in

Tweede huis in Italië? Nu toeslaan!

Sinds 2008 is de gemiddelde prijs van woningen gedaald met maar liefst 25%

Tweede huis in Toscane?
Tweede huis in Toscane? (foto: Pixabay)

Wie de koop overweegt van een pied-à-terre in Italie, kan zich maar beter haasten. De prijzen liggen nu nog betrekkelijk laag, maar dat kan veranderen. Tenslotte klimt ook de Italiaanse economie, na jaren van teruggang en stagnatie, weer langzaam aan uit het dal omhoog. Zodoende komt er ook weer wat leven op de onroerendgoedmarkt, die de afgelopen jaren potdicht heeft gezeten.

De crisis heeft hard toegeslagen op de Italiaanse huizenmarkt. Sinds 2008 is de gemiddelde prijs van woningen gedaald met maar liefst 25%. Voor veel eigenaren was dat een reden om hun woningen niet te koop aan te bieden, terwijl omgekeerd aspirant-kopers ervoor kozen om het einde van de crisis af te wachten, zodat de makelaars jaren lang slechte zaken hebben gedaan.

Booming Milaan

Daar lijkt nu verandering in te komen, ook al daalde zelfs vorig jaar de gemiddelde waarde nog met 0,2%, tegen een stijging van 7% in Nederland. Maar de situatie is lang niet overal gelijk. In booming Milaan stegen de woningprijzen gemiddeld met 1,8%, en in het bruisende stadscentrum nog veel meer, terwijl ook het economisch nogal slome Rome een kleine toename van 0,8% te zien gaf.

Buiten de grote steden gaat het over het algemeen minder goed, en ook de markt van vakantiewoningen zat vorig jaar nog lichtjes in de min. Uit een onderzoek van makelaarsgroep Tecnocasa blijkt dat vorig jaar voor huizen aan zee 0,7% minder werd neergelegd dan in 2016 en voor optrekjes in de bergen of aan een meer 0,8% minder.

Op het eerste gezicht lijkt dat vreemd: de economie trekt aan, de prijzen zijn gekelderd en ook de hypotheekrente is historisch laag, dus je zou verwachten dat consumenten zich massaal op de markt van eerste en tweede huizen zouden storten. Niet dus, of misschien beter: nog niet.

Onzekere toekomst

Economisch dagblad Il Sole 24 Ore legde onlangs uit, hoe dat komt: De afgelopen jaren is er zo weinig verkocht, dat er sprake is van een overvloedig aanbod, waardoor de prijzen worden gedrukt. Bovendien verloopt het economisch herstel in Italie uitzonderlijk traag, en het is, laten we zeggen, twijfelachtig of daar onder de huidige populistische regering verbetering in gaat komen.

De binnenlandse situatie is dus nog onzeker, en veel Italiaanse aspirant-kopers aarzelen daarom nog om een hypotheek te nemen, zeker als het gaat om een tweede woning. Buitenlanders hebben dat probleem veel minder, zodat bij voorbeeld de prijzen rond het Gardameer afgelopen jaar constant zijn gebleven door de aankopen van met name Duitsers.

Wat wel opvalt in de studie van Tecnocasa is dat de animo voor de traditioneel populaire, en dus dure, ’tweedehuisregio’s’ wat lijkt af te nemen. Zo daalden vorig jaar de prijzen voor vakantiewoningen in Toscane met 4% en in Veneto met 1,6%. Heel anders ging het op Sicilië, dat sowieso steeds beter scoort als toeristische bestemming. Hier gingen de prijzen omhoog met 1,6%.

In Emilia-Romagna was een daling te zien van 0,2%, in Campanië van 0,4% en op Sardinië en in Ligurië van 0,5%: wel in de min dus, maar minder dan gemiddeld.

Verhuur aan toeristen

Interessant is tenslotte de informatie op gespecialiseerde sites over steden waar Italianen graag panden kopen voor verhuur aan toeristen. Het zal niet verbazen dat Rome en Florence daarbij de boventoon voeren. In de stadscentra zijn daar de afgelopen jaren duizenden woningen verbouwd tot vakantiehuis of B&B en dat geldt nog steeds als een goede investering.

Ook in Napels en Palermo, schitterende steden waar je tegenwoordig ook gemakkelijk een lang weekend naartoe kunt, neemt het aantal toe. In het noorden is Verona gewild, met zijn Arena en het nabije Gardameer, evenals Turijn dat sinds de Winterspelen van 2006 definitief op de toeristische kaart is gezet.

In Milaan zetten huiseigenaren daarentegen nog vooral in op gezinnen en studenten. Venetië ontbreekt op het lijstje, vermoedelijk omdat daar wel echt geen koopjes meer te halen zijn.

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Monte Serra bij Pisa staat in brand

Column: brand op Monte Serra

Favignana, een van de mooiste Italiaanse eilanden

Nazomertips voor Italië