in , , ,

Cisternino: 10 x eten, drinken en doen in de stad van de bombette

Cisternino
Lekker eten, drinken en doen in het charmante Cisternino in Apulië (foto's: Martine van Groenigen)

De borghi più belli d’Italia, je hebt vast eens van de lijst gehoord. Hierop staan namelijk de mooiste dorpjes dan wel stadjes van Italië. Cisternino is zo’n stadje. Witte huisjes, nauwe kruip-door-sluip-door-straatjes, de altijd wapperende wasjes en ga zo maar door. De mensen zijn hier aardig, hun lach is aanstekelijk en dan hebben we het nog niet eens gehad over de leuke restaurantjes (met de fantastische specialiteiten) en winkeltjes in het dorp. Als je in Puglia bent, mag je Cisternino zeker niet overslaan. 

Cisternino
Steegje in Cisternino, Puglia

Waar eet je het lekkerst in Cisternino?

1. Le Tre Lanterne 

Piazza Vittorio Emanuele 34

Een bijzonder fenomeen in Cisternino (en vast ook elders in Italië) zijn de slagerijen waar je binnenloopt, iets aanwijst en dit dan in het restaurantje ernaast nuttigt. Zo werkt het ook bij Le Tre Lanterne.

Je komt het restaurant binnen via de slagerij waar je in de toonbank allerhande soorten vlees ziet liggen. Ga zitten – of wijs direct iets aan – en smullen maar. Uiteraard zijn de bombette hier van hoog niveau en zeker aan te raden, maar ook de orecchiette met ragù van wild zwijn of de tagliata zijn om je vingers bij af te likken.

Oh, en vergeet zeker geen glaasje wijn van een van de lokale wijnhuizen te bestellen.

2. Micro

Via Santa Lucia 53

Ga je op vakantie naar Italië en laat je het woord vegetarisch, of nog ‘erger’ veganistisch, vallen, dan staan de vooroordelen vaak direct klaar. ‘Italië is echt geen land voor mensen die geen dieren eten. Dat ís juist wat Italië zo bijzonder maakt, zijn keuken.’

Buongiorno 1860, het is 2022 en zelfs in Italië is het grote V-woord geland. Vegetarisch, veganistisch, van alles wat: het kan. Micro is zo’n vega friendly restaurant.

Nog steeds dicht bij de Italiaanse keuken, maar de gebakken guanciale heeft plaatsgemaakt voor funghi en de grote stukken vlees zijn ingeruild voor seizoensproducten van het land. Wie had dat gedacht!

De gezellige straatjes van Cisternino

3. Off Topic 

Piazza Pellegrino Rossi 27

Ah, de pinsa. De wat? De pinsa. Een kruising tussen een pizza en een focaccia. Bij Off Topic hebben ze in alle soorten en maten. Pompoen en pecorino, salsiccia en artisjok, maar ook de klassiekers als tuna, diavola en de quattro stagioni hebben de menukaart gehaald.

Ondanks dat er in het woord misschien maar twee letters anders zijn, en het op het eerste gezicht best wel overeenkomt met de pizza, is de pinsa echt een ander ding. Ideaal voor tijdens de lunch als je geen zin hebt in een gigantische pizza.

En oh, bij Off Topic zit je vanaf januari (!) al heerlijk buiten in het zonnetje op het plein. En dat is genieten kan ik je vertellen. Of het nou met een pizza of een pinsa is. 

4. Bère Vecchie

Via Regina Elena 8

Je hebt me er vast al eens eerder over gehoord: het fenomeen antipasti. In Puglia is er niet zoiets als één voorgerecht en door naar de rest van het menu. Als je het goed wil doen, bestel je de antipasti en blijven er maar bordjes voorgeschoteld worden.

Bere Vecchie is daar ook goed in. Klassiekers uit de streek zoals de bombette en capocollo worden gemixt met een iets spannender palet zoals cime di rape met sojasaus of… nou ja, ik ga het niet allemaal verklappen.

Het is genieten. Je zit hier ook nog eens ontzettend gezellig op het gekleurde meubilair binnen of buiten, het personeel is super attent en aan het einde van de avond heb je echt het idee dat je (bijna) heel Puglia hebt geproefd. 

5. 110 Cavalli

Via San Quirico 24

Zin in een aperitivo, een afzakkertje of een slaapmutsje voor het naar bed gaan? Dit is je go to-adres vanaf nu. Bij 110 cavalli, ook wel centodieci cavalli, de ‘110 paarden’, vind je alles wat je nodig hebt.

Een terras met fantastisch uitzicht over de Valle d’Itria, vele avonden vol met live muziek, een gastheer die verstand van zaken heeft en je bij alle soorten likeur die hij heeft een goed verhaal kan vertellen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra’s bij de aperitivo.

Dit is zo’n adresje waar je, als je er zit, van denkt: ja, nu hebben we het eens even goed voor elkaar, daar proosten we op. Niet teveel, want dan tel je later in je bed 110 paarden in plaats van 110 schapen. Ach, dat slaapt misschien wel net zo lekker. 

