De Adriatische kust (Costa Adriatico) van Italië is erg populair bij toeristen. Niet alleen komen er veel buitenlanders, ook veel Italianen geven de voorkeur aan een vakantie aan de oostkust van Italië. Met haar lange zandstranden en kristalheldere water is het een heerlijke plek voor iedereen die van de zee en van watersport houdt.

Hoe verder je in de Laars afzakt, hoe minder massatoerisme. Op de Italiaanse stranden wordt het dan een stuk aangenamer. Ten noorden van Pescara richting de regio De Marken (Le Marche) zijn de stranden vaak heel druk in het hoogseizoen, maar hoe verder je naar het zuiden gaat hoe gemoedelijker de sfeer. Je vindt hier maar weinig buitenlandse toeristen. De Adriatische kust ter hoogte van de Abruzzen (Abruzzo) is schoon, goed onderhouden en er zijn veel eet- en drinkgelegenheden.

adriatische_kust_abruzzen

Niet alle stranden aan de Adriatische kust zijn lange zandstranden. Ten zuiden van Pescara verandert de kust in ongerepte rotsstranden met afgelegen baaien. Dit zijn perfecte plekken om te duiken en te snorkelen in de heldere zee. Je kunt er zelfs je eigen lunch vangen en genieten van een barbecue op het strand. Dit gebied staat bekend als de ‘Trabocchikust’, vernoemd naar de houten visplatforms die verspreid langs de kustlijn op houten palen in de zee staan.

Adriatische kust Abruzzen

De Costa dei Trabocchi

De Trabocchikust in de Abruzzen is uniek en staat op de Monumentenlijst. Vanaf de kustweg van Pescara tot aan Vasto, kun je een aantal Trabocchi in de zee zien staan. Deze op palen gebouwde hutjes zijn bijna geheel van hout gemaakt en worden al eeuwenlang voor de visserij gebruikt. De hutjes zijn te bereiken via een gevaarlijke smalle brug, die ook op houten palen in de zee staat. Het is voor de vissers eenvoudig om vanaf het platform hun netten uit te gooien en met een speciaal systeem weer binnen te halen.

Door de eeuwen heen zijn enkele van de Trabocchi door stormen verwoest, maar gelukkig is een aantal ook weer opgebouwd. Ook zijn er tegenwoordig een aantal Trabocchi-restaurants, waar bezoekers een vast vismenu krijgen geserveerd. Deze restaurants zijn alleen tijdens het hoogseizoen geopend en vooraf reserveren is noodzakelijk. Het uitzicht, de kabbelende golven en de heerlijke verse vis zorgen voor een bijzondere avond.

trabocchi abruzzen - adriatische kust

Nog verder richting het zuiden ligt Vasto. Hier vind je zandduinen en veerhavens waar vissers hun dagvangst verkopen. Dit is een van de meest authentieke gebieden van de hele streek. In het meest zuidelijke puntje van de kust van de Abruzzen, dicht bij de grens met Molise, ligt het kleine plaatsje San Salvo Marina. Ook hier vind je een schitterend strand met uitstekende voorzieningen. De totale kustlijn van de Abruzzen beslaat 133 kilometer.

Kustplaatsen in de Abruzzen aan de Adriatische zee: Martinsicuro, Alba Adriatica, Toreto, Giulianova, Roseto degli Abruzzi, Pineto, Silvi Marina, Montesilvano Marina, Pescara, Francavilla al Mare, Ortona, Vasto Marina.

One Comment

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…