in , , ,

Senigallia, bellissima!

Maak kennis met deze bijzonder sfeervolle stad aan de Adriatische kust

Senigallia bij avond aan de Misa-rivier
Senigallia bij avond aan de Misa-rivier (foto: Gianmarco Guidi - Flickr)

Dit voorjaar bezocht ik Senigallia, een mondaine badplaats in het gewest De Marken, gelegen tussen Fano en Ancona. Bij Senigallia heb je geweldige zandstranden van wel 13 kilometer breed. Bijzonder, omdat een groot deel van de Adriatische kust uit kiezelstranden bestaat. Maar vergis je niet! Deze stad is méér dan alleen een badplaats. Het heeft een geweldig mooi historisch centrum dat minder aandacht krijgt dan het verdient.

De ligging van Senigallia aan de Adriatische kust
De ligging van Senigallia aan de Adriatische kust (bron: Google Maps)

We verbleven dit voorjaar 2 weken in Fratte Rosa, tussen Urbino en Fano in. Een mooie uitvalsbasis voor de middeleeuwse dorpjes in het grasgroene heuvellandschap van Le Marche (De Marken). Een van de parels van de regio is beslist het schitterende Corinaldo.

De universiteitsstad Urbino is ook een bezoek waard, net als de Romeinse stad Fano met zijn mooie poorten, stadsmuren en middeleeuwse centrum. Maar naast deze steden wilde ik ook graag eens Senigallia verkennen, de ondergewaarde badplaats aan de mooie Adriatische kust.

Plattegrond van Senigallia (bron: Senigallia Explorer) (klik voor een vergroting)

Geschiedenis

De stad werd rond 284 v.Chr. gesticht door de Romeinen, die het veroverden op de Senonen, die er al vanaf de 4de eeuw v.Chr. woonden. De stad kreeg van de Romeinen de naam Sena Gallica en het werd de eerste Romeinse kolonie aan de Adriatische kust. In de middeleeuwen was Senigallia het het belangrijkste handelscentrum van het hertogdom Urbino. Veel oude gebouwen ademen de grandeur van vervlogen rijke tijden.

Aardbevingen

Een enorme aardbeving in 1930 richtte grote verwoestingen aan in Senigallia. Ook nu nog lijdt de regio onder regelmatige aardbevingen. Veel modernere gebouwen zijn gebouwd op bestandheid tegen bevingen.

De afgelopen eeuw groeide Senigallia uit tot een van de belangrijkste badplaatsen aan de Adriatische kust, hoewel het een stuk minder bekend is dan het vooral onder jongeren populaire Rimini.

Bij Senigallia aan het strand
Bij Senigallia aan het strand (foto: Edward Hendriks)

Boulevard en haven

Slenter over de lange boulevard, langs strandtentjes, restaurants en speelplekken voor kinderen. Neem zeker de tijd om ergens een drankje en een hapje te doen en geniet van de heerlijke atmosfeer die deze plek biedt. Als het lekker weer is kun je natuurlijk ook genieten van het strand!

Het mooie strand van Senigallia: Blauwe Vlag (bron: adriaeco.eu)

Het strand bij Senigallia (Spiaggia di Levante, Spiaggia di Ponente) is gewaardeerd met een Blauwe Vlag, wat betekent dat het tot de schoonste stranden van Italië behoort. Een ander voordeel van dit strand is dat het heel geleidelijk afloopt in zee. Ideaal voor kinderen! Bovendien kun je hier – als je met de auto bent – direct aan het strand parkeren. Je staat dan met je auto aan de boulevard (de lungomare) van Senigallia. In het hoogseizoen moet je hiervoor wel parkeergeld betalen.

Met een biertje genieten aan het strand van Senigallia
Met een biertje genieten aan het strand van Senigallia (foto: Edward Hendriks)

Ben je klaar met het strand, loop dan even door naar de haven en bekijk hoe de vissers in de weer zijn met hun netten en boten of vergaap je aan de dure jachten die aangemeerd liggen.

 
De haven van Senigallia, met een bootje onder Nederlandse vlag!
De haven van Senigallia, met een bootje onder Nederlandse vlag! (foto: Edward Hendriks)

Paradijs voor architectuurliefhebbers

Ben je uitgekeken op de haven en het strand, dan heeft Senigallia nog veel meer voor je in petto. Het verrassend mooie stadscentrum is deels ommuurd en een paradijs voor liefhebbers van architectuur. De stad en het strand zijn van elkaar gespleten door de rivier de Misa.

Het centrum van Senigallia
Het centrum van Senigallia (foto: Edward Hendriks)

Langs de zuidoostelijke oever van deze rivier vind je de statige zuilengalerij Portici Ercolani, die is vernoemd naar de bisschop Giuseppe Maria Ercolani. De galerijen werden door Alessandro Rossi in 1746 gebouwd. Ze vormden in die tijd het handelscentrum voor de schepen die hier de haven binnenvoeren om er hun koopwaar te verhandelen. En eerlijk is eerlijk: het doet ook behoorlijk Venetiaans aan!

