Verona

Verona is een stad in Noord-Italië, en is hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua. In 2001 had de stad 243.500 inwoners. De binnenstad van Verona staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kaart Verona Italië
De stadsplattegrond van Verona met centraal gelegen de Arena

De Adige stroomt door Verona. Er zijn veel bruggen over deze rivier, zoals de Ponte Catena, de Ponte Risorgimento, de Ponte Scaligero, de Ponte Vittoria, de Ponte Garibaldi, de Ponte Nuovo, de Ponte Navi en de Ponte Aleardi.

Veel transport van goederen gaat door Verona heen, door een gunstige ligging ten opzichte van Centraal-Europa, aan de Brennerpas. Al in de Romeinse tijd was de stad belangrijk, mogelijk stond zij eerder al onder Etruskische invloed. De Romeinen gebruikten Verona als uitvalsbasis voor hun veldtochten naar het noorden, over de Alpen. Na Rome heeft Verona de meeste bouwwerken uit de Romeinse periode. In 1239 overstroomde de stad, waarna zij herbouwd werd.

Een groen pigment dat onder meer bij Verona wordt gewonnen, de zogenaamde groene aarde of terre verte, wordt al sinds de oudheid gebruikt bij de vervaardiging van fresco’s. Een steensoort die in de omgeving wordt gewonnen, Rosso di Verona, is bij de bouw van veel belangrijke gebouwen in de regio van Verona gebruikt.

San Zeno Maggiore

Dit is een Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Links naast de kerk staat een rode toren, een restant van een abdijcomplex. De kruisgang met grafmonumenten is er ook nog van overgebleven. Rechts de campanile uit de 11e eeuw. Voor de kerk is een portaal. Leeuwen torsen zuilen en deze weer een baldakijn met een ronde boog. Rechts boven de zuilen staat Johannes de Doper, links Johannes de evangelist. In de lunet, gewelfveld boven de deur, bevinden zich voorstellingen uit het leven van Zeno, een Afrikaanse bisschop van Verona. Hij is hier in de 4e eeuw begraven. Naast de deuren zijn reliëfs met scènes uit Oude- en Nieuwe testament. Vooral opvallend zijn de houten deuren met bronzen reliëfs uit de 12e eeuw. Boven het portaal is een twaalfdelig rozet ‘La Ruota della Fortuna’.

De kerk is drieschepig. Er is een verhoogd altaar, met een drieluik, boven een crypte. Het altaar is door een balustrade, met beelden van Christus en de apostelen, gescheiden van de rest. De marmeren doopvont is uit de 12e eeuw. Verder veel fresco’s en een geschilderde kruiswegstatie.


Castel Vecchio

Castel Vecchio in Verona
Het indrukwekkende Castel Vecchio in Verona

Ligt aan de Adige. Vlak hiervoor staat de Arco dei Gavi, triomfboog uit de eerste eeuw. Het is het kasteel van de Scaligers. Het is in de 14de eeuw gebouwd tegen de stadsmuur. Nu zit er een museum in met veel Venetiaanse kunst. Er zijn drie delen: woongedeelte, vesting met bastions en ponte Scaligero, versterkte brug over de Adige.

Piazza delle Erbe

Vroeger was hier het Romeinse forum. Dagelijks wordt hier nu markt gehouden (groente, fruit en kleding). Er zijn veel terrasjes. Aan de korte zijde van het plein staat op nr. 42 Palazzo Maffei. Op de balustrade ervan staan marmeren standbeelden. Links ervan staat de Gardellotoren uit de 14e eeuw. Vóór Palazzo Maffei staat en zuil met Marcusleeuw. Op het plein staat een fontein met een Romeinse vrouwenfiguur, madonna de Verona. Op haar sjerp staat “deze stad brengt rechtvaardigheid en wil geprezen worden”. In het marmeren gebouwtje op het midden van het plein vonden vroeger belangrijke openbare gebeurtenissen plaats. Achter op het plein staat een zuil met een stenen lantaarn.

Lopen we de Via Cairoli in dan komen we bij de Torre dei Lamberti, 84m. Met trap of lift kan men omhoog. Men heeft er een mooi uitzicht over de stad.

Piazza dei Signori

Is een van de mooiste pleinen van het middeleeuwse Italië. Er staan mooie renaissance bouwwerken aan. In het midden staat het standbeeld van Dante. Deze werd in de 13e eeuw ontvangen in het Palazzo del Governo door Cangrande Scaliger. Aan de noordzijde zien we de Loggia del Consiglio, westelijk ligt het hoger gelegen Piazza Mazzanti met een put en balkongevels. Zuidelijk ligt Palazzo del Commune waar een toren boven
uitsteekt.

Casa di Giulietta

We zien hier op de binnenplaats de gevel met balkon van een 13e eeuws deftig huis. Hier zou de heldin gewoond hebben. Onzin natuurlijk, in werkelijkheid is het balkon nog geen 100 jaar oud en is het puur een attractie voor de toeristen.

Shakespeares tragedie Romeo en Julia speelt zich af in 1302. Het is de periode waarin de Welfen, waartoe de familie Montecchi behoorde, strijd voerden met de Ghibellijnen, de partij van de familie Capuleti.

Bekijk ook de 10 mooiste plekken in Verona.

Foto: Edward Hendriks

6 Comments

Leave a Reply

6 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

  4. Pingback:

  5. Pingback:

  6. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…