Turijn (Torino), een stad met ongeveer één miljoen inwoners in het noordwesten van Italië, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Piëmont (Piemonte).

Turijn werd gesticht door de Romeinen; aan hun aanwezigheid herinnert nog de Porta Palatina uit de 1ste eeuw. De stad is wellicht het meest bekend door de hoofdvestiging van de Fiat-fabrieken, opgericht door de Agnelli-familie in 1899. (De letters FIAT staan voor Fabbrica Italiana Automobili Torino.) Daarmee denken veel mensen ten onrechte dat Turijn een weinig bezienswaardige industriestad is. Niets is echter minder waar!

Turijn was de zetel van het Huis Savoye, de heersers over Sardinië en Piëmont die na de eenwording van Italië in 1861 de Italiaanse koningen zouden gaan leveren. In hun paleis, het Palazzo Reale, bevindt zich de Armeria Reale, een van ’s werelds grootste wapenverzamelingen, en in de Galleria Sabauda bevindt zich een grote collectie schilderijen die door de Savoyes bijeen werden gebracht.

Lijkwade van Turijn

In de Dom van Turijn (in de door Guarino Guarini ontworpen Capella della Sacra Sindone) bevindt zich de beroemde Lijkwade: een doek met daarop de afdruk van een man.

Lijkwade Turijn

Volgens de overlevering zou het lichaam van Christus na de kruisiging in deze doek gewikkeld zijn; het gezicht op de lijkwade zou een afdruk van het gelaat van Jezus zijn. Hoewel de lijkwade volgens wetenschappelijk onderzoek (met de zogenoemde koolstofdateringsmethode) slechts tot de 12de eeuw teruggaat, wordt de doek door veel gelovigen vereerd. Het Vaticaan beschouwt de lijkwade als authentiek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de lijkwade in een klooster in het zuiden van Italië opgeborgen gelegen. Men was bang dat Hitler – die tijdens een bezoek in 1938 verdacht veel belangstelling voor het relikwie toonde – het zou willen stelen. In 1943 hebben Duitse soldaten daadwerkelijk het desbetreffende klooster doorzocht, maar ze lieten de biddende monniken rond het altaar met rust. Juist daarin was de lijkwade verstopt.

Sport

Bij sportliefhebbers staat Turijn vooral bekend als de thuisbasis van Juventus, een van de meest succesvolle voetbalclubs van Italië. (De club is eigendom van de Agnelli-familie.) Begin 2006 werden in Turijn de Olympische Winterspelen gehouden.

3 Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…