in , , ,

Sardinië, meer dan zee alleen

Costa Smeralda

Sardinië is het op één na grootste eiland in het Middellandse Zeegebied. Alleen Sicilië is groter in oppervlakte. Dit mooie eiland heeft vele gezichten en kent een rijke historie. Van ruige berglandschappen tot prachtige stranden aan een kraakheldere azuurblauwe of smaragdgroene zee, ieder gebied is bijzonder.

Sardinië heeft een mediterraan subtropisch klimaat, wat betekent dat het vrijwel altijd een aangename temperatuur heeft. Daarnaast is het eiland ook nog niet zo toeristisch en vind je dus nog genoeg rustige plekjes aan de ruim 1.800 km lange kustlijn.

Costa Smeralda
Een kleurrijk straatje op Sardinië

Cultuur

Sardinië heeft een zeer diverse en rijke cultuur. Dit is te mede te danken aan zijn veelzijdige geschiedenis. Sardinië is achtereenvolgens overheerst door de Feniciërs, Carthagenen, Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Spanjaarden, om uiteindelijk onderdeel te worden van Italië.

Het eiland heeft dan ook van iedere overheersing een stukje cultuur kunnen erven, wat tot een zeer excentrieke mix heeft geleid. Over het algemeen is naast het Sardijns het Italiaans de voertaal. Maar er zijn uitzonderingen; zo wordt er in de regio rond Alghero Catalaans gesproken en op het schiereiland San Pietro spreekt men Ligurisch.

De eerste bewoning van Sardinië is terug te leiden naar de prehistorie, waarvan de tempel Monte d’Accoddi en de vele nuraghi (torens uit de bronstijd) prachtige voorbeelden zijn. De rijke historie is veelal terug te vinden in de vele lokale festiviteiten, zoals het Sant’Eficio in Cagliari of de festiviteiten tijdens de Autunno in de Barbagia-regio.

Sardinië Italië
Bloemenliefhebbers kunnen op Sardinië hun hart ophalen

Eten op Sardinië

De Sardijnse keuken is relatief simpel maar heeft erg veel smaak en kent heerlijke geuren. Van de gerookte hammen, worsten en kaas uit het binnenland tot de vele gerechten met verse vis aan de kust, het smaakt allemaal fantastisch.

Opmerkelijk is wel dat Sardinië voor een eiland maar een beperkte viskeuken heeft. Echt authentieke gerechten zijn carlofontina (een soort couscous) en agnello (lam) of porceddu (spitvarken).

Daarnaast kent het eiland ook vele eigen wijnen, die stuk voor stuk hun eigen kwaliteiten hebben. Deze worden bepaald door de verschillende ondergronden en de druivensoorten waarvan ze gemaakt zijn.

Iedere overheerser heeft zijn eigen soort druivenstok meegebracht, wat heeft gezorgd voor een zeer exotisch assortiment aan wijnen. Probeer vooral de vernaccia, vermentino of de nuragus (vernoemd naar de nuraghi) .

Bezichtigingen

Het huren van een prettig vakantiehuis dat in de buurt ligt van de locaties die je graag zou willen zien is een goed begin. Sardinië heeft een aantal mooie steden die zeker een bezoekje waard zijn.

Noemenswaardig zijn Alghero, dat een overduidelijke Spaanse bouwstijl heeft, Nuoro, dat een orginele Sardijnse bouwstijl heeft en Cagliari (de Sardijnse hoofdstad) met zijn mooie historische districten.

Verder is voor de natuurliefhebber een bezoek aan het Nationaal Park Gennargentu ook aan te bevelen.

Kortom, wat je dan ook op de planning hebt staan, ieder bezoek aan Sardinië is een bijzondere ervaring die je de rest van je leven bij je zult dragen.

Photo Credit 1 en Photo Credit 2

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Het slangenfestival van Cocullo

Ferrari

Videocolumn: het succes van Ferrari