Leuk om te doen in Cisternino

1. Seconda colazione bij Bar Palazzo

Corso Umberto I 103

In een eerder artikel, over hoe je jezelf zo snel mogelijk een Italiaan voelt op vakantie, noemde ik hem al. De seconda colazione, het tweede ontbijt. Als je dat ergens goed kan doen is het hier bij Bar Palazzo.

Nog nooit heb ik zoveel verschillende soorten zoete broodjes gezien met allerlei verschillende vullingen. Kies iets uit de vitrine (de croissants gevuld met pistache of room zijn goddelijk), bestel je koffietje en ga binnen zitten, hang aan de bar of nog leuker: buiten op het terrasje.

De dorpsbewoners groeten elkaar, maken een praatje en gaan weer door. Als je hobby mensen kijken vanaf het terras is, is dit de plek. 

2. Puglia Classics shoppen bij het winkeltje van Masseria Cervarolo

Via Regina Margherita 54

Vlak voor Cisternino vind je in de heuvels een prachtige masseria. Hier kun je uiteraard overnachten, maar ook kookworkshops of wijnproeverijen volgen. Daarnaast geven ze excursies door heel Puglia.

Dat niet alleen! Deze slimmeriken bedachten om alles wat Puglia Puglia maakt, samen te voegen in een winkeltje. Met groot succes. Taralli, heerlijke wijnen, kaasjes, vleeswaren, olijfolies. Maar ook biologische thee, kruiden, chocola.

Het winkeltje is te vergelijken met in Nederland de Dille & Kamille, alleen mist de rustgevende muziek. Zeker een bezoekje waard als je op zoek bent naar bijzondere wijnen uit Puglia of taralli met eens een andere smaak als venkelzaad of peperoncino

deel van het winkeltje van Masseria Cervarolo in Cisternino
deel van het winkeltje van Masseria Cervarolo

3. Uitkijkpunt over de Valle d’Itria

Piazza Giuseppe Garibaldi 4

Aan de rand van het oude stadje vind je een hoog uitkijkpunt over de Valle d’Itria. Overal waar je kijkt zie je trulli en als je te lang blijft kijken, lijkt het net alsof je in de Efteling staat.

Vanaf het uitkijkpunt zie je bijna alle highlights van dit deel van Puglia liggen: Martina Franca, Locorotondo, Ceglie Messapica en vast nog meer die ik nog niet ontdekt heb.

Rondom het punt staan bankjes om even bij te komen en zitten (uiteraard) verschillende oude mannetjes te kaarten of te wachten op een praatje. 

4. ’s Maandags boodschappen doen op de markt van Cisternino

Deel van de markt met eten en drinken: Piazza dei Navigatori

Non-food deel van de markt: Via Regina Margherita / Via Dante Alighieri

Maandag marktdag in Cisternino. Waar je in Nederland op een maandagochtend vaak in 80% van de plaatsen met een megafoon kunt gaan staan, maar niemand je hoort, is Cisternino maandagochtend dé place to be.

De markt is niet zo groot als in bijvoorbeeld Martina Franca, maar je vindt er alsnog alles wat je nodig hebt. Iedereen kent elkaar, groet elkaar en heeft een lach op zijn gezicht. Dat valt op aan Cisternino: de mensen zijn hier héél aardig, gaan graag een praatje met je aan en vinden het leuk dat je er bent.

Dat maakt je bezoek aan de markt eigenlijk alleen maar leuker. De fysiotherapeut uit het dorp geeft er (ongevraagd) advies aan de marktkooplui over hoe ze de tasjes moeten aangeven zonder direct in een hernia te schieten.

De ene kraam biedt op tegen de andere kraam en waar de kiwi’s bij de een voor 60 eurocent per kilo worden verkocht, gaan bij de ander aan het einde van de dag zijn rode, gele en groene peperoni weg voor bodemprijzen.

5. Bombette eten bij een van de vele slagerijen 

Vleeseters moeten in Cisternino echt de bombette proberen

Cisternino staat bekend om de vleesspecialiteit de bombette. In de volksmond kun je dit vergelijken met een slavink op een gourmetstel, maar hiermee stoot ik waarschijnlijk een x-aantal culinaire lezers tegen de borst.

De bombette zijn kleine pakketjes, vaak van een mix van varkens-, rund- en ander vlees, waar een plakje pancetta omheen zit. Soms zit er nog iets anders in zoals kaas of mortadella.

In Cisternino vind je veel slagerijen waar je allerlei soorten bombette ziet liggen. Je kunt ze aanwijzen en op het terras voor de deur of het naastgelegen restaurantje oppeuzelen. 

Meer informatie over Cisternino?

Ontdek Cisternino op de website van de Borghi più belli d’Italia.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tips voor een stedentrip in Italië 2022

Tips voor je stedentrip naar Italië in 2022

Oplichters in Rome

Column: oplichters in Rome