in , , , ,

Salerno – tips & bezienswaardigheden

Salerno bij nacht (foto: Erriko Boccia/Unsplash)

Salerno is een betoverende stad die veel te bieden heeft. De stad ligt figuurlijk in de schaduw van Napels, maar verdient zeker haar eigen publiek. Het oude deel van de stad, dat zich aan weerszijden van de Strada San Biagio uitstrekt, heeft smalle, geplaveide straatjes die zich perfect lenen voor een romantische passeggiata. Is Salerno de moeite waard, vragen mensen zich af. Het antwoord kan kort zijn: ja!

Het toerisme in Salerno draait vooral op bezoekers die per veerboot uit de haven van Napels komen en flaneren langs Salerno’s lange met palmbomen omzoomde promenade.

Salerno is ook een strategische keuze voor je volgende vakantiebestemming als zon, zee, strand, cultuur en groen op één plek wilt vinden. De stad staat bekend als betaalbaar, wat wel te danken moet zijn aan de vele budgethotels die er de laatste tijd zijn verrezen.

Salerno vanuit de lucht
Salerno vanuit de lucht, met op de voorgrond het kasteel van Salerno (foto: Unsplash)

Slenter langs de eeuwenoude gebouwen, bewonder het uitzicht vanaf de lungomare, baan je een weg door rijke architectuur en kunstwerken uit vele historische tijden. Je komt hier altijd weer tot rust in het vele groen en de nabijheid van parken.

Het is duidelijk dat hier voor iedereen wel iets van zijn of haar gading te vinden is. In het onderstaande artikel ontdek je een aantal van de beste tips en hoogtepunten tijdens een bezoek aan het authentieke Salerno!

1. Lungomare Trieste & Piazza della Libertà

De promenade van Salerno (foto: Wikimedia)

De Lungomare Trieste is een lange, mooi onderhouden promenade omzoomd met palmbomen en schaduwrijke zitplaatsen in de openlucht. Het hoogtepunt van het gebied is het Piazza della Libertà dat vorig jaar na een 15 jaar durende verbouwing opnieuw is geopend en een prachtig uitzicht biedt.

Met zijn lengte van een kilometer biedt de promenade de perfecte gelegenheid om een van de vele koffiehuizen, cafés of gelaterie langs de route te bezoeken. Voor een ontspannende wandeling, maar ook voor een gezellige avond.

2. Forte La Carnale

Forte La Carnale (foto: Foursquare)

Forte La Carnale, een verdedigingsfort tegen Saraceense invallen sinds de 16de eeuw, is zo gelegen dat het een fenomenaal uitzicht biedt over Salerno en de kust.

Het fort heeft zijn kanonnen nog intact en biedt verschillende oude voorwerpen die je binnen kunt ontdekken.

Geen zin in? Drink dan gewoon een cocktail in de cocktailbar en geniet van het uitzicht. Deze populaire plek verandert ’s avonds in een ontspannen, romantische oase.

Als je wilt, kun je hier ook overnachten in het vakantieappartement (wel reserveren, natuurlijk). Bovendien is er zelfs een restaurant voor je hongerige ontdekkingsreizigers!

3. Historisch centrum van Salerno

Straatje in het centrum van Salerno (foto: Unsplash)

Het centro storico van Salerno is de beste plek van de stad. Het bestaat uit talloze historische gebouwen. Sommige dateren zelfs uit de 11de eeuw. Gooi er kronkelende straatjes, palmbomen, tal van uitnodigende restaurants en bars en de nabijheid van de zee bij en je hebt alles wat je maar kunt wensen.

In de tijd van de oude Grieken was Salerno een handelspost voor reizigers uit Afrika en Europa. De bezienswaardigheden, geluiden en geuren op de geplaveide straten van het oude centrum brengen die geschiedenis tot leven.

4. Villa Comunale di Salerno

Villa Comunale di Salerno (foto: livesalerno.com)

Villa Comunale di Salerno is een historisch park dat prachtig is aangelegd met veel groen, mooie standbeelden en monumenten om te bewonderen. Het is de perfecte plek om uit te rusten na tocht door het historisch centrum van de stad.

Kom op adem, ga wat lezen of geniet gewoon van deze rustige plek. Zowel families als vrienden komen hier picknicken en ontspannen in de schaduw van olijf- en citrusbomen.

De vijver van de Villa Comunale di Salerno herbergt een overvloed aan vissen en de tuin blijft het hele jaar door weelderig groen. De standbeelden die het park omringen geven het een eigen gevoel van geschiedenis.

