Florence - Dit Is Italie

Florence heet in het Italiaans Firenze, en de stad is wereldberoemd om de vele kunstschatten, musea, historische gebouwen en parken. Daarnaast is het een belangrijke handels- en industriestad.

Het silhouet van Florence wordt gedomineerd door de torenspitsen van de vele kerken en paleizen. Het meest in het oog springt de grote koepel van de kathedraal Santa Maria del Fiore, ontworpen door Brunelleschi.

Florence is de geboorteplaats van de renaissance, een kunststroming die opkwam rond 1400. Een van de bekendste vertegenwoordigers is Michelangelo, die onder meer het beeld “David” creëerde. Het ruim vijf meter hoge beeld stond oorspronkelijk voor het Palazzo Vecchio in Florence, maar is nu te zien in de Galleria dell’Accademia.

Dat Palazzo Vecchio staat aan het Piazza della Signoria. Het is het hart van de stad, met een uitgesproken middeleeuws karakter. Aan hetzelfde plein staat het beroemde kunstmuseum Uffizi.

Veel bruggen over de Arno werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar de Ponte Vecchio uit 1345 bleef gespaard. Boven de winkeltjes op deze brug loopt een gang die in 1565 werd aangelegd, uitsluitend voor de machtige familie De Medici. Zo hoefde deze familie zich niet onder het gewone volk te begeven!

In maart wordt het culinaire festival Firenze a Tavola (“Florence aan Tafel”) gehouden. Je kunt er genieten van specialiteiten van de stad en de streek.

Het belang van Florence als handelsstad in vroeger eeuwen blijkt uit de naamgeving van andere munten. De Hongaarse forint ontleent zijn naam aan de florijn, en de Nederlandse gulden heette aanvankelijk gulden (=gouden) florijn. Vandaar dat de afkorting voor de gulden f. of fl. was.

4 Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…