in , ,

Taboe doorbroken: toeristen betalen voortaan € 5 voor een bezoek aan het Pantheon

Het bijwonen van de kerkdiensten in het monument, dat sinds de 7de eeuw een kerk is, blijft kosteloos

toegangsprijs voor het pantheon in rome
Het Pantheon in Rome is de eerste Romeinse kerk waarvoor je toegang moet betalen (foto: Gabriella Clare Marino/Unsplash)

Een bezoekje aan een van de populairste attracties in Rome is niet langer gratis. Sinds deze week moeten toeristen een toegangskaartje van € 5 kopen. Vanwege de grote belangstelling waren aan het begin van de week alleen combitickets met audiogids (15 euro) of een rondleiding (30 euro) beschikbaar. Voor de contante betaling aan de deur stond een lange rij.

Jaarlijks wordt het Pantheon bezocht door 9 miljoen mensen, waardoor het een van de belangrijkste toeristische attracties van Rome is.

Opbrengsten en bestemming

Minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano kondigde afgelopen zondag aan dat 30 procent van de opbrengst ten goede komt aan de Katholieke Kerk. Het resterende deel, 70 procent, wordt gebruikt voor het onderhoud van het gebouw en voor liefdadigheidsdoeleinden.

Bezoekers die de erediensten in het kerkgebouw bijwonen, hoeven ook in de toekomst geen toegangsgeld te betalen. Toegang blijft gratis voor jongeren, geestelijken en inwoners van Rome. Het ministerie van Cultuur had in 2017 al een vergelijkbare overeenkomst gesloten met het bisdom Rome, maar daar kwam destijds niets van terecht. Onder meer omdat het vragen van een (verplichte) toegangsprijs voor een kerkgebouw in Italië toch nog een taboe is.

Historische achtergrond

De oorspronkelijke tempel werd gebouwd in 27 voor Christus, maar werd verwoest tijdens een grote brand in 80 na Christus. Keizer Hadrianus liet het Pantheon tussen 119 en 125 herbouwen, waarbij het zijn karakteristieke ronde vorm kreeg.

Na de val van het West-Romeinse Rijk bleef het Pantheon in handen van de Byzantijnse keizers, hoewel zij geen macht meer hadden in Rome. In 609 schonk de Byzantijnse keizer Phocas de tempel aan paus Bonifatius IV, die het ombouwde tot de Santa Maria ad Martyres-basiliek, de officiële naam van het Pantheon. Vanaf de renaissance werd het monument ook gebruikt als begraafplaats voor prominente Italianen.

Het Pantheon is hiermee de eerste kerk in Rome die niet langer gratis te bezoeken is.

Wil je je bezoek aan het Pantheon van tevoren goed voorbereiden? Boek dan nu alvast je audiotour of rondleiding met gids.

Bron: avvenire/kathpress.at

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tekenen dat de zomer in Italië is begonnen

10 onmiskenbare tekenen dat de zomer is aangebroken in Italië

Ook deze 'Italiaanse' beestjes kom je tijdens je volgende vakantie in Italië tegen

22 enge, leuke, gekke Italiaanse beestjes die je thuis (bijna) nooit ziet – deel 2