholfilets zonder huid (of andere witvis zoals schelvisfilet of kabeljauw)
Bereid eerst de salsa verde
Pureer het bosje peterselie met de olijfolie, pijnboompitten, azijn, mosterd en peper in een blender (of stamp fijn met een vijzel) tot een homogene saus.
Bereid de tomatensalsa
Snijd de tomaatjes in kleine stukjes. Verwijder de zaadjes uit de spaanse peper en hak hem fijn. Maak een dressing van drie delen olijfolie en een deel witte wijnazijn. Meng de dressing met de tomaten en de spaanse peper. Breng verder op smaak met wat fijngehakte peterselie of basilicum en een snuf zout.
Bereid als laatste de vis
Zitten de filets nog aan elkaar, halveer ze dan eerst in de lengte. Dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de vis aan beide zijden met zout en peper. Haal de vis door de bloem.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de scholfilets in 4-6 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel. Leg een laag salsa verde op een bord, daarboven de vis en daarboven een aantal scheppen tomatensalsa.
Comments