De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de Britse premier Boris Johnson lik op stuk gegeven. Johnson betoogde afgelopen week in het parlement dat de coronacijfers in zijn land zoveel hoger zijn dan in Italië omdat de Engelsen nu eenmaal zo vrijheidslievend zouden zijn dat ze daardoor maar moeilijk aan de strenge anti-COVID-maatregelen kunnen voldoen. Op een vraag daarover van een journalist antwoordde het Italiaanse staatshoofd: ‘Wij houden ook van onze vrijheid, maar daarnaast ook van serieus gedrag.‘
⚠️Update 6 oktober: ook in Italië nemen de dagelijkse besmettingen weer toe. Met de ellende van een paar maanden terug nog helder op het netvlies, grijpt de Italiaanse regering met harde maatregelen in. Zie onderaan dit artikel voor de laatste informatie. Hou het reisadvies over Italië van Buitenlandse Zaken in de gaten.
Ben detto, Signor Presidente! (Goed gesproken, Meneer de President.) Want als Italië nu beduidend minder besmettingen telt dan de omringende landen, Frankrijk en Spanje voorop, dan is dat in de eerste plaats te danken aan de Italianen zelf, die maandenlang een regime van strenge beperkingen hebben doorstaan.
Inhoudsopgave
- Beelden uit Bergamo
- Discipline en opoffering
- Toename besmettingen, maar minder dan in Nederland
- 🦠 Update: aangescherpte maatregelen: mondkapjes verplicht
- 🦠 Ook COVID-vrij-verklaring vereist voor Nederlanders en Belgen
- 🦠 Wat als je met de auto naar Italië reist?
- 🦠 Update Reisadvies Italië van Buitenlandse Zaken
Beelden uit Bergamo
Dat is ook wel te begrijpen, want de beelden uit Bergamo van naast elkaar opgestelde lijkkisten en legertrucks die in het holst van de nacht hun trieste ladingen vervoerden naar crematoria waar nog wel plaats was, zijn niemand hier in de koude kleren gaan zitten.
Geen wonder dus dat het verzet tegen de corona-maatregelen zich in Italië beperkt tot een handjevol neofascisten en warrige complotdenkers en je hier geen hashtag-acties hebt van publiciteit zoekende halve beroemdheden, of beter gezegd halve garen.
Discipline en opoffering
Het gedwongen thuiszitten en -werken, het gemis aan sociale contacten, de (soms streng gecontroleerde) rijen voor de supermarkten, de mondkapjes en de langste sluiting van de scholen van Europa, – van 9 maart tot 14 september – de Italianen hebben het allemaal ondergaan. Het is een bewijs, dat als het echt moet, en vooral als de volksgezondheid in het geding is, de Italianen heel wel tot discipline en opoffering in staat zijn.
Als resultaat daarvan is het land nu een van de veiliger toeristische bestemmingen binnen Europa.
Niettemin staat op het Reisadvies van Buitenlandse Zaken (wordt geregeld bijgewerkt, dus raadplegen voor de laatste info) Italië nog altijd geel gekleurd, overigens net als de meeste andere Europese landen.
Dat betekent: reis gerust maar houd rekening met risico’s. Dat is ook terecht, want ook in Italië is het virus nog lang niet weg. De cijfers zijn nog niet verontrustend, in ieder geval veel minder dan in Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Toename besmettingen, maar minder dan in Nederland
Het dagelijkse aantal nieuw gemeten besmettingen ligt beneden dat van Nederland (terwijl Italië bijna viermaal zo veel inwoners telt) en er zijn momenteel zo’n 250 patiënten opgenomen op de intensive care. Dat zijn er heel wat minder dan de 4.000 van begin april en er is dus ook beslist geen sprake van een crisissituatie.
Maar het zijn er wel meer dan de 70 tot 80 van augustus, want ook in Italië neemt het aantal besmettingen toe, zij het minder dan elders in Europa. Er komt volgens minister Speranza van Volksgezondheid hoe dan ook geen tweede lockdown.
De voornaamste reden voor die toename is het onvoorzichtige gedrag in de vakantie, vooral van jongeren, met als hoogtepunt de verhitte menselijke drommen in de disco’s van Sardinië, die als besmettingshaarden hun weerga niet kennen. En nu is het wachten op de mogelijke gevolgen van de heropening van de scholen.
🦠 Update: aangescherpte maatregelen: mondkapjes verplicht
In verschillende regio’s worden de regels alweer aangescherpt, want met corona gaat het net als in Nederland en België niet de goede kant op. Mondkapjes waren al verplicht in openbare ruimtes én in de buitenlucht in Campanië, Calabrië, Lazio en op Sicilië.
Nu wordt de plicht uitgebreid naar heel Italië. Mondkapjes zijn in Italië dus ook buiten verplicht, maar niet op lege straten of in de natuur zonder veel volk. De maatregel gaat waarschijnlijk op 8 oktober in.
🦠 Ook COVID-vrij-verklaring vereist voor Nederlanders en Belgen
Italië eist COVID-19-vrijverklaringen dan wel quarantaine voor reizigers uit Spanje, Griekenland, Malta, Kroatië en grote delen van Frankrijk.
Op 7 oktober vaardigt Italië een decreet uit waarin het aantal risicolanden wordt uitgebreid met Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Reizigers uit deze landen moeten verplicht een coronatest doen bij aankomst Italië, onder andere op vliegvelden.
Dat betekent snelle COVID-19-tests in de luchthavens (kan in 20 minuten, maar er vormt zich wel een rij). Besmette personen krijgen eenzame opsluiting in daartoe ingerichte ruimten. Minstens 2 weken, maar pas weer vrij na tweemaal negatief testen, en dat kan wel eens veel langer duren.
Wie om de besmette personen heen zat, moet ook 2 weken in quarantaine. Je kunt veel ongemak vermijden door je vlak voor de reis eerst in NL of BE te laten testen.
🦠 Wat als je met de auto naar Italië reist?
Het is nog steeds niet nodig om een visum aan te vragen voor burgers uit de EU of Zwitserlands, maar je moet nu wel een recente COVID19-vrijverklaring overleggen.
Formeel zit het zo: je moet een (Autocertificazione) COVID-19-vrijverklaring downloaden en invullen voor aan de grens.
- Zo’n zogenoemde Autodichiarazione vind je hier [pdf].
- En hier vind je de Self-Declaration in het Engels [pdf].
Vervolgens moet je binnen 48 uur een coronatest laten doen bij de locale ASL (GGD).
Dit hoeft niet als je het land binnenkomt met een maximaal 48 uur ervoor uitgevoerde test van bijvoorbeeld de Nederlandse GGD.
🦠 Update Reisadvies Italië van Buitenlandse Zaken
Reis vanaf 28 oktober 2020 alleen naar Italië als het noodzakelijk is (code oranje). Na een verblijf in Italië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.
De maatregelen kunnen doorlopend aanscherpt worden. Hou dus vooral het reisadvies Italië van BZ in de gaten.
Comments