Portici Ercolani in Senigallia
Portici Ercolani in Senigallia (foto: Keith Laverack – Flickr)

Gehandeld wordt hier anno nu in boetiekjes en winkels met toeristische snuisterijen. Ook vind je eettentjes en barretjes in de zuilengalerij.

Op de noordwestelijke oever tref je de Porta Lambertina aan, een van de twee overgebleven stadspoorten. De poort herinnert aan paus Lambertini (Benedictus XIV), die het Colosseum in Rome van de ondergang redde.

In de zomer vind je onder de poort een markt een een openluchttheater. De poort leidt naar het gezellige historische centrum waar het aan het begin van de avond (zeker in het weekend) een drukte van belang is.

De Porta Lambertina die toegang geeft tot het centrum van Senigallia
De Porta Lambertina die toegang geeft tot het centrum van Senigallia (foto: Edward Hendriks)

De inwoners van Senigallia zijn dan massaal aan de aperitivo. Er wordt gelachen, gedronken en gegeten. Je kunt genieten van muziek en van heerlijke Italiaanse ijsjes. Grootstedelijke problemen lijken ver weg. Hier is het la dolce vita wat de klok slaat!

Gezellige straatjes met cafés en eetgelegenheden in het voetgangersgebied
Gezellige straatjes met cafés en eetgelegenheden in het voetgangersgebied (foto: Edward Hendriks)

Wat begint als aperitief gaat trouwens tot in de late uurtjes door. Senigallia is ook jouw bestemming als je je na een dag zee en cultuur lekker onder wilt dompelen in het bruisende nachtleven.

Piazza Roma met het stadhuis van Senigallia
Piazza Roma met het stadhuis van Senigallia (foto: Edward Hendriks)

Rocca Roveresca en Foro Annonario

Andere belangrijke bezienswaardigheden in Senigallia zijn het 12e-eeuwse fort Rocca Roveresca. Een lange brug verbindt het fort met het Piazza del Duca, waarop je de mooi gerestaureerde Eendenfontein of Leeuwenfontein vindt.

Fontana delle Anatre (eendenfontein) op Piazza del Duca in Senigallia
Fontana delle Anatre (eendenfontein) op Piazza del Duca in Senigallia (foto: Wikimedia)

Het Rocca Roveresca had in de afgelopen eeuwen verschillende defensieve en andersoortige functies. Het was in gebruik als artillerieschool, als ziekenhuis, als gevangenis en als weeshuis. Tegenwoordig vind je er veel culturele evenementen en tentoonstellingen.

Het Rocca Roveresca
Het Rocca Roveresca (beeld: YouTube)

Ook heel bijzonder is de in de smalle steegjes van het historische centrum verstopte Chiesa della Croce (Kerk van het Kruis). Een kleine kerk uit 1608 die renaissance van buiten en barok van binnen is. Het is binnen in de kerk alles goud wat er blinkt!

Het mooiste kerkje van Senigallia: Chiesa della Croce
Het mooiste kerkje van Senigallia: Chiesa della Croce (beeld: Google Maps)

En dan is er ook het neoclassicistische plein Foro Annonario uit 1834. Dit cirkelvormige piazza is gemaakt met metselwerkzuilen die de galerijen ondersteunen en met dakpannen van klei. Het is ontworpen door de architect Pietro Ghinelli in 1834.

Rondstruinen door Senigallia

Overal in het centrum zijn trouwens voetgangersgebieden, waardoor je heerlijk rond kunt struinen zonder last te hebben van druk verkeer. Ik raad je echt aan hetzelfde te doen, Senigallia is een geweldige struinstad.

Het Foro Annonario in Senigallia
Het Foro Annonario in Senigallia (foto: Wikimedia)

Rotonda al Mare

Een ander karakteristiek punt in Senigallia is de pier, genaamd Rotonda al Mare uit de jaren dertig. Na een periode van verval in de jaren tachtig en negentig is dit bouwwerk uit het fascistische tijdperk in 2007 feestelijk heropend. Hier kun je nu regelmatig genieten van tentoonstellingen, concerten en andere evenementen.

Video: net als de pier van Scheveningen, maar dan anders:

Ben je in De Marken en enigszins in de buurt van Senigallia? Sla deze verrassende badplaats dan zeker niet over! Zelf kan ik eigenlijk niet wachten om terug te gaan naar deze stad en meer te proeven van de fantastische mediterrane atmosfeer die je hier op elke straathoek proeft. Naast het streetfood en de gelati uiteraard!

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je met het vliegtuig vanaf Schiphol (je vliegt dan op Ancona) met KLM of Alitalia. Met Ryanair kun je vanaf Weeze Airport (tip!) naar Ancona vliegen. Vanaf de Aeroporto delle Marche is het dan nog slechts 20 minuten rijden met je huurauto naar Senigallia. Met je eigen auto vanaf Nederland of België moet je rekenen op één tot twee dagen rijden.

Bekijk ook: de 10 mooiste plekken in De Marken.

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaans kookboek: De Pizza Elementen

Het Toscaanse kookboek van Giancarlo en Katie Caldesie

Italiaans kookboek: Toscane van Giancarlo en Katie Caldesi