5. Paestum

Paestum is overweldigend (foto: Unsplash)

In de ruïnes van deze oude Griekse kolonie op zo’n 50 autominuten van Salerno kunnen bezoekers nog steeds dwalen door weelderige straten en over een eens zo grote marktplaats lopen.

De inwoners van Paestum bouwden graftombes voor hun grote leiders op een heuvel die over de stad uitkijkt. Alle drie de tempels van Paestum zijn in opmerkelijk goede staat voor hun leeftijd, zodat je je de immense macht van de oude Grieken gemakkelijk kunt voorstellen.

In een opgegraven gebouw is een museum ondergebracht en hoewel de mooiste voorwerpen nu in andere musea liggen, kun je hier nog steeds genieten van een verscheidenheid aan vondsten.

Je kunt ook een rondleiding door deskundige gidsen volgen. Zij kunnen je alles vertellen over de geschiedenis van deze fantastische, verborgen attractie.

6. Haven van Salerno

De haven van Salerno is al meer dan 1.200 jaar een integraal deel van de Valle Caudina. De haven was oorspronkelijk een toevluchtsoord voor schepen, vooral bij stormachtig weer. De activiteiten in de haven zijn vandaag de dag vooral gewijd aan toerisme en evenementen ter bevordering van de plaatselijke keuken, waarbij vis een van de populairste exportproducten is.

De haven van Salerno ligt aan de rand van de stad en is druk, bruisend en vol leven. Je kunt de haven inlopen om boten te zien binnenkomen en uitvaren op het water.

Wil je de kustlijn van Salerno in al zijn glorie ervaren, dan is een wandeling door het havengebied precies wat je nodig hebt. Wandelend langs de Via Porto kun je de haven inlopen en kijken naar de vele vissers-, zeil- en handelsboten die aan de pieren liggen en die met hun vakmanschap eer bewijzen aan oude tradities.

7. Duomo van Salerno

Duomo di Salerno (foto: Wikimedia)

De kathedraal ligt in het centrum van de stad en is een van de belangrijkste toeristische attracties. Met haar romaanse architectuur gecombineerd met delicate bogen en een prachtige voorgevel, zal deze indrukwekkende kerk zeker in de smaak gevallen bij elke architectuurliefhebber.

De Duomo van Salerno bestaat al sinds 11de eeuw. Ze wordt al eeuwenlang bewonderd en blijft ontzag inboezemen als je de barokke schoonheid van het plafond in je opneemt, dat bezet is met mozaïeken en schilderingen die hemel en hel uitbeelden.

De Duomo neemt een prominente plek in op de Werelderfgoedlijst omdat het niet alleen een belangrijk bouwwerk is dat het middeleeuwse Salerno vertegenwoordigt, maar ook symbool staat voor het christendom dat door de heilige Mattheus verdedigd werd tegen ketterij en heidendom van culturen van buiten die de vroegchristelijke overtuigingen omver dreigden te werpen.

De tientallen metershoge klokkentoren met een prachtig versierde koepel bevat de relikwieën van een van de opmerkelijkste heiligen van het christendom. Bezoekers kunnen binnen in de kerk en in de crypten veel kunstvoorwerpen en versieringen bewonderen.

8. Villa Rufolo

Villa Rufolo Ravello Amalfikust
Villa Rufolo in Ravello aan de Amalfikust (foto: Wikimedia)

Villa Rufolo herken je meteen als de plek waar de beroemdste boom van heel Italië staat.

Deze tuin bij het stadje Ravello (zeker ook een bezoek waard) biedt enkele architectonische hoogstandjes, een magnifiek uitzicht en overvloedig natuurschoon.

Je kunt vanaf bijna elk uitkijkpunt op de heuvel genieten van het prachtige uitzicht op Villa Rufolo, en ook getuige zijn van de dramatische zonsondergangen. Hoger gelegen op de kliffen tussen Salerno en Amalfi is er het hele jaar door van alles te doen in deze streek.

Gelegen aan misschien wel de mooiste kust van Italië, kun je hier genieten van een geweldig en een bezoek aan de villa. Terwijl je de binnenplaatsen, woonvertrekken en tuinen van dit eeuwenoude landgoed verkent, krijg je een goede indruk van hoe de mensen eeuwen geleden leefden.

9. Parco del Mercatello, het stadspark van Salerno

Parco del Mercatello, oase van rust in Salerno (foto: Wikimedia)

Waar je ook heen gaat in Salerno, Parco del Mercatello zal altijd een oase van rust zijn, weg van de drukte van het stadse leven.

Laat je voeten je leiden op zoek naar serene paden door de natuur midden in de stad.

Het park is iets meer dan 80 hectare groot en biedt een uitgestrekte groene ruimte met flora en fauna, speelplaatsen voor kinderen, paviljoens en bankjes om lekker te picknicken.

