Ligurië (Liguria) is een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië, de op twee na kleinste van de Italiaanse regio’s. Het grenst in het westen aan Frankrijk, Piemonte in het noorden en in het oosten Emilia-Romagna en Toscane. De naam Liguria dateert uit pre-Romeinse tijden.

Ligurië ligt aan de Golf van Genua, een deel van de Ligurische Zee (noordelijk deel Middellandse Zee). Het kustgedeelte wordt ook wel de Ligurische kust genoemd, ofwel de Italiaanse of ‘bloemen’-rivièra.

Het is opvallend dat ondanks de hoge bevolkingsdichtheid, ongeveer de helft van de totale oppervlakte met bos is bedekt. Van de Ligurische bevolking woont ruim de helft in een van de vier provinciehoofdsteden, de andere helft woont hoofdzakelijk in de nabijheid van de kust. Het bergachtige binnenland is dunbevolkt.

Cinque Terre: een populaire bestemming

De bezienswaardigste plaatsen van de regio zijn: Genua, de dorpen van de Cinque Terre, Albenga, Camogli, Sestri Levanti, Noli, San Remo en Chiavari. De belangrijkste Ligurische natuurgebieden zijn: Cinque Terre, het Schiereiland van Portofino, de Ligurische Alpen en het karstlandschap rond de plaats Finale Ligure. Veel vakantiegangers bezoeken de idyllische dorpjes van de Cinque Terre. Deze zijn niet met een weg met elkaar verbonden, maar wel via de boot. Velen leggen (een deel van) de schitterende wandelroute tussen de dorpen af. Vanaf het wandelpad dat langs hoge kliffen voert, heb je vaak een prachtig uitzicht op de dorpen en op de zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…