Valle d’Aosta (het Aostadal of de Aostavallei) is een regio die aan Frankrijk en Zwitserland grenst. Het is de kleinste regio van Italië en er wonen ook het minste mensen. Het is een bergachtige regio met veel dalen. De regio is dan ook gesitueerd tussen de hoogste bergen van Europa, namelijk de Mont-Blanc, de Cervino en de Matterhorn. In de winter is dit dan ook een wintersportregio bij uitstek.

Net als Trentino-Zuid-Tirol en Sicilië heeft Valle d’Aosta een autonome status binnen de republiek Italië. Dat betekent dat ze over veel zaken zelf mogen beslissen. Buitenlandse zaken en defensie komen uiteraard wel voor rekening van de Italiaanse staat.

Valle d'Aosta

Kleinste regio van Italië

Valle d’Aosta heeft een oppervlakte van slechts 3.266 vierkante kilometer – 1% van de Italiaanse bodem – en is daarmee de kleinste regio van het land. Desondanks heeft het ongelooflijk veel te bieden. Het is de bestemming bij uitstek voor bergliefhebbers, wintersporters en wandelaars: ruim een derde van het gebied ligt op een hoogte van meer dan 2.600 meter. De indrukwekkende bergen in de Alpen vormen het decor van de gezellige dorpen en de oude gletsjers nodigen uit beklommen te worden.

De hoofdstad van Valle d’Aosta is Aosta, een oude Romeinse stad met 34.000 inwoners.
Aosta heeft veel typisch Italiaanse straatjes waar je vele restaurants, cafés of barretjes kan bezoeken.

Actieve vakanties

Met prachtige bergen, uitgestrekte Alpenweiden, diepe ravijnen en lieflijke dalen, meren en bossen leent Valle d’Aosta zich als geen ander voor een actieve outdoorvakantie. In de winter zijn de wintersportmogelijkheden eindeloos, in de zomer maak je de mooiste wandelingen of fietstochten. Ga rotsklimmen op de steile rotswanden en raften of kanoën op het water uit de Italiaanse Alpen.

Geweldige natuur in natuurpark Gran Paradiso
Geweldige natuur in natuurpark Gran Paradiso

Een van de mooiste plekken in het Aostadal is ongetwijfeld Nationaal Park Gran Paradiso, dat in 1922 het eerste nationaal park van Italië werd. Hier kun je steenbokken en bergmarmotten spotten, naast veel andere diersoorten. En wist je dat hier duizenden verschillende soorten planten en bloemen groeien? Bergwandelaars en mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen.

Cultuur in Valle d’Aosta

Voor wie naast outdoor activiteiten ook houdt van een flinke dosis cultuur opsnuiven: in Valle d’Aosta kan het allemaal. Prehistorische monumenten, Romeinse overblijfselen en meer dan honderd middeleeuwse kastelen en renaissance woningen laten het rijke verleden van de regio goed zien. Er wordt grote waarde gehecht aan tradities, feesten en lokale ambachten. Tel daar de overheerlijke Valdostaanse gastronomie bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie.

De mooiste plekken in het Aostadal (in de zomer) vind je hier.

Tweede huis?

Nog een voordeel voor mensen die Valle d’Aosta een mooie regio vinden: de huizenprijzen zijn hier laag. Je kunt hier dus nog voordelig een tweede huis in Italië kopen. En vervolgend rijd je er binnen één dag naartoe. Het Aostadal rijd je vanuit Nederland in slechts zo’n 900 kilometer aan. Vanuit België kan het zelfs nog wat korter zijn.

3 Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…