Er zijn ook regelmatig evenementen in het park en je kunt hier yogalessen volgen.

10. Castello di Arechi

Castello di Arechi (foto: Viaggiamo)

Dit glorieuze, middeleeuwse kasteel staat majestueus op een heuveltop en begroet de bezoekers met zijn trotse torens en torenhoge muren.

Verken de middeleeuwse overblijfselen van het oorspronkelijke Castello di Arechi, of wandel door de prachtige tuinen om sporen te ontdekken van neolithische stammen die ooit in deze contreien woonden.

Wat oud is, is weer nieuw, dankzij de bekwame ambachtslieden die oude stenen oppervlakken restaureren met hedendaagse materialen die van generatie op generatie doorgegeven kunnen worden.

Het Castello di Arechi, dat in de middeleeuwen waakzaam uitkeek over de Golf van Salerno, is beroemd om zijn defensieve functie. Het is gebouwd door Longobardo Arechi II in een poging zijn land te vrijwaren van aanvallers en het staat er nu nog met zijn muren tot wel 10 meter hoog.

De strategische ligging van het kasteel op een van de heuvels van Benevento, die uitkijken over Salerno zorgt ook nu nog voor indrukwekkende uitzichten.

Laat je rondleiden door een professionele gids die je op alle opmerkelijke kenmerken wijst en je helemaal meeneemt in het verhaal achter dit kasteel.

11. Amalfi

Amalfi in de buurt van Salerno
Amalfi, aan de Amalfikust (foto: Pixabay)

Dit is de plek waar toeristen kunnen genieten van geschiedenis en schitterende uitzichten. Hier vinden ze adembenemende landschappen met hemelsblauw water, kleurrijke gebouwen en de toppen van de bergen in de verte.

De Amalfikust ligt even ten zuiden van de Golf van Napels en even ten noorden van Salerno. Strikt genomen ligt de Amalfikust alleen aan de zuidzijde van het schiereiland, van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten. Maar ook Sorrento en andere plaatsen aan de noordkant worden in de volksmond wel tot de Amafikust gerekend.

Laat de schoonheid van de Amalfikust je inspireren. Amalfi en de andere plekken aan de kust zorgen voor een ontspannende pauze met spectaculaire uitzichten. En je zult merken waarom mensen van over de hele wereld naar deze plek reizen.

12. Provinciaal Archeologisch Museum Salerno

Provinciaal Archeologisch Museum van Salerno (foto: fulltravel.it)

Het maakt niet uit of je de streek rond Salerno voor het eerst verkent of je er al meerdere keren een bezoek hebt gebracht, het valt niet te ontkennen dat het Provinciaal Archeologisch Museum absoluut een bezoek waard is.

Hier kunnen bezoekers meer dan 400 jaar geschiedenis meemaken als ze een rondleiding krijgen door deze prachtig nagebouwde zalen waar ooit de belangrijkste keizerrijken van Europa floreerden.

Het museum heeft een uitgebreide bibliotheek met een overvloed aan informatie over alle facetten van leven in Salerno in de 15de eeuw. Loop gewoon rond in de zalen om een blik te werpen op oude voorwerpen uit de geschiedenis van Salerno, zoals stenen urnen, mozaïeken op vloeren en muren, gouden sieraden die in graven gevonden zijn en botversieringen.

13. Giardino della Minerva

Giradino della Minerva Salerno
De prachtige botanische tuin van Salerno (foto: Wikimedia)

Verken een 100 hectare grote botanische ruin die een van de eerste in Europa was voor het kweken van planten voor therapeutisch gebruik.

Tientallen soorten planten uit de hele wereld worden hier gekweekt, van oude favorieten als lavendel tot minder bekende kruiden die typisch zijn voor de Chinese geneeskunde.

Deze verbluffend mooie tuin is in zijn 18de eeuwse pracht hersteld en is nu in het hoogseizoen dagelijks open voor rondleidingen. Rondleidingen duren ongeveer een uur, en je krijgt alle uitleg over de eeuwenoude kruidenvelden en een fascinerende blik op dit verborgen hoekje van het leven aan de kust.

Nog niet genoeg moois gezien? Bekijk hier de allermooiste steden, streken en plaatsen van Italië.

Tip: vanaf Eindhoven Airport vlieg je in 2 uur en een kwartier uur op Napels. Kijk voor veerboten naar Italië en vanaf Napels op FerryGoGo.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Siciliaanse caponata

Recept: caponata, Siciliaans groentegerecht

De Biënnale van Venetië

De Biënnale van Venetië 2022