in

Waarom onze taaltraining Dit is Italiaans beter is dan Duolingo

Italiaans leren met Duolingo of met een cursus Italiaans?
Italiaans leren met Duolingo of met een cursus Italiaans? (beeld: YouTube)

Duolingo. Superleuk en lekker makkelijk. Je kunt het doen terwijl de tv aan staat en je op de bank zit en met een half oog meekijkt naar een programma op net 2. Heerlijk toch? Je tikt wat antwoorden aan en je dopaminelevel wordt verhoogd met elk bliepje en groen vinkje voor een goed antwoord. Na 5 of 10 goede antwoorden krijg je een trofee en ga je naar de volgende stap in de reeks. Heel bevredigend, maar werkt het ook?

Eerlijk is eerlijk, als ik me wil ontspannen en iets leuks wil doen in de bus op weg naar mijn werk vind ik het ook geinig om op mijn Duolingo-app Portugees te doen. Om bovengenoemde redenen. Maar leer ik er ook wat van? Of ben ik verslaafd aan het groene vinkje met vrolijke geluidsnotificatie dat me de illusie geeft dat ik me zal kunnen redden als ik in Italië, Portugal of welk buitenland dan ook ben?

De voor- en nadelen van Italiaans leren met Duolingo

Het is leuk dat je zinnen kunt nazeggen en dat je dan bevestigd wordt met bliepjes en vinkjes als je het goed hebt uitgesproken. Ik vind dat echt geweldig, zeker als je je spraak moet opnemen en je daar positieve feedback op krijgt.

Je hebt bijna het gevoel dat je echt met iemand praat. Je krijgt continu feedback op alles wat je doet, maar de mogelijkheid om fouten te maken en te leren van je fouten is gering. Je hoeft niet uit te zoeken wat je fout hebt gedaan (de volgende keer kies je gewoon de andere optie).

De keren dat je een werkwoord moet invoegen, kun je vaak kiezen tussen 1 werkwoord en 2 zelfstandig naamwoorden. Je kunt je dan afvragen wat je eigenlijk precies aan het oefenen bent.

Passief leren

In Duolingo zit wel wat grammatica, maar dat werkt allemaal intuïtief en passief. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat ze intuïtief een taal vloeiend kunnen leren spreken. Ja, het is zo dat het je zeker kan helpen vooruit te komen, maar dit geldt maar tot een bepaald niveau, zeg ik uit eigen ervaring.

Waarom onze cursus Italiaans beter is dan Duolingo
Kun je wel echt Italiaans leren met Duolingo? (beeld: Duolingo)

Bovendien leiden de oefeningen bij Duolingo vooral tot passieve kennis van het Italiaans en niet tot actieve kennis. Over het verschil daartussen, lees vooral eens dit blogartikel als je hier meer over wilt weten.

De variëteit in de oefeningen via Duolingo is beperkt, de zinnen zijn soms nogal vreemd (jullie olifanten drinken melk) en last but not least de interfacetaal is Engels. De oefeningen waarbij je zinnen moet vertalen gaat dus ook uit van het Engels.

Je hoeft nooit lange teksten te schrijven of te lezen of naar lange fragmenten te luisteren, waardoor je niet leert te kijken naar de grotere samenhang in een tekst of gesprek. Eigenlijk oefen je vooral je woordenschat. Maar een taal is zoveel meer dan woordjes leren.

De voordelen van Italiaans leren via Dit is Italiaans

In de cursussen die ik voor Dit is Italiaans heb gemaakt, zit veel diversiteit in de oefeningen. Je zult regelmatig pen en papier moeten pakken, iets moeten opzoeken in het woordenboek of in het grammaticaoverzicht iets terug moeten zoeken om je de taal echt eigen te maken.

Als je moeite moet doen en moet nadenken voor het maken van een oefening, ben je bezig met reflectie die nodig is voor het verwerken van kennis en het verplaatsen van kennis van je werkgeheugen naar je langetermijngeheugen.

Ja, dat kost meer moeite. Over het nut en de voordelen van moeite doen schreef ik al het artikel Leerplezier: inspanning of ontspanning? en nog een ander artikel over de onontkoombaarheid van grammatica.

Van zelf proberen leer je meer

Het is het benutten van je actieve kennis waarbij je zelf dingen moet produceren, net zoals in het echt zou gebeuren. Als je in een conversatie in Italië belandt, heb je ook niet de mogelijkheid om te kiezen uit de woorden die een app je aanbiedt voor het maken van een zin. Je zult het toch echt zelf moeten doen. Of je moet steeds Google Translate willen gebruiken als je in Italië bent?

Nog een groot voordeel van onze cursus: er een Community waarbij je al je je opdrachten en vragen voor kunt leggen aan de groep en met de billen bloot kan. Of moet. Veel mensen durven dat nog niet en laten daar leermomenten liggen.

Het lijkt dan veiliger om te kiezen voor de schijninteractie van een groen vinkje bij Duolingo. De app zegt dat ik het weet. Terwijl er in onze community ook echt wel toezicht is op de gesprekken om de sfeer veilig te houden.

Ik begrijp dat dat spannend is. Maar ook in Italië is het spannend, nog veel spannender! Je kunt het plaatsen van je werk in de Community dus het beste zien als een leermoment dat onderdeel uitmaakt van het proces van een taal leren dat je ook al vanuit huis kunt doen.

Duolingo is een prima aanvulling

Duolingo: prima als ondersteuning bij je taaltraining (beeld: Duolingo)

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben zeker niet cynisch over het gebruik apps om een taal te leren, ik denk dat ze zeker wel van toegevoegde waarde kunnen zijn bij het leren, voor de leuk en voor de ontspanning. Duolingo is prima als aanvulling op je gedegen taaltraining Italiaans.

Quizlet of WRTS vind ik echter betere aanvullende apps op het cursusmateriaal dat ik voor Dit is Italiaans heb gemaakt. De Prisma woordenboek-app is ook een fantastische werkwoordenvervoeger. En, heel ouderwets, de goede ouwe papieren boeken over het leren van Italiaans. Meer informatie over deze hulpmiddelen bij het leren van Italiaans vind je in dit artikel.

🇮🇹 Tip: wil je zelf Italiaans leren op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt? Meld je nu aan voor de online cursus Dit is Italiaans voor beginners, die je begeleidt naar een A1-niveau.

De cursus is speciaal samengesteld voor Dit is Italië, door een ervaren docente Italiaans. Boordevol uitdagende en afwisselende lessen, video’s, audiobestanden, oefeningen en een A1-toets om je die prachtige Italiaanse taal eigen te maken.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 6 belangrijkste wielerwedstrijden in Italië

6 van de belangrijkste wielerwedstrijden in Italië

De beste tips en bezienswaardigheden van Cagliari

Cagliari op Sardinië – 13 hoogtepunten