De stad Rome mag zich met 4,5 miljoen inwoners en ongeveer evenveel scooters en auto’s één van de drukste steden ter wereld noemen. Vermoeiend? Ach, die drukte is ook betrekkelijk, want met een middagdutje in Villa Borghese, een wandeling door de prachtige wijk Trastevere en heel veel koffie kom je een heel eind tijdens je stedentrip in Rome.

Als je door Rome loopt, heb je het idee in een openluchtmuseum te zijn. Elke hoek van de straat laat weer een verrassende blik op het verleden zien. Kerken, tempels, hotels, musea, fonteinen en obelisken bieden je een blik op het oude, keizerlijke Rome. Bij je stedentrip naar Rome is het dan ook zeker de moeite waard van tevoren alvast een route (of meerdere) uit te stippelen.

Vervoer in Rome

Rome heeft als voordeel dat alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Kies je je accommodatie op een goede, centrale plek, dan heb je genoeg aan de ‘benenwagen’. Zowel het Forum Romanum, als de Trevifontein, het Colosseum en Piazza Navona en tal van andere bezienswaardigheden kun je gemakkelijk vanuit je hotel belopen. Sommige wijken kunnen net te ver zijn. Je kunt dan het openbaar vervoer pakken.

Metro Rome
Schematische kaart van de metro in Rome

De metro is het best aan te raden, al hoef je je van het metronetwerk niet al te veel voor te stellen. Er zijn maar 2 lijnen: lijn A en lijn B. Toch is de metro handig als je bijvoorbeeld naar het Vaticaan wilt en je hotel in de buurt van het Centraal Station is. Of als je de wijk EUR met haar rationele gebouwen in fascistische stijl wilt bezoeken. Hierboven tref je een kaartje van de metro in Rome aan.

Vaticaanstad

En dan is er natuurlijk het Vaticaan, een stadstaat in een stad. Het kleinste staatje ter wereld is ontstaan in 1929 na conflicten tussen de pausen en Italië. De paus is er de baas. Wil je meer weten over Vaticaanstad?

Toeristen bij het Colosseum in Rome
Toeristen bij het Colosseum in Rome (photo credit: Edward Hendriks)

Testaccio

Rome heeft natuurlijk veel geweldige dingen om te bezoeken, maar wij willen graag de wijk Testaccio er even specifiek uitlichten. Testaccio herbergt een uniek stukje Rome: een volkswijk waar de toerist nog vreemd is, families meezingen met klaagliederen en waar je voor weinig geld echt op en top in een Italiaans restaurant kunt eten. In deze wijk vind je ‘Il Monte di Cocci’. Deze heuvel bestaat voor het grootste gedeelte uit de scherven van terracotta vazen, die hier vroeger door de arbeiders werden gedumpt. Nu liggen langs deze bochtige weg veel nachtclubs en barretjes in diepe keldergewelven, die als laden in de heuvelrug zijn geschoven.

En dan is er natuurlijk enorm veel cultuur in Rome, dat in de loop der eeuwen uitgroeide tot het centrum van de christelijke wereld. Kunstenaars en architecten stroomden in groten getale hiernaartoe om te werken voor de pausen en zo lieten zij in de loop der eeuwen een bonte verzameling gebouwen na.

Mangiare, oftewel eten, kunnen de Italianen als de besten. Leuke en lekkere restaurants zijn overal in Rome. Kortom: eet smakelijk en geniet van je stedentrip in Rome!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…