in ,

Twee écht Italiaanse kookboeken

Italiaans leren koken van Nederlandse emigranten in Apulië

Echt Italiaanse kookboeken

Dit zijn Italiaanse kookboeken die niet zo supermodern gestyled zijn. Geen hippe inhoud, laatste trends, of moderne experimenten met de Italiaanse keuken. Dit zijn lekkere, traditionele gerechten zoals ze in Apulië nog worden gemaakt. Want daar wonen Jolande Burg en Erik Spaans en daar halen ze hun inspiratie vandaan.

Eerder recenseerde ik al een boek van de kokkin en de fotograaf over antipasti. Dat was een heerlijk boek, met prachtige foto’s. Nu zijn er twee nieuwe boeken uit van het Nederlanse duo in Apulië. Het eerste is een boek over soepen en brood uit verschillende jaargetijden.

Le quattro stagioni Le quattro stagioni

De recepten in Le quattro stagioni zijn toegankelijk en voor iedereen te maken. Ze lijken wellicht op het eerste gezicht wat saai, maar de smaken zijn complex door een interessante combinatie van ingrediënten.  Ook is er dikwijls een grappige insteek: zo kun je je soep vullen met ricottaballetjes (toch nét wat anders dan onze gehaktballetjes), gefrituurde tortellini of gevulde slabladeren. Op deze manier krijg je leuke gevulde soepen die écht wel wat anders zijn dan onze tomaten- en groentensoep. Het tweede gedeelte bestaat uit broden en deegwaren die je erbij kunt serveren zodat je eigenlijk een complete maaltijd krijgt. Ik maakte de taralli en een focaccia pugliese thuis. Heerlijk! En als ik het kan maken, kun jij het ook! Ik vind dit boek het beste en het leukste tot nu toe van het duo. Niet ingewikkeld, wel heel erg goed.

Vegetarisch en vis op z'n ItaliaansVegetarisch en vis op z’n Italiaans

Het tweede boek heet Vegetarisch en vis op z’n Italiaans en is van vorig jaar. Dit boek is ingedeeld naar ingrediënt. Maar er is ook een hoofdstuk over antipasti en pizza en focaccia. De indeling is dus niet zo duidelijk en ook staat er nog iets in over ‘geloof, hoop en liefde’. Een sympathiek verhaal, maar wat het in het kookboek doet is mij niet helemaal duidelijk. Ik hou niet zo van culturele verhalen in een kookboek en je kunt hierdoor niet in één oogopslag zien wat de logica van de indeling is. Sommige hoofdstukken beslaan veertig bladzijden, andere vier. Het lettertype is vermoeiend en het recept staat dan eens op een witte, dan eens op een blauwe, dan eens op een oranje pagina. Ik ben daar gevoelig voor.

Maar wat belangijker is: kijk je naar de kwaliteit van de foto’s en van de recepten, dan wil je dit Italiaanse kookboek beslist in je keuken hebben staan. Jolande Burg is geen tv-kok en heeft geen grafisch team achter zich van jonge mensen met hipster aarden. Maar dit boek is veel beter dan menig ‘Italiaans kookboek’ dat vanachter de computer wordt gemaakt.

Dit boek komt voort uit liefde en ervaring in de Italiaanse keuken. Het belangrijkste ingrediënt om kwaliteit te kunnen leveren. Je weet: Jolande heeft uren in de keuken gestaan en met de meest fantastische thuiskoks uit Apulië gesproken om zo de meest fantastische recepten los te peuteren.

Origineel en lekker

De recepten in beide boeken zijn origineel en lekker, goed gewoon! Dit mag het stempel authentiek dragen. Dat kan niet genoeg benadrukt worden. Wil je Italiaans leren koken van een Nederlandse, haal dan deze mooie écht Italiaanse kookboeken van Jolande Burg en Erik Spaans in huis.

Vegetarisch en vis op z’n Italiaans
door: Jolande Burg en Erik Spaans
256 blz.
€ 24,95
Edicola Pubishing, 2016
ISBN 9789492199591

Koop bij bol.com

Le quattro stagioni
door: Jolande Burg en Erik Spaans
240 blz.
€ 24,95
Edicola Pubishing, 2017
ISBN 9789491172793

Koop bij bol.com

Lotje Lomme

Geschreven door Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Paasfeest 2017 De veiligheidsoperatie rond Colosseum op Goede Vrijdag

Rome houdt adem in voor viering paasfeest

het mysterie van het Italiaanse ondergoed

Column: het mysterie van het Italiaanse ondergoed