Wie denkt dat alle meren in het noorden van Italië hetzelfde te bieden hebben, vergist zich schromelijk. Tijd om de verschillen bloot te leggen zodat jij een weloverwogen keuze kan maken. Een keuze die past bij jouw reisgezelschap en verwachtingen. Een overzicht van de grote Italiaanse meren in net noorden van het land.

gardameer

Gardameer: het grootste van de Italiaanse meren

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Maar saai is het allerminst. De vorm van Lago di Garda zorgt voor afwisseling. Het smalle noordelijke gedeelte zit geklemd tussen steile bergen. Een ideaal gebied voor watersporters. Het zuidelijke gedeelte is breed. Het diepblauwe water en de citrusbomen, oleanders en cipressen zorgen voor een instant vakantiegevoel.

Gezinnen die houden van kamperen vinden hier alles wat ze wensen. Naast Gardaland en Sealife (Peschiera del Garda) is Caneva World (Lazise) een trekpleister. In het grootste waterpark van Italië glijd je 32 meter steil naar beneden. Kortom, spanning en sensatie! Liefhebbers van pittoreske stadjes met smalle en autoluwe straatjes: ga Riva del Garda ontdekken!

Gardameer Italië

Even genoeg van de hitte in een stadje? Wie toe is aan wat afkoeling rept zich naar Varone, in de buurt van Riva del Garda. Bezoek er de waterval Cascate del Varone via de Grotta Cascata Varona. Een aanrader als je met kinderen reist. De entree is democratisch, de ervaring onbetaalbaar, de airco puur natuur.

Ben je een vlotte chauffeur, rijd dan zeker langs de Bruscha Schlucht. Talloze bochten en tunneltjes leiden telkens weer tot een subliem uitzicht. Het is ook een uitverkoren parcours van motorrijders. Wanneer auto’s elkaar kruisen, is voorzichtigheid aangewezen. De weg is op sommige plaatsen best wel smal.

Altijd al benieuwd geweest hoe een privé-eiland aanvoelt? Isola del Garda kan je bezoeken onder begeleiding. Maar geen paniek, het aantal bezoekers dat gelijktijdig het eiland op mag, is beperkt. Zo ervaar je toch ten volle het gevoel van rust en stilte. Als je graag vaart en veel indrukken wil opdoen, stap dan op in de oude haven van Barbarano. Zo vaar je eerst langs de andere haventjes waar je kan opstappen: Gardone Riviera en Portese. Slim bekeken! Hou je van wijn? Dan moet je zeker gaan kijken in Bardolino. Home of the best wine uit het Italiaanse meren-gebied.

De 15 mooiste campings rond het Gardameer vind je hier.

Meer informatie over het Gardameer vind je ook op Gardameer-Nu.nl.

Iseomeer

Kies je voor het Iseomeer, dan kies je voor Italiaanse charme. Lago d’Iseo is minder bekend, maar absoluut een aanrader voor meerwaardezoekers. Sebino, zoals het ook genoemd wordt, is een meer dat nauwelijks 60 km lang is. Nergens is het breder dan 5 km. Het is er zo mooi! En, je kan er super lekker eten en genieten van de plaatselijke wijn. Hier ligt Franciacorta, een belangrijk wijnbouwgebied. Ga bij een plaatselijke wijnboer gerust eens proeven van de lokale wijn!

Iseomeer

Het stadje Iseo heeft een pittoresk haventje, gevels in warm okergeel en een promenade met een wondermooi uitzicht: een lust voor het oog. Langs de oevers groeien palmbomen om het plaatje compleet te maken.

Overweeg zeker een boottrip naar Monte Isola, een klein eiland midden in het Iseomeer. Durf je het aan om er te voet tot helemaal aan het heiligdom van Maria te klimmen? Het oude ezelspad is echt steil. Is dat misschien de reden dat dit een populair bedevaartsoord werd?

Lago Maggiore

Lago Maggiore ligt in het grensgebied tussen Italië en Zwitserland. Hier leeft een unicum: een forel die nergens anders gesignaleerd werd. Er wordt jaarlijks zo’n 150 ton vis gevangen!

In de negentiende eeuw was het een trekpleister voor de Europese adel, die er luxueuze villa’s bouwde en botanische tuinen aanlegde. Je kan nog tuinen bezoeken in Baveno, Pallanza of Alpino.

Zeggen de Borromeïsche Eilanden je iets? Ze zijn makkelijk te bereiken per ferry.

Ortameer

In het Ortameer ligt Isola San Giulio, een vrij groot eiland. Het historische centrum is goed bewaard gebleven. Via een wandelweg langs 21 kapelletjes kan je de top bereiken, waar abdijgebouwen staan.

Het westen en oosten van Lago d’Orta is omringd door bergen. Jaarlijks vindt er in het voorjaar een roeiwedstrijd plaats ter nagedachtenis van Don Angelo Villa, de geestelijke vader van het roeien in Italië. Meepikken als je in de buurt bent!

Comomeer

Het Comomeer is het diepste meer van de Italiaanse meren. Como, de zijdestad, is de grootste stad van Lario. Het Comomeer heeft de vorm van een omgekeerde Y. Wie hier op een terrasje neerstrijkt, maakt kans George Clooney te zien nippen van zijn espresso. What else? Deze filmster heeft er immers een eigen villa! Wist je dat er voor de James Bond-film Casino Royale bij het Lago di Como werd gedraaid?

Villa George Clooney aan het Comomeer

Omwille van de bergrijke omgeving zijn fietsers gek op het Comomeer. En ze hebben hier kaas gegeten van het maken van kaas volgens de oude traditie!

Welke van de Italiaanse meren kies jij?

Twijfel je nog over het soort logies dat je best kiest? Agriturismo’s zijn een aanrader en vind je overal! Wie echt kiest voor luxe, vindt een ruim aanbod aan het Gardameer of Lago Maggiore. Het Iseomeer is ideaal voor wie houdt van authenticiteit. Cinefielen kicken op het Comomeer. Kamperen doe je best aan het Gardameer, Comomeer of Lago Maggiore. De Italiaanse meren in het noorden bieden voor elk wat wils!

Photo Credit Iseomeer

6 Comments

Leave a Reply

6 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

  4. Pingback:

  5. Pingback:

  6. Pingback